Minőségközpontú vendéglátóegységekben, ha nem is kötelező, de megszokott elem a séfüdvözlet, avagy „amuse bouche” ami nagyjából „szájszórakoztatásnak” fordítható a francia nyelvből. Ez leggyakrabban minőségi, jellemzően helyben sült kenyér és vaj, de lehet egy bagett-karika körözöttel, padlizsán-, csirkemáj- vagy tonhal-krémmel, hogy a leggyakoribbakat említsem, de lehet egy komplex kompozíció is, vagy akár több.
Egy jól eltalált séfüdvözlet nemcsak a vendég jóindulatát nyerheti meg, mint a klasszikus retorikában a „captatio benevolentiae”, hanem megadhatja az első katarzisélményt is. Több mint harminc év tudatos kulináris kalandozással a hátam mögött két olyan ételsort tudok felidézni akár éjjel, álmomból felébredve is, amikor már az indítás lenyűgözött. Az egyik a Stand volt, a másik a korábbi, még Tóth Pál által vezetett szegedi Alabárdos, mindkét étteremben valóságos gasztronómiai tűzijátékot rendeztek indításképpen, úgy, hogy azért hagytak helyet a crescendónak.
A leggyakoribb, hogy a séfüdvözlet hasonló szintű, de egyszerűbb, mint folytatás. Felettébb ritka viszont, hogy egyértelműen alatta maradjon az étterem átlagos teljesítményének.
A minap ezt is megéltem Kolozsvár történelmi levegőjű belvárosának legújabb, 2023 decemberének közepén nyitott minőségközpontú éttermében. A helyet tavaly szúrtam ki, alighanem a „soft opening” időszakban voltak, mert a Facebook-oldalukon meghirdetett nyitás előtt jártam arra, már vacsora után, az e rovatban már bemutatott, húsz méterrel odébb működő The Brewhouse-ból a szállás felé tartva. Megtetszett a dizájn, be is néztem hozzájuk érdeklődni. Már az sokat elmond egy vendéglátóegységről, hogy egy ilyen élethelyzetben a vendég elé áll-e egy pincér offenzíven, az élesen feltett „segíthetek?” kérdéssel, vagy mosolyogva, kedvesen fogadják a betérőt. Mondanom sem kell, itt az utóbbi variánssal találkoztam, ami el is döntötte, hogy az első adandó alkalommal ellátogatok hozzájuk. Így is lett, a minap ismét Kolozsváron akadt dolgom, s mielőtt gasztroturnétársammal sorra vettük volna a legjobb sörhelyeket (az említett Brewhouse-on kívül a Beer Wallt és a Sisterst) előbb megvacsoráztunk a Pomet-ben.