Televíziós alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével Berlioz igaz szereleméről, a V4-ek középkori előzményeiről, Széchenyi István utolsó napjáról és Draco, a vériszonyos vámpírgyerek legújabb kalandjairól készülnek filmek. A Nemzeti Filmintézet több mint két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton.

2024. 01. 08. 15:30
Udvaros Dorottya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dramatizált dokumentumfilmet rendez Berecz Péter (Made in Finland) Szenes Hannáról Percek tánca címmel a Nemzeti Filmintézet (NFI) 19,95 millió forintos támogatásával. A rendkívüli életű költőt és ejtőernyőst 1944-ben fogták el zsidómentő brit tisztként a második világháborús Magyarországon, majd halálra ítélték. A 23 éves lány a kínzások ellenére sem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit, ezért kivégezték. Az alkotók külön hangsúlyt helyeztek arra a kérdésre, miként él tovább a lány szelleme az utókorban, milyen példát adhat tiszta jelleme, tehetsége és kiállása a mai fiataloknak.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Draco, a borzasztó című animációs sorozat is
A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Draco, a borzasztó című animációs sorozat is. Forrás: Nemzeti Filmintézet

Hubay Miklós méltán népszerű Ők tudják, mi a szerelem című művéből forog tévéfilm az NFI 130 millió forintos támogatásával, az MTVA koprodukciójában. Az 1864-ben játszódó történetben Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő „megállítani az időt”. 

A romantikus tévéfilm Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével, Rátóti Zoltán rendezésében készül, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Tréfás Luca.

 A visegrádi együttműködés, azaz a mai V4-ek középkorra visszanyúló előzményeit mutatja be a Magyar Golgota című alkotást is jegyző Pozsgai Zsolt új tévéfilmrendezése. Az NFI 353,75 millió forintos gyártási támogatásával készülő A királytalálkozó azt a történelmi eseményt dolgozza fel, amikor Károly Róbert magyar király 1335-ben találkozóra hívta a lengyel és a cseh királyt, valamint a fejedelemségek vezetőit, hogy szövetséget kössenek a nyugati gazdasági és politikai túlsúly ellensúlyozása érdekében.

Széchenyi és az éjszakai látogató címmel, a filmintézet 345 millió forintos támogatásával forgat tévéfilmet A Rózsa énekei és a Mansfeld rendezője, Szilágyi Andor. 

A történet Széchenyi István halála napján játszódik, amikor egy különös vendég, a gróf tíz éve halott barátja, Wesselényi Miklós báró látogatja meg a legnagyobb magyart.

Egy falusi környezetben játszódó pusztai ballada a Bolondmese című tévéfilm, amelyben egy falu elkergeti egyetlen bolondját, akinek így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. Bicskei Zoltán délvidéki rendező (Álom hava) és Moharos Attila (Székelyföldi szolgasorsok) különleges alkotása a XX. század első felében játszódik, mégis időtlen gondolatokat fogalmaz meg a kisemmizett emberekről, akik ki merik mondani az igazságot. Az autentikus helyszíneken, nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását 297,85 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet. 

Újabb öt epizód készül Kelen Gábor rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D-animáció sorozatból, mely Draco, a vámpírtanonc és förtelmes barátainak rémületes kalandjait meséli el, és az első három része megtekinthető a Filmión. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezhető mesesorozat a vériszonyos vámpírgyerek és barátainak kalandjait mutatja be a szörnyképző intézetben. Az új epizódok gyártására 108 millió forint támogatást szavazott meg az NFI. 

A Nemzeti Filmintézet több mint két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézőknek különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. 

 

Borítókép: Udvaros Dorottya (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.