Magyar nemzeti ételek, amikre büszkék vagyunk: gulyás, halászlé, pörkölt. Csak néhány azok közül, amit egy turista biztosan igyekszik megkóstolni, ha Magyarországra látogat. A magyar konyha rendszerint kellemes meglepetést okoz a külföldieknek, és hozzájuk hasonlóan mi is keressük a nemzeti ételkülönlegességeket. Íme a legrosszabb nemzeti ételek világszerte, amik után könnyen lehet, hogy fintorogva fogjuk elkérni a számlát.
Nemzeti ételek a világ körül
Skócia
A skótok merészségét mutatja, hogy krumpliból, gyökérzöldségekből és állati részekből álló nemzeti konyhájuk igencsak előkelő helyet szerezne a furcsa ételek versenyén.
A skót konyha olyan megosztó ételekkel büszkélkedik, mint a haggis (ami birkamájból, -szívből és -tüdőből készül) és a crappit heid (kivájt és töltött halfej).
Fülöp-szigetek
A híres szigetvilágban sok ismerős étellel találkozhatunk, de bizonyos undorító ételek garantáltan elvehetik a kedvünket a nemzeti ételeiktől. A sózott sertésvérpörkölt és édes spagetti bécsi kolbásszal sokaknak megfekszi a gyomrát.
Oroszország
Az orosz konyha híres a kocsonyákról, vinegrettekről, töltött káposztáról, rizses húsokról, kotlettekről, vagy a pirog, blini, pelmenyi tésztákról.
De ha a bizarr ételeket össze lehetne hasonlítani, akkor akad egy orosz, ami bizony nagyon előkelő helyre kerülne: ez pedig nem más, mint zselében lévő csirkeláb.
Anglia
Anglia csak úgy ontja magából a sztárséfeket, a szigetország azonban nem éppen a gasztronómiájáról híres. Ez azért hathat igencsak ironikusnak, mert az angolok évszázadokat töltöttek azzal, hogy fűszerek után kutatva hódítsák meg a világot. A konyhájukra mégis az a legjellemzőbb, hogy ebből semmit sem használtak fel.
Kazahsztán
Erjesztett lótej? A legfurcsább ételek bizony nagy meglepetéseket tudnak okozni.
A nemzetek konyhái között a kazah ételek kevésbé ismertek minálunk, és sok turista szerint az országba látogatva is érdemes inkább más nemzetek konyháit felkeresni, ha valami finomságra vágyunk. A kazahok ugyanis vagy túlfűszerezik az ételeiket, vagy az angol konyhához hasonlóan teljesen ignorálják a fűszerek használatát.
Norvégia
A hagyományos norvég konyha olyan egyszerű és kiadós ételek körül forog, mint a lutefisk és a rakfisk, amelyeknek olyan erős, jellegzetes íze van, hogy nem sok turista tetszését nyeri el.
Ezért ha az északi országba látogatunk, érdemesebb talán inkább a lazaccal és a tőkehallal próbálkozni, nem beszélve a tejfölös zabkásáról.
Izland
Gyönyörű tájak, undorító ételek – sokan így foglalnák össze Izlandon szerzett élményeiket.
Persze ízlések és pofonok, mert ha valóban igazán extrém ételekre vágyunk, akkor az erjesztett cápával könnyen megtalálhatjuk a számításainkat.
Kanada
Kanadát sem a nemzeti ételek miatt fogjuk felkeresni, hanem Norvégiához vagy Izlandhoz hasonlóan inkább a gyönyörű természeti tájak miatt. A klasszikus kanadai nemzeti ételek receptjei nem túl bonyolultak, közéjük tartozik a poutine, ami sült krumpliból és túróból készül.
Kicsit hasonlít a túró rudira, abban az értelemben, hogy a kanadaiak imádják, a külföldiek viszont gyakran értetlenül állnak furcsa a párosítás előtt.
Mongólia
Ha ízetlen konyhára vágyunk, akkor a mongol nemzeti ételeket is hozzácsaphatjuk a listához.
A mongol nép hagyományosan nomád, és ez a konyhájukban is megmutatkozik.
Főleg tejtermékekből, húsból és állati zsírokból áll az étrendjük, a gabonafélék és zöldségek termesztéséhez viszont hosszabb ideig kellett volna egy helyen tartózkodniuk.
Hollandia
A holland nemzeti ételek hagyományosan savanyított halból, valamint mélyhűtött, sült ételekből állnak.
Tulajdonképpen mindent túlfőznek, legyen az krumpli, zöldség vagy hús. Vacsorára néha nem is eszek egyebet, mint egy kis kenyeret.
Észak-Korea
Egy észak-koreai vizitet nem csak a politikai légkör miatt lehet érdemes átgondolni: a nemzeti konyha is komoly kétségeket ébreszthet az emberben.
Hideg tészta és kutyahúsleves, már leírni is szörnyű.
Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy Korea északi részéről bármi is felkerüljön a népszerű nemzetközi ételek listájára.