Karácsonyék további kormányzati finanszírozással fejeznék be a biodómot

Jelentős csúszással, várhatóan a ciklus végére, 2024 márciusára készülhet el Budapest egyik legnagyobb turisztikai és szabadidős beruházása, a biodóm. A korábbi városvezetés által elkezdett építkezést kormányzati tőkeinjekcióval fejezné be a baloldali vezetésű főváros. Mindezek mellett a biodómnak otthont adó Fővárosi Állat- és Növénykertet költségvetési szervből gazdasági társasággá alakítják át. Továbbá egy szálloda építésének a lehetőségét is számba veszi a városvezetés, ami azért érdekes, mert maga Karácsony Gergely főpolgármester az, aki a városligeti építkezéseket elutasítja.

2020. 10. 08. 15:34
null
Így néz ki a Pannon Park Biodóm belső látványterve Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati forrással szeretné befejezni a fővárosi önkormányzat a Pannon Park-beruházás részét képező biodómot. Az Enviroduna Kft. jelentéséből kiderült, számításaik szerint 16,4 milliárd forint szükséges még a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Liget-projekt részeként épülő biodóm befejezéséhez, ez pedig tízmilliárd forinttal kevesebb a korábbi becsléseknél. Mint kiderült, a költségcsökkenés néhány tétel kiemelésével született meg, ilyen például a hullámvasút felújítása, amivel több milliárdot takarít meg a baloldali vezetésű főváros. Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes azt hangoztatta, hogy a felújítás nem marad el, csak későbbre halasztják. Ami azt is jelentheti, hogy akár a biodóm befejezésére kitűzött 2024-es céldátumig a beruházás nem teljesülhet, azaz a következő ciklusra maradhat a feladat.

Fotó: Bach Máté

– Az Enviroduna Kft. jelentése azt mutatta, hogy kényszerpályán vagyunk. Nincs döntése a fővárosi önkormányzatnak a biodóm ügyében, ezt a beruházást be kell fejezni – fogalmazott Gy. Németh, hozzátéve: a 16,4 milliárd forintból ötmilliárdnak nincs meg a fedezete. Szavai szerint ezt az összeget – csakúgy, mint a Hermina garázs elmaradt beruházásából megmaradt közel 5,6 milliárdos forrást – a kormánytól várják. A Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettes úgy érvelt: a biodóm egy kormányzati beruházás, ezért a költségeket is nekik kell állni. Fürjes Balázs, kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos lapunknak korábban azt hangsúlyozta: a beruházásra tervezett pénzt a kormány már odaadta, a fővárosnak csak be kell fejeznie, hiszen a projektet nem az állam, hanem az állatkert kezeli.

Gy. Németh közölte, hogy az ügyben felmerülő költségeket a soron következő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén kívánják megvitatni a kormánnyal. Arra is kitért, hogy a biodóm befejezése előtt a komplexumnak helyet adó állatkertet költségvetési szervből gazdasági társasággá alakítják át, és százszázalékos fővárosi tulajdonú részvénytársaságként fog tovább működni, amely baloldali városvezetők szerint hatékonyabb és átláthatóbb lesz. Újságírói felvetésre, amely szerint mindez lehetőséget adhat majd egy későbbi privatizációs eljárásra, azaz az állatkert magántulajdonba adását is maga után vonhatja, Gy. Németh ezt tagadva úgy indokolta a költségvetési átalakítást, hogy az országban mindenhol gazdasági társaságként működnek az állatkertek.

Forrás: Zoobudapest.com

Ligetvédés helyett luxusszálloda

Az Enviroduna Kft. jelentése kitér arra, hogy a meghiúsult Hermina garázs építési helyére, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró melletti telekre luxusszálloda épülhet Karácsonyék terve szerint. Ami azért is érdekes, mert a főpolgármester leállította a Liget-projekt több épületének a megépítését, most pedig egy luxushotel megépítését vették fontolóra a Városliget szélére. A Magyar Nemzet vonatkozó kérdésére Gy. Német Erzsébet úgy reagált: a kormány arról döntött, hogy nem tartja szükségesnek a Hermina garázs megépítését, s az említett anyagban csak lehetőségként tartják számon, hogy a Városliget szélére engedélyt adjanak egy szálloda megépítésére. – Ha ilyesmibe fog a fővárosi önkormányzat, akkor a környezetvédelmi és zöld szempontokat maximálisan figyelembe vesszük, ennek a városvezetésnek szándéka, hogy ebben a ligetben hatalmas nagy épületek ne épüljenek – hangoztatta Karácsony helyettese, amit a főpolgármester azzal egészített ki, hogy az állatkert nem része a történelmi Városligetnek, hiszen az intézmény a park szélén helyezkedik el.

– Ezzel a fejlesztéssel másfél milliárdot lehetne spórolni a magyar adófizetőknek, megfontolandó javaslat, mert az ehhez hasonló beruházások Európa-szerte szállodai kapacitással is rendelkeznek – fogalmazott a Párbeszédet társelnöklő városvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.