Koncerttel köszöntik a ma 98 éves Kurtág Györgyöt

Kurtág 98 címmel Hiromi Kikuchi, Lukács Miklós, Szokolay Dongó Balázs és a Zvoane Banatene együttes estjét tartják ma 19 órától a Budapest Music Centerben.

2024. 02. 19. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurtág György zenei gondolkodását nemcsak a klasszikus zenetörténeti hagyomány mélyreható ismerete alakítja, hanem a magyar és a román népzenében való jártasság is. A népi dallamokkal Kurtág gyermekként közvetlen környezetében találkozott, majd zeneakadémiai tanulmányai során, Bartók Béla életművén és Ligeti György alkotásain keresztül is magába szívta őket. A népzene mint ihlető forrás gyakran elmosódott töredékek formájában bukkan felszínre darabjaiban, ahogy a Játékok III. füzetében a „foszlányok egy kolinda emlékképéből” cím is jelzi. Ezen a koncerten, Kurtág 98. születésnapján – Hipartita című saját műve mellett – gyermekkorának zenéjét idézik meg két együttes segítségével.

A koncert felütéseként a Kurtággal régóta együttműködő japán hegedűművész, Hiromi Kikuchi adja elő a szerzőnek és a közönségnek a számára dedikált és nevére utaló Hipartita című darabot. A szólóhegedűre írt műnél különösen fontos a látvány, a mozgás, a gesztus. A koncerten, a színpadon félkörben tizenegy kottatartó látható, úgyszólván a színpad teljes hosszában, és a hegedűs az előadás során végighalad előttük. A stációról stációra vándorlás eredetileg a lapozást volt hivatva kiküszöbölni, ám a kurtági jelentéssűrítés jegyében akusztikus és szimbolikus jelentést is nyer.

Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs külön erre az alkalomra állította össze igazi kuriózumnak ígérkező duóműsorát, amelyben Bartók Béla műveiből és népzenei gyűjtéseiből elevenednek meg részletek – köztük a Román népi táncok –, de elhangzanak gyimesi és moldvai népzenei dallamok, valamint a két művész saját, népi ihletésű kompozíciói és improvizációi is.

A koncert utolsó részében a Zvoane Banatene együttes lép fel, amelynek énekes és hangszeres művészei Románia valamennyi etnográfiai területének népzenéjében otthonosan mozognak, és ezúttal is rendkívül tág repertoárt: bánáti, olténiai, erdélyi, bihari népi dallamokat, illetve 1930 és 1980 között készült népzenei gyűjtések anyagát mutatják be az ünnepelt Kurtág Györgynek és a közönségnek.

Borítókép: Kurtág György (Fotó: Posztós János/Liszt Ünnep)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.