A tágan értelmezett Erdélyben nem lehet dátumhoz kötni a startot, tény mindenesetre, hogy a 2010-es évek első felében itt is megjelent néhány úttörő sörfőzde és sörbár. Erdélyben, a Partiumban és Bánságban a legnagyobb sörfelhozatallal rendelkező két város nem meglepő módon a két legjelentősebb egyetemi központ, Kolozsvár és Temesvár. Őket követi Brassó, Nagyszeben és Nagyvárad. S persze Csíkszentsimon, ahol ugyan egyetlen sörgyár van csak, de az teríti egész Erdélyt és Belső-Magyarországot.
Temesvár és Brassó sörkínálatáról volt már szó e rovatban.
Nézzük ezúttal Kolozsvárt, ahol egyébként Budapest után a legtöbb sörfőző műhely működik Kárpát-medencei összehasonlításban.
Időrendben az első a 2011-ben indult Klausenburger főzde, ők ráálltak egy bizonyos szortimentre, és azt forgalmazzák több mint tíz éve. A Pils sörük Corvus névre hallgat, a Pale Lagerük az Indigen nevet kapta, az IPA-jukat Arrogantnak keresztelték, készítenek még egy müncheni barna sört, Gurun néven, illetve egy Biere de Garde-ot.
A 2015-ben induló Hophead Brewingnak is van egy kezdettől kialakult alapválasztéka ma is készítik az Opium nevű India Pale Ale, Immigrant Pale Ale-t, e két sör, valamint a Pure C volt éveken át a kínálat, de az utóbbi években ezek mellé megannyi új termék sorakozott fel, őket már a kísérletező „kraft” vonalhoz lehet sorolni.
A Kutuma sörök 2017-ben jelentek meg a piacon, talán a Dambla Ipa a legnépszerűbb közülük, legalábbis ezzel találkoztam a leggyakrabban éttermekben. A nagybányai Colonello kávézóban kóstolgattam söreiket rendszeresen. Szintén 2017-ben indult a „Bere à la Cluj” és a Blackout Brewing. Előbbi saját főzdével rendelkezik, sörei egyre meggyőzőbbek, talán legsikerültebb főzetük az Alter Ego nevű NEIPA, amit az imént említett gerillacsapattal együtt készítettek. A tulajdonos-mindenes Vígh Ferenc, akinek egy bemutatkozó videója elérhető a YouTube-on is.
A sörfőzők világa jellemzően kozmopolita, ránézésre egy kraft sörről alapesetben nem tudjuk megmondani, hogy melyik országban készült. Áll ez a Kárpát-medencei regionális élvonalra is, a temesvári Beretára, a szekszárdi Brew Your Mindra, a budapesti Mad Scientistre, az újvidéki 3birre vagy a rozsnyói Kalteneckerre. Kivételek persze akadnak Belső-Magyarországon is, a Szent András Sörfőzde például karakteresen magyar neveket ad söreinek.
A kolozsvári Clusa nemcsak a román jelleget hangsúlyozza, de Kolozsvár történelmének fontosabb évszámait felvillantó söreik honlapon olvasható címkemagyarázatainak megfogalmazói úgy tesznek, mintha a városnak nem lenne magyar múltja, mintha nem magyarok építették volna fel mindazt, ami ebben a metropolisznak ma is érték.
Az 1173 nevű sörüknek, mely Kolozsvár első írásos említéséről kapta a nevét, a honlapon szereplő leírásában megkapjuk a komplett dákoromán elméletet, mely ugyan ezer sebből vérzik, történelmi hipotézisnek is gyenge, de a román nemzetideológia alapját képezi.