25 éves a Mamma Mia, de mikor jön a folytatás?

Negyedszázada mutatták be a Mamma Mia musicalt a New York-i Broadwayen. A zenés darab azóta az egész világot meghódította, a belőle készült két film pedig az egekig fokozta a Mamma Mia-univerzum népszerűségét. Nem csoda, hogy a rajongók izgatottan várják a folytatást.

2024. 04. 10. 18:00
Mamma Mia
Mamma Mia. Fotó: Photo12 via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ABBA a világ egyik legsikeresebb popegyüttese, dalait még azok is ismerik, akik nem tartoznak a rajongók közé. A csapat 1974-ben lett egy csapásra világszerte ismert, amikor Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, amely akkoriban még valóban a zenéről szólt. 

Mamma Mia
A Mamma Mia musical New Yorkban (Fotó: Jemal Countess/Getty Images)

Mi a Mamma Mia musical sikerének titka?

Bár sikerre volt ítélve, mégsem indult könnyen az 1999-ben debütált Mamma Mia musical karrierje a Broadwayen.

 Az ABBA dalaira épülő, Catherine Johnson által írt darab producere Judy Craymer volt, s ugyancsak ő hozta össze társproducerként a 2008-ban bemutatott első filmet is. Mint egy nemrég készült interjúban Craymer felidézte, a musical első évei elég döcögősek voltak, a 25 évvel ezelőtti bemutató utáni héten három bomba robbant Londonban, majd a 2001. szeptember 11-i terrortámadás írta újra a biztonság fogalmát Amerikában.

A kezdeti problémák ellenére a musical óriási siker lett: ötvenféle produkcióban, hat földrészen, hetvenmillió ember látta 16 nyelven, 450 városban. Köztük Budapesten, a Madách Színházban is, ahol sikerdarabként fut hármas szereposztásban 2014 óta.

Szerelmi történet ABBA-slágerekre fűzve 

A musical története egy görög szigeten játszódik, ahol a céltudatos, egyedülálló Donna Sheridan (akit a filmadaptációban Meryl Streep játszik) lánya, Sophie (Amanda Seyfried) épp férjhez készül menni. Igen ám, de anyja meglehetősen „aktív” múltja miatt nem tudja, ki lehet az igazi édesapja a három szóba jöhető jelölt, Sam (Pierce Brosnan), Bill (Stellan Skarsgård) és Harry (Colin Firth) közül. Meghívja hát a három volt szeretőt anyja tavernájába (persze titokban), miközben megérkezik Donna két régi barátnője, Rosie (Julie Walters) és Tanya (Christine Baranski), s kezdődnek a bonyodalmak. Végül a darab természetesen happy enddel zárul, miközben a lánybúcsú estéjére összeáll a hölgyek korábbi lánybandája, a Donna és a Dinamók is.

Az események sorába az alkotók szervesen beleillesztették az ABBA legnagyobb slágereit, így garantálva a szórakozást. A 2008-as film a darabot követi, mégis új szintre emelte a Mamma Mia körüli rajongásözönt, logikus volt hát, hogy készítenek belőle egy folytatást is. Ez lett a tíz évvel később bemutatott Mamma Mia! Sose hagyjuk ABBA című film, amely az időben ugrálva a múlt és a jelen eseményeit veszi végig.  

Mikor jön a Mamma Mia 3?

A sikerfilmek jellemzője, hogy az óriási bevétel és a rajongói nyomás gyakran újabb és újabb folytatásokra, spinoffokra ösztönzi a készítőket, mígnem egész filmes univerzum alakul ki. Így történt a Mamma Miával is, nem hiába rebesgetik tavaly óta: jön a harmadik film.

Bár hivatalosan még senki nem erősítette meg, hogy valóban készülne a Mamma Mia 3, a jelek erre utalnak. Maga Judy Crymer is kijelentette: ha rajta múlna, már le is forgatták volna a részt, és hasonlóan lelkesek a színészek is. Meryl Streep is, annak ellenére, hogy az ő karaktere, Donna a második film szerint már meghalt. Ám a halál sosem lehet probléma, ha a sikerről van szó, hiszen a forgatókönyvírók kreativitása végtelen. Gondoljunk csak a Dallasra, amelyben az elhunyt Bobby Ewing figuráját egy évaddal később úgy hozták vissza az életbe, hogy kitalálták: valójában csak felesége álmában történt meg a tragédia.  

Sajtóhírek szerint 

a Mamma Mia 3 Sophie kalandjai köré épülhet, amelyeket újdonsült anyaként él át fiával, miközben persze zajlanak körülöttük az események. Lehetőség lenne kifejteni olyan mellékszálakat is, hogy mit csinált a többi szereplő az eltelt időben.

Egyelőre ugyan a harmadik rész körül semmi sem biztos, de a készítői szándék és a rajongói nyomás alapján nagyobb összegben mernénk fogadni rá, hogy valóban lesz Mamma Mia 3.      


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.