Engedélyük van, válaszaik nincsenek a biodóm jövőjéről Karácsonyéknak

Hallgat a Karácsony Gergely vezette főváros arról, hogy a biodómnak már két és fél éve van végleges használatbavételi engedélye. Az évek óta magára hagyott épület megnyitásához a berendezés, az állatok és a növényzet telepítése van hátra. Továbbra is kérdés, hogy Bősz Anett, a DK főpolgármester-helyettese mire alapozta azt, hogy hatvanmilliárd forint, az eddig építési költségek majd másfélszerese szükséges a biodóm megnyitásához.

2023. 11. 04. 5:55
Biodóm
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest és a Fővárosi Állat- és Növénykert történetének legnagyobb, befejezetlenül, üresen álló beruházása, a biodóm 2021. március 24-e óta végleges használatbavételi engedéllyel rendelkezik – tudta meg a Magyar Nemzet. 

A Budapest Főváros Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi főosztálya által kiadott engedély az állatkert területén lévő biodóm épületre, és az abban létesített hét liftre, valamint a jegyárusító pavilonra vonatkozik. Az engedély alapján rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasak a fent nevezett építmények, berendezések. 

Biodóm
A betonszerkezetet az évek alatt megtölthették volna élettel Fotó: Kurucz Árpád

A hatósági engedély azt is tükrözi, hogy igen nagy munkát végeztek a kivitelezők, ugyanis a baloldali városvezetés által az Enviroduna Kft-től megrendelt 2020-as állapotjelentés szerint a létesítmény még csak félkész volt, ráadásul az előírt üzempróbákat nem megfelelően vagy egyáltalán nem folytatták le. A jelentés szerint 2020. októberében 16,4 milliárd forint kellett volna még a komplexum befejezéshez, és a főváros nem a fapados biodóm mellett tette le a voksát. 

A beruházást úgy kell befejezni, hogy a látogatói élmény a legkevésbé se sérüljön

 – mondta Karácsony Gergely három éve az állapotjelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A fenti tények alapján lapunk kérdéseket intézett a fővároshoz. Tudni szerettük volna: miért nem kezdődött meg a műszakilag elkészült épület berendezése, az engedélyezett terveknek megfelelő használatra való előkészítése? 

Az is talányos, hogy ha a projekt a végleges használatbavételi engedély kiadásáig 43 milliárd forintba került, akkor mi alapján állította két hete Bősz Anett főpolgármester-helyettes, hogy legalább hatvanmilliárd forint kellene a berendezéshez, az állatok és növények telepítéséhez. Az is érdekes, hogy a hivatalos dokumentumokban mindenhol a Fővárosi Állat- és Növénykert beruházásaként szerepel a biodóm, ennek ellenére mégis kormányzati beruházásként hivatkozott rá több alkalommal is a DK-s főpolgármester-helyettes.

– A biodóm azért kormányzati beruházás, mert a kormány finanszírozza teljes egészében, ebben fővárosi forrás nincsen. Ez nemcsak Bősz Anett főpolgármester-helyettes asszony személyes álláspontja, hanem a főváros vezetésének is. Nemcsak most, hanem évek óta folyamatosan – reagált Budapest vezetése lapunknak, azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy ha ez igaz, akkor ilyen logika alapján szinte nem is lehet beszélni fővárosi nagyberuházásról.

A többi kérdésre nem kaptunk választ, Karácsonyék szokás szerint inkább visszafelé mutogattak, egyben részben meg is cáfolták fenti, a kormányra vonatkozó kijelentésüket, mivel szerintük az a kérdés, hogy „az előző városvezetés miért engedte, hogy a főváros egyik intézménye az előző főpolgármester háta mögött közvetlenül a kormánnyal együttműködve olyan beruházást eszközöljön, amelynek költségei Tarlós István szerint is érthetetlen módon a többszörösére emelkedtek”. 

 

Azon pedig már meg sem lepődtünk, hogy Karácsonyék mélyen hallgatnak arról, hogy van-e terve a fővárosnak a több tízmilliárd forintos értéket képviselő biodóm és csatolt részei rendeltetésszerű használatára vagy bármilyen célú hasznosítására.

 

Mint azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, már rég meg kellett volna nyitnia a biodómnak, ha arra lett volna valós szándéka a Karácsony Gergely-féle városvezetésnek . Tarlós István egy hete lapunknak úgy fogalmazott: a választás után a főváros ezt a projektet – a valóságnak megfelelő indokok mellőzésével – nem folytatta. A volt főpolgármester leszögezte, hogy az állatkertnek rendelkezésre állt még a projekt konkrét fedezetéből hatmilliárd forint, a kormány pedig felajánlotta mellé a Hermina-garázsokra szánt hétmilliárd forintot is. A projektet vivő Állatkert akkori főigazgatója, Persányi Miklós által 2019-ben kért húszmil­liárd teljesüléséhez mindössze hétmilliárd forintot kellett volna a fővárosnak hozzátennie, hogy az építkezés befejeződjön, ráadásul 2019–2020-ban még formálisan sem beszélhettek Karácsonyék a város „kivéreztetéséről”.

 

Mese a Mesevárról

Amíg a szellemépületté tett biodómnak van használatbavételi engedélye, addig évek óta képtelen a hatósági jóváhagyást megszerezni a szintén az állatkerthez tartozó Holnemvolt Vár. Az ebben az ügyben is az előző vezetésre mutogató fővárosnak az elmúlt négy év is kevés volt, hogy az épület helyzetét rendezze, leszámítva, hogy a beruházás támogatási szerződését idén év végéig meghosszabbította a Belügyminisztériummal. Ebben ez ügyben ötszázmillió forint támogatás megtartása vagy visszafizetése a tét.


 Borítókép: A jövője bizonytalan, továbbra is sötét fellegek gyülekeznek a biodóm felett (Fotó: Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.