időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A Czell sörgyár nyomdokain – az Aftar Stube söröző

Hol sörözzünk Brassóban? – III. rész

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022.09.29. 19:34 2022.09.29. 21:48
Hol sörözzünk Brassóban? – III. rész

A román fennhatóság alatt álló területek kézműves söreinek világában van két világklasszis műhely, amelyek bármikor összemérhetők Európa csúcsfőzdéivel mind söreik minősége, mind sokszínűsége szempontjából.

Az egyik a temesvári Bereta, a másik a bukaresti Hop Hooligans. Nem véletlen, hogy több prémium tételt dobtak már eddig piacra különböző, hasonló szellemű, magasan jegyzett főzdékkel, a Bereta legutóbb a spanyol Gross-sal, a lett Arpusszal, a szerb Dogmával vagy a görög Strange Brew-val, a Hop Hooligans az angol Pomona Island brew-val, a lengyel Pintával és a már említett Arpusszal.

Hol sörözzünk Brassóban?

„Számos brassói éttermet is bemutattam már, de arról még nem ejtettem szót, hogy helyi sörkülönlegességeket merre találni.”

Szüntelen kísérletezésben vannak, majdhogynem havonta jelentkeznek újabb és újabb, izgalmas, szinte kivétel nélkül csúcsminőségű főzetekkel. Belső-magyarországi viszonylatban a Brew Your Minddal és a Mad Scientisttel tudnám őket rokonítani. Előbbivel elsősorban a perfekcionizmusuk és a New England India Pale Ale irányzat iránti elkötelezettségük, utóbbival az inventivitás és permanens megújulás rokonítja őket. A Bereta és a Hop Hooligans iskolateremtő vállalkozások: minőségorientált mikrofőzdék haladnak a nyomukban, amelyek egyelőre bérfőzésben készítik söreiket, esetenként épp náluk, ilyen a OneTwo, az Owl, a Wicked Barrel vagy a Blackout.

A második vonalat azok a kiváló főzdék képviselik, amelyeknek sörei hibátlanok, magas minőségűek, viszont márkáik stabilak, a szortiment ritkán bővül. Ide tartozik a kolozsvári Hophead és a bukaresti Gound Zero.

Az általuk képviselt üzleti mintát követi, pár fokkal kevésbé átütő főzetekkel a nagyváradi Addictive brewing és a borsi Bers Nova, amelyeket a harmadik vonalba sorolnék. Ezek alapvetően jó söröket készítenek, de akadnak kevésbé meggyőző söreik is. Ide sorolnám a két bihari főzde mellett a kolozsvári Kutumát, a Bere a la Clujt, a Klausenburgert, a bukaresti Zaganut, a Clandestint és a Grivitát, a jászvásári Capra noastrát (A mi kecskénk), a zimándújfalusi Zimandot.

Végül vannak olyan főzdék is, amelyek