FAB Winterfest: világhírű művészek érkeznek Lillafüredre

A Fesztivál Akadémia Budapest első alkalommal rendezi meg téli fesztiválját, a FAB Winterfestet, amely egészen új zenei minőséget hoz egy mesés helyszínre, Lillafüredre. A Winterfesten három nap alatt több mint tizenöt hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszálló szalonjaiban és termeiben február 2–4. között. A téli fesztivál művészeti vezetői a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, akik kilenc évvel ezelőtt hívták életre a hiánypótló nemzetközi komplex eseménysorozatot – fesztivált és mesterkurzusokat –, egy igazi élő műhelyt. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.

2024. 01. 03. 10:00
null
Fotó: IMAGE TELLERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel és esti hangversenyekkel visz fényt a téli napokba. Olyan művészek, művész-barátok érkeznek Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására erre az alkalomra Lillafüredre – közülük sokan már visszatérő vendégként a FAB eseményein – mint

Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nyikita Boriszo-Glebszkij orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából, vagy Iseut Chuat csellóművész. 

A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép többek között színpadra.

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangzanak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című mű.

Brahms e-moll csellószonátáját hallhatjuk Fenyő Lászlóval és José Gallardóval, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással és elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje, amelyről a szerző így írt: „A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ezután vágyik."

Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatunk. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is műsorra kerül. Bartók duóiból az egyik teakoncerten Ady, Pilinszky, József Attila és verseinek társaságában is hallhatunk válogatást. Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű, amely Benny Goodman, a világhírű jazz-klarinétos nevéhez fűződik, az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul. 

Jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán lehet.

Borítókép: Első alkalommal érkezik a FAB Winterfest (Forrás: Fesztivál Akadémia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.