A tágan értelmezett Erdélyben nem lehet dátumhoz kötni a startot, tény mindenesetre, hogy a 2010-es évek első felében itt is megjelent néhány úttörő sörfőzde és sörbár. Erdélyben, a Partiumban és Bánságban a legnagyobb sörfelhozatallal rendelkező két város nem meglepő módon a két legjelentősebb egyetemi központ, Kolozsvár és Temesvár. Őket követi Brassó, Nagyszeben és Nagyvárad. S persze Csíkszentsimon, ahol ugyan egyetlen sörgyár van csak, de az teríti egész Erdélyt és Belső-Magyarországot.
Temesvár és Brassó sörkínálatáról volt már szó e rovatban.
Nézzük ezúttal Kolozsvárt, ahol egyébként Budapest után a legtöbb sörfőző műhely működik Kárpát-medencei összehasonlításban.
Időrendben az első a 2011-ben indult Klausenburger főzde, ők ráálltak egy bizonyos szortimentre, és azt forgalmazzák több mint tíz éve. A Pils sörük Corvus névre hallgat, a Pale Lagerük az Indigen nevet kapta, az IPA-jukat Arrogantnak keresztelték, készítenek még egy müncheni barna sört, Gurun néven, illetve egy Biere de Garde-ot.
A 2015-ben induló Hophead Brewingnak is van egy kezdettől kialakult alapválasztéka ma is készítik az Opium nevű India Pale Ale, Immigrant Pale Ale-t, e két sör, valamint a Pure C volt éveken át a kínálat, de az utóbbi években ezek mellé megannyi új termék sorakozott fel, őket már a kísérletező „kraft” vonalhoz lehet sorolni.
A Kutuma sörök 2017-ben jelentek meg a piacon, talán a Dambla Ipa a legnépszerűbb közülük, legalábbis ezzel találkoztam a leggyakrabban éttermekben. A nagybányai Colonello kávézóban kóstolgattam söreiket rendszeresen. Szintén 2017-ben indult a „Bere à la Cluj” és a Blackout Brewing. Előbbi saját főzdével rendelkezik, sörei egyre meggyőzőbbek, talán legsikerültebb főzetük az Alter Ego nevű NEIPA, amit az imént említett gerillacsapattal együtt készítettek. A tulajdonos-mindenes Vígh Ferenc, akinek egy bemutatkozó videója elérhető a YouTube-on is.
A sörfőzők világa jellemzően kozmopolita, ránézésre egy kraft sörről alapesetben nem tudjuk megmondani, hogy melyik országban készült. Áll ez a Kárpát-medencei regionális élvonalra is, a temesvári Beretára, a szekszárdi Brew Your Mindra, a budapesti Mad Scientistre, az újvidéki 3birre vagy a rozsnyói Kalteneckerre. Kivételek persze akadnak Belső-Magyarországon is, a Szent András Sörfőzde például karakteresen magyar neveket ad söreinek.
A kolozsvári Clusa nemcsak a román jelleget hangsúlyozza, de Kolozsvár történelmének fontosabb évszámait felvillantó söreik honlapon olvasható címkemagyarázatainak megfogalmazói úgy tesznek, mintha a városnak nem lenne magyar múltja, mintha nem magyarok építették volna fel mindazt, ami ebben a metropolisznak ma is érték.
Az 1173 nevű sörüknek, mely Kolozsvár első írásos említéséről kapta a nevét, a honlapon szereplő leírásában megkapjuk a komplett dákoromán elméletet, mely ugyan ezer sebből vérzik, történelmi hipotézisnek is gyenge, de a román nemzetideológia alapját képezi.
Kolozsváron a Blackouton kívül több gerillafőzde is működik, ide sorolnám a telekfarki „Made In Campenesti”-et is. Annál is inkább, hogy az aprócska falu Kolozsvár mellett fekszik, egy ideig Kolozsvárhoz is tartozott a XX. század második felében. De ne feledkezzünk meg a 2019-ben induló Propaganda breweryről, valamint az egy évvel később startoló Acan Brewingről.
