Díjazták a magyar könnyűzenei élet nagy hatású alkotóit

Díjat alapított a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, három, régóta magas színvonalon alkotó művész munkáját ismerte el. Példakép kategóriában Dorozsmai Péter dobos, hangmérnök, producer, életmű kategóriában Horváth Attila dalszövegíró, míg újító kategóriában az Anima Sound System kapta a különleges betonplakettet.

2024. 01. 15. 15:30
Bíró Zsolt és Dorozsmai Péter Fotó: Bellon Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 250 tagot számláló Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete sok ismert zenészt tudhat tagjai között. A 2007-ben alapított érdekképviseleti egyesület közelmúltban díjat alapított azzal a céllal, hogy a magas színvonalú alkotó és előadó-művészeti tevékenységeket elismerje és ösztönözze.

Horváth Attila Charlie-nak, Cserháti Zsuzsának és Deák Bill Gyulának is szerzett dalokat. Fotó: Bellon Imre


„A díj nem közvetlenül egy adott év teljesítményét, hanem az alkotó szakmára kifejtett hatását értékeli” – idézi a szervezet közleménye Bíró Zsoltot, az egyesület elnökét, aki a díjazottaknak az otthonukban adta át a különleges, vízcseppet és hullámokat ábrázoló betonplaketteket. 

A példakép kategóriában az egyesület elnöksége nevezett meg három jelöltet, majd közülük szavazta meg a győztest a tagság. A legtöbb voksot Dorozsmai Péter zenész, producer, zeneszerző, hangmérnök, a Korál, az East és az iLand zenekarok dobosa kapta.

– Nagyon megtisztelő a díj, köszönöm szépen – mondta el Dorozsmai Péter. – Édesanyám arra nevelt, hogy szorgalommal érjek el sikereket, és amiben tudom, segítsek másokat. Így cselekedtem eddig, és eztán is így fogok – mondta.

Az életműdíjat az egyesület elnöksége ítélte oda Horváth Attila dalszövegírónak, aki elmondhatatlanul sok előadónak, köztük Balázs Fecónak, Charlie-nak, Cserháti Zsuzsának, Deák Bill Gyulának és Koncz Zsuzsának szerzett szövegeket.

Az egyesület indoklása szerint Horváth Attila a hazai könnyűzenei palettán igazán maradandót alkotott, különösen nagy hatást váltott ki a szakmából és közönségükből.

– Minden elismerés jól esik, főleg olyan embernek, akinek nincs színpadi jelenléte, és más visszajelzést nem kap – árulta el Horváth Attila. – 1972-ben kezdtem el dalszövegeket írni, és most, 72 évesen az mocorog a fejemben, hogy felhagyok az írással. Idén mindenesetre kijön egy Deák Bill Gyula-albumom, és vélhetően egy Mobilmánia is – tette hozzá.

HMM_0214
Az Anima Sound System idén kortársabb, jazzesebb stílusra vált. Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

A harmadik kategóriában a díjat szintén az egyesület elnöksége ítélte oda a legnagyobb újítónak, a zenei életben átütő változást, fejlődést hozó előadónak, szerzőnek, e szempontok alapján az Anima Sound System kapta az elismerést.

– Ütődött, aki önmagát újítónak tartja, de tény, hogy sok játékosság van a zenénkben – mondta el a díjat átvevő Prieger Zsolt, az Anima Sound System tagja. – Túl vagyunk harminc éven, és most indul a zenekar újabb harminc esztendeje. 2024-ben egy kortársabb, jazzesebb világot képviselünk, de megmarad az elektronikus és a népzene hatása. Továbbra is rajongó kisfiú vagyok, akit érnek hatások, és egy olyan zenekarvezető, aki mindig magánál jobbakkal dolgozik.

A szerzők egyesülete a díj alapításával hagyományt kíván teremteni, a tervek szerint jövő év elején is átadják majd az elismeréseket az arra érdemes művészeknek.

 

Borítókép: Bíró Zsolt és Dorozsmai Péter (Fotó: Bellon Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.