Az unortodox cigány fúziós zene és az amerikai gospel találkozása

Március 10-én nem mindennapi eseményre készülnek a budapesti Dohány utcai Zsinagógában. A Masters & Pieces elnevezésű koncerten olyan, négy élő legenda lép színpadra, mint Rhoda Scott, a Hammond-orgona királynője; Roby Lakatos, az „unortodox cigány fúziós” zene atyja; Lisztes Jenő, a cimbalom csodálatos művésze és Mexicanu, a harmonika császára.

Forrás: Dohány utcai Zsinagóga2024. 02. 06. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy mester és négy hangszer: az orgona ünnepélyes hangja, a hegedű fülbemászó érzékenysége, a cimbalom varázslatos és a harmonika érzéki szárnyalása együtt alkotnak szabadon, együtt zengenek, együtt találkoznak. A művészek, a zenei világ kincseit hivatottak feleleveníteni és a jól ismert klasszikusok mellett saját mesterműveikbe is engednek betekintést, mindezt egyedi stílusukban és interpretációjukban, katartikus pillanatokat ígérve a közönségnek. Az innovatív zenei megközelítések, a hagyományos és a kortárs zenei stílusok egyesítésében történelmi zenei mérföldkőre számíthatnak a rajongók.

Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Mexicanu közös koncertjének plakátja. Forrás: Dohány Utcai Zsinagóga 

Mindezt egy igazán méltó helyszínen, a budapesti Dohány utcai Zsinagógában, amely nem csupán az egyik legszebb, hanem az egyik legkülönlegesebb épület Budapesten.

Az est során a következő előadók lépnek színpadra:

Rhoda Scott

A Hammond-orgona világszerte elismert királynője. A Kodály-módszer és Bartók Béla népdalgyűjtésének kutatása mélyítette el magyar zene iránti rajongását.

A „Mezítlábas grófnő” zsenialitásával és kifinomult zenei tehetségével évtizedek óta generációkat bűvöl el, a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést és a szabad improvizációt jelenti számára. Az amerikai gospelzene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon, egy harlemi klubban lépett fel először, és hamar kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituálé hangzásvilág keveréséhez, amelyhez a jazz szabadságát párosította. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz-zenész, Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába. Itt olyan ikonokkal találkozott, mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald és Ray Charles. Stílusára jelentős hatással volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, aki olyan neves tanítványokkal büszkélkedhetett, mint Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand. Azóta töretlen sikerrel játszik a világ nagy színpadain.

Roby Lakatos

Az „unortodox cigány fúziós” zene megalkotója, hegedűjátéka korszakalkotó, talentumának és Yehudi Menuhin szakmai támogatásának köszönhetően a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig számos koncerten hallható. Zenei nagysága előtt a világ különböző országai rangos díjakkal és egyéb elismerésekkel tisztelegtek. Ilyen elismerés többek között, hogy

Roby Lakatost Mexikó tiszteletbeli állampolgárrá fogadta, vagy hogy a 2021-ben Madridban vehette át a Spanyol Kulturális Minisztérium megtisztelő zenei kitüntetését, amely díjjal olyan zenei talentumok munkásságát díjazzák, mint Alfred Brendel, Shlomo Mintz, Michael Nyman vagy Krzysztof Penderecki.

A virtuóz nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka amellett, hogy magas színvonalú zenei pontosságot mutat, olyan egyedi hangzásban és stílusban kerül kifejezésre, hogy azt nem „csak” Magyarországon, hanem a világ bármely pontján hallva azonnal felismerhetővé teszi bárki számára.

A nemzetközi zenei társadalom Roby Lakatos egyedülálló zenei kreativitásának köszönheti az „unortodox cigány fúziós” zenei stílus megszületését és nemzetközi elterjedését, amelynek zenei nóvuma, hogy a magyar cigányzenét megújította azzal, hogy fuzionálta azt a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenével, illetve a jazzel.

Lisztes Jenő

A cimbalomművész már négyévesen Szakály Ágnes tanítványaként elkezdte a klasszikus cimbalomjátékot, majd Sörös Jenő oktatta őt klasszikus és cigányzene terén. Tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt. Diplomáját 2010-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián, klasszikus cimbalom szakon. Zenei tehetsége, kiválósága, érzékenysége és virtuozitása révén a magyar zenei színtér meghatározó alakja. Tehetségével elbűvölte már a világ legnevesebb koncerttermei közönségét, beleértve a New York-i Carnegie Hallt, az amszterdami Concertgebouw-t és a Musikvereint Bécsben. Nemzetközileg elismert szimfonikus zenekarok meghívása mellett rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, amellyel lemezt is készített Dr. Subramaniammal, a világhírű indiai hegedűművésszel. A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólistája és szólamvezetője.

A hollywoodi készítésű Sherlock Holmes: Game of Shadows című filmben is cimbalmozik, és a világ talán leghíresebb filmzeneszerzőjével dolgozott együtt, Hans Zimmerrel.

2018-ban a BBC Promson a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája volt a Royal Albert Hallban. Roby Lakatos zenekarának tagjaként vált ismertté. 2015-ben két gyerekkori barátjával, Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel saját triót alapított, amit Lisztes Jenő Cimbalom Projekt névre kereszteltek.

Marian Mexicanu

A zseniális harmonikás egyedülálló és páratlan alkotásai a román romaság gazdag hagyományából táplálkoznak, miközben improvizatív elemeket is belevon szenvedélyes és virtuóz előadásmódjával.

22 évesen Marian orosz zenészekkel játszott Amerikában, New Yorkban, Queens Boulevardon és más nagyvárosokban, mint például Los Angelesben, Miamiban, Floridában, Las Vegasban. Egy éven át játszott Nigel Kennedy zenekarában, és közösen koncerteztek a világ legelitebb jazzhelyszínein, mint például Saint Moritzban, Montreux-ban, Warsaw-ban, Londonban. Számos nemzetközi színpadon lépett fel, elnyerve a közönség elismerését a művészi kifejezőkészségével és a zenei művészet iránti elhivatottságával. Rendkívüli és kivételes tehetség, elkötelezett zenész, akinek művészete örömet és inspirációt hoz minden rajongónak. Igazi harmonikavirtuóz, aki világszerte játszik különböző zenei stílusokat, legyen az roma zene, jazz- vagy klasszikus zene. Több filmhez is komponált zenét, köztük egy különleges alkotáshoz a romák holokausztjáról, a jazz- és népzene atyjának nevezik. Olyan nagy hegedűművészekkel is együttműködik, mint Roby Lakatos és Florin Niculescu. Marian Mexicanu Románia egyik legnagyobb és leghíresebb harmonikaművésze, énekes feleségével közös együttese van, hagyományos román zenét játszanak világszerte, koncerteznek sok híres zenésszel.

A szervezők kiemelik, hogy a látogatóknak a koncert során a zsidó hitéleti előírásokat be kell tartaniuk. Az épületbe a férfiaknak kizárólag fedett fejjel, a nőknek fedett vállal lehet belépniük és bent tartózkodniuk. Jegyek az Eventim oldalán kaphatók.  

Borítókép: A Dohány utcai Zsinagóga (Forrás: Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.