A minőségorientált sörözők közül elsőként a Blackout főzde csapata által működtetett Brewhouse-t említeném, melyet leginkább a temesvári Bereta Taproomhoz hasonlítanék.
Itt is 16 csappal dolgoznak, hasonló rendszerben. Februári látogatásom idején a csapok felén saját főzeteket kínáltak, a többi zömmel kolozsvári, de akárcsak a Beretánál, némi nemzetközi kitekintés itt is van, akkor épp a dán To Ol főzde „Beer Necessities” sour IPA-ját kínálták. Több mint 30 tétel kapható palackban vagy dobozban is. Hasonló jelentőségű intézmény Beer Wall Café, ahol csapon hat sör kapható, de a palackos/dobozos választék igen széles, s nemcsak a kolozsvári főzdékre terjed ki.
Kapható itt az Arad melletti Zimándújfaluban működő, a település nyomán Zimand néven futó főzde több söre is, s még sorolhatnám az egyéb különlegességeket. Rokonszenves megoldás, amivel több minőségi sörözőben is találkozhatunk (pl. Bereta Taproom, Temesvár, Csak a jó sör, Budapest, Kupak, Békéscsaba), hogy a máshonnan rendelt ételt el lehet fogyasztani náluk, mi több, ezt a lehetőséget ők a honlapjukon is hirdetik. 2020 elején nyitottak, szerencsére a járvány elleni drasztikus védekezés dacára talpon tudtak maradni. Ottjártam idején, idén júniusban a bodzavásári One Beer Later 0,9 százalékos IPA sörét leszámítva csak kolozsvári sörök voltak csapon, amit értelemszerűen a pozitív rovatban könyvelhetünk.
A Klausenburger főzde brew pubja a Central üzletközpont legfelső emeletén működik, 2010-ben jártam náluk, még mielőtt a saját főzésű sörökkel kijöttek volna.
Időszerű lenne egy újabb látogatás, a világhálón fellelhető fotók alapján úgy tűnik, hogy gasztronómiai szempontból is sokat fejlődtek.
A magyar kézben levő Bleriot-ról már szóltam részletesen.
A következő fontos sörlelőhely a Planetarium, Kolozsvár talán legnépszerűbb magyar kocsmája, itt a „Bere a la Cluj” teljes szortimentjét kínálják csapon, illetve palackban. A nyár elején jártam náluk, imponált, hogy nemcsak helyi magyar sört, de erdélyi és anyaországi magyar borokat is tartanak.
Végül hadd említsek egy népszerű, igen dizánjos, klasszikus, angol stílusú pubot, a Klausent. Széles nemzetközi étválasztékot kínálnak, főként pub-foodot, de vannak roston sültjeik és pastáik is. Több fogásuk is megdobogtathatja azok szívét, akik szeretik az érdekesebb, nem minden kocsmában és vendéglőben kapható ételeket. A fish and ship, csirkeszárnyak, burgerek mellett kínálnak többek között velőscsontot, fekete kagylót és rib-eye steaket töltött krumplival és vargányamártással. Konyhájukat érdemben még nem teszteltem, a töltött bundázott paprika alapján, amit a sör mellé rendeltem, nem akarok ítéletet alkotni. A sörválasztékuk impozáns, lefedi a teljes spektrumot, vannak nagyipari multisöreik, „félkommersz”, a nagyipar felső szegmensébe tartozó import tételeik és helyi kraft söreik egyaránt. Utóbbi kategóriában több mint harminc főzetet kínálnak, a már említett Clusa, Hophead és Klausenburger főzdék mellett több terméket is tartanak a temesvári Owltól, a bukaresti Hop Hooliganstől, illetve Zaganutól.
Kolozsvárra egyébként jellemző, hogy egy bizonyos szint felett az éttermekben szinte kötelező, hogy kisüzemi sört is tartsanak, szinte felsorolhatatlanok azok a helyek, ahol minőségi sört kaphatunk.
Annyi biztos, hogy Mátyás király városában nem maradnak szomjasak az igényes sörfogyasztók.
Borítókép: a kolozsvári Planetárium terasza (Fotó: Borbály Zsolt Attila)