Ligeti és Kurtág – Világhírű magyar szerzők darabjait is hallhatjuk a Liszt Ünnepen

A magyar zeneszerzés megkerülhetetlen alakjai, Kurtág György és Ligeti György szerzeményei mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncjátéka is várja az érdeklődőket a nemzetközi kulturális fesztiválon, a Liszt Ünnepen.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:00
A Kurtág György művét Markus Stenz vezényli majd Forrás: Liszt Ünnep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurtág György egyetlen operájának hazai bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncjátéka és a fesztivál névadójának töredékben fennmaradt operája várja az érdeklődőket a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Liszt Ünnepen Ligeti-zongoramaratont is hallhatnak majd az érdeklődők 
Fotó: lisztunnep.hu

Kurtág György Samuel Beckett műve, A játszma vége alapján írt első operáját 2018-ban mutatták be a milánói Scalában.

 A járványhelyzet miatt többször is meghiúsult hazai bemutató pótlására idén ősszel végre sor kerül, a zenetörténeti jelentőségű alkotást itthon a Liszt Ünnep közönsége hallhatja először szcenírozott koncertként, a Danubia Zenekar közreműködésével – olvasható a közleményben.

Mint írják, a magyar zeneszerzés ugyancsak megkerülhetetlen XX. századi alakja, Ligeti György műveiből pedig három zongoraművész: Borbély László, Csalog Gábor és Palojtay János ad elő egész estés válogatást egy nagyszabású zongoramaraton részeként.

A tájékoztatás szerint Eredics Benjaminnak a Müpa Zeneműpályázaton díjazott és a Bartók Tavasz részeként bemutatott, Végvárak, vitézek című zeneműve kalandos táncjáték formájában lesz látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

A jazz műfajában ad koncertet a mintegy négy évtizede alapított Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, a japán orgonista, Curuga Akiko, valamint Radics Gigi közreműködésével. Az este különlegességét a kifejezetten erre a turnéra megálmodott új szerzemények adják

 – írják.

A fesztiválon fellép a hipnotikus kompozícióiról ismert lengyel zongorista-zeneszerző, Hania Rani is. Az ötvenéves Kronos Quartet a díjnyertes iráni énekes-zeneszerzővel, Mahsa Vahdattal lép fel, akivel 2019-ben közös lemezt is megjelentettek.

A cigány kultúra iránt érdeklődők a Boban Markovic Orkestar, a Parno Graszt, Lakatos Mónika, valamint a Romafest Gypsy Dance Theatre szcenírozott koncertjén vehetnek részt – olvasható az összegzésben.

Liszt Ferenc Byron tragédiája által ihletett operája, a Sardanapalo első felvonását 2018-ban mutatták be a komponista életének egyik legfontosabb színhelyén, Weimarban. A David Trippett által rekonstruált, töredékben fennmaradt alkotásra a budapesti közönség most Liszt Dante-szimfóniájával párba állítva, a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Kirill Karabics vezényletével, a Staatskapelle Weimar előadásában, a fesztivál záróeseményeként vehet részt.

A Liszt Ünnep október 11. és 22. közötti, eddig meghirdetett programjairól bővebb információk a www.lisztunnep.hu weboldalon találhatók.

Borítókép: Kurtág György művét Markus Stenz vezényli majd (Fotó: lisztunnep.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.