Pokémon a Van Gogh Múzeumban

A Pokémon együttműködik az amszterdami Vincent van Gogh Múzeummal, amelynek célja, hogy Hollandia egyik leghíresebb művészének munkáival kreatív módon ismertesse meg a fiatalokat. A franchise és a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb mestere közötti kapcsolatot az hozza létre, hogy a márka és a festő is merített a japán művészetből és hagyományokból.

2023. 10. 06. 6:45
Pokémonok a Vincent van Gogh Múzeumban
Pokémonok a Vincent van Gogh Múzeumban Forrás: Van Gogh Museum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vincent van Gogh Múzeum 50. évfordulója köré csoportosuló rendezvények sorában szeptember 28-ától 2024. január 7-éig látható Amszterdamban a Pokémon tematikájú kiállítás. A tárlaton Pikachu vette át Vincent van Gogh helyét például az Önarckép szürke kalapban reprodukcióján, ahol a kalap és a jellegzetes ecsetvonások is ismerősek, de a kép főszereplője nem más, mint az ikonikus sárga figura.

Vincent van Gogh helyét átvette Pikachu
Pokémon Vincent van Gogh helyén (Forrás: Van Gogh Museum)


Milyen célt szolgál a Pokémon a Van Gogh Múzeumban

A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a XIX. századi mestert a mai fiatalok világához.

Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a következő generáció új módon ismerkedhessen meg Vincent van Gogh életével és munkásságával

– nyilatkozta a múzeum főigazgatója, Emilie Gordenker.

 

Hogyan kerül a Pokémon a Van Gogh Múzeumba?

A Pokémon és a Van Gogh Múzeum együttműködése talán elsőre meglepő lehet, de a japán művészet annak idején már Van Gogh művészetét is befolyásolta. Ahogy ő maga írta testvérének 1888-ban: 

Nekem úgy tűnik, nem tudjuk anélkül tanulmányozni a japán művészetet, hogy ne válnánk mi magunk is lelkesebbé és boldogabbá, és segít visszatalálnunk a természethez.

2018-ban a múzeum már egy tárlatot is rendezett Van Gogh és Japán címmel. 

A Pokémon pedig szintén a japán néphagyományokban gyökerezik, Pikachu inspirációja a raiju, a japán mitológia viharokat kísérő mitikus alakja volt.

A The Pokemon Company licencigazgatója, Mathieu Galanta szerint erős kapocs van Vincent van Gogh képei és a Pokémon mögötti inspiráció között.

A sorozat indulása óta aztán Pikachu és a többi Pokémon-karakter számtalan alkotásban megjelent, a filmektől kezdve a játékokon át a művészetekig. Idén nyáron például a Japan House Los Angeles rendezett egy kiállítást Pokémon x Kogei címmel, ahol több mint hetven olyan alkotás volt látható, amely a Pokémon-karaktereket a japán művészet tradicionális technikáival ábrázolta.

A Pokémon x Van Gogh kiállítás számtalan lehetőségét rejti a kreatív tanításnak: a gyerekek például oktatóvideókon keresztül tanulhatják meg, hogyan kell lerajzolni Pikachut, amelyhez a múzeum nemcsak segédanyagot, hanem eszközöket is biztosít.

 

Borítókép: A Van Gogh Múzeumot ellepték a Pokémonok (Forrás: Van Gogh Museum)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.