Elhunyt a Dragon Ball alkotója

Hatvannyolc éves korában elhunyt a Dragon Ball, minden idők egyik legnagyobb hatású és legkelendőbb japán képregényének alkotója. Akira Toriyama agyvérzést szenvedett – közölte stúdiója pénteken.

2024. 03. 08. 7:37
Akira Toriyama
Akira Toriyama Forrás: youtube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dragon Ball máig rendkívül népszerű szerte a világon, a képregénysorozatból rajzfilm- és filmváltozatok is születtek.A manga 1984-ben debütált. Egy Son Goku nevű fiút követ, aki mágikus sárkánygömböket akar gyűjteni, hogy megvédje a Földet a Saiyan nevű idegen humanoidoktól.

A Dragon Ball volt Akira Toriyama legnépszerűbb alkotása
A Dragon Ball volt Akira Toriyama legnépszerűbb alkotása. Forrás: Themoviedb.com

Akira Toriyama 23 évesen tört be a mangaiparba, amikor benevezett a Kodansha Weekly Shonen Magazine amatőr mangaalkotó versenyére. 1984-ben adta ki Toriyama  az alapvető fantasy-akcióvígjáték kategóriába tartozó Dragon Ballt, amely később a rendkívül népszerű Dragon Ball Z és a Dragon Ball Super sorozatokkal folytatott. 

A Dragon Ball hatása később olyan, ma már nagy nevű alkotókat is inspirált, mint Eichiro Oda, Tite Kubo és Masagi Kisimoto, hogy megalkossák a One Piece-t, a Bleachet és a Narutót.

Toriyama a videójáték-történelemben is megkerülhetetlen szerepet játszott, művészete szolgált a Dragon Quest alapjául – ez az egyik legelső konzolos RPG, ami Japánban készült. 

Az 1990-es évek közepén Toriyama a Dragon Quest készítőjével, Yuji Horival és a Final Fantasy alkotójával, Hironobu Sakagucsival közösen elkészítette a Chrono Triggert, amelyet még mindig a valaha készült egyik legjobb játéknak tartanak.

Az utolsó projekt, amin Toriyama dolgozott, a közelgő Dragon Ball Z spin-off sorozat, a Dragon Ball Daima karaktertervei voltak. A története egy stilizált Goku és Vegeta kalandjait követi nyomon a Dragon Ball szeszélyes világában. A Sand Land játék, amely Toriyama egy másik művére épül, áprilisban jelenik meg.

 

Borítókép: Akira Toriyama és legendás karaktere (Forrás: YouTube.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.