Elhunyt a Grammy-díjas zenész

82 éves korában elhunyt az ünnepelt, Grammy-díjas zongoraművész, Maurizio Pollini, akit világszerte csodáltak mély, elkötelezett zongorajátékáért és a szeretett zeneszerzők iránti odaadásáért. Maurizio Pollini Milánóban élt, halálát a milánói La Scala operaház jelentette be.

2024. 03. 25. 9:30
Mauritio Pollini számos felvétele ma már referencia
Mauritio Pollini számos felvétele ma már referencia. Forrás: youtube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maurizio Pollini halálának okát nem hozták nyilvánosságra, de a művész már a 2022-es Salzburgi Fesztiválon tervezett koncertjeit is kénytelen volt lemondani szívproblémák miatt.

Maurizio Pollini már fiatalon kiemelkedett versenytársai közül.
Maurizio Pollini már fiatalon kiemelkedett versenytársai közül. Forrás: YouTube

Maurizio Pollini művészcsaládban, 1942. január 5-én született Milánóban, gyermekkorában kezdett zongorázni, és számos európai versenyt nyert. Édesanyja, Renata Melotti zongorázott és énekelt, Maurizio nagybátyja, Fausto Melotti az olasz absztrakt szobrászat úttörőjének számított. A zongoraművész egy korábbi interjúban azt mondta:

Egy házban nőttem fel a művészettel és művészekkel. A régi és a modern alkotások együtt léteztek nálunk, az élet részeként.

A zongoraművész 1957-ben, 18 évesen megnyerte Genfben a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb induló a 89 versenyzőből. 1959-ben az Ettore Pozzoli-versenyt Seregnóban, majd a következő évben a varsói Chopin-versenyt is megnyerte, 

ahol a zsűri elnöke, Artur Rubinstein kijelentette: „Az a fiú jobban játszik, mint bármelyik zsűritag.”

Az 1960-as és 70-es években nemzetközi hírnévre tett szert, és Beethoven és Chopin zenéjének egyik vezető tolmácsolójaként tartották számon. Zongoraművészként minden általa játszott műből mindig előhozta a kísérletező, újító nézőpontokat. 

Az elmúlt negyven évben számtalanszor rögzítette e két zeneszerző műveit, sokak szerint azóta referenciává váló felvételeket létrehozva.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.