A török Allegra Ensemble zenekar Budapesten és Veszprémben ad koncertet

A török zenekar február 27-én a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban, február 29-én pedig Budapesten, a Hagyományok Házában ad koncertet. Az Allegra Ensemble együttes népdalokat, musicaleket, klasszikus jazzdarabokat ad elő.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 22:00
The Hungarian Heritage House in the building of the Budai Vigado, Budapest. Photo: Laszlo Roka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török Állami Operaház és Balett Főigazgatóságán belül működő, egy szólistából és hét hangszeres művészből álló együttes 2005-ben alakult. Azóta szervez koncerteket Törökországban és külföldön, és eseményeiket nagy érdeklődéssel követik világszerte. Az Allegra Ensemble annyit jelent, hogy „Vidám Együttes”.

Az Allegra Ensemble zenekar
Az Allegra Ensemble zenekar. Fotó: Hagyományok Háza

A nyolc nőből, nyolc konzervatóriumban tanuló zenészből álló Allegra Ensemble a „tengernyi zene” mottóval igyekszik a világzenét annak minden színében visszatükrözni. Az együttes repertoárjában elsősorban törökországi népdalok szerepelnek, majd tangók, musicalek, fadosok, sanzonok és klasszikus jazzdarabok. 

Az Allegra Ensemble fontos újítást hozott ezen a téren Törökországban azzal, hogy mindezen ismert zenei példákat polifonikusan, klasszikus zenei hangszerekkel adja elő.

Az Allegra Ensemble nyolc női művészből áll: Mehlika Karadeniz Bilgin szoprán, Ümmiye Özdem első hegedű, Şenzelita Aykanat második hegedű, Melda Sak brácsa, Hande Ulutaş cselló, Müjde Akden fuvola-mandolin, Gülriz Tunca zongora és Irmak Tokgöz ütőhangszerek. Az együttes feldolgozásait Osman Ísmen török karmester és zeneszerző jegyzi.


Az előadás Magyar-Török Kulturális Évad keretében valósul meg.

 

Borítókép: A budapesti koncert helyszíne, a Hagyományok Háza (fotó: Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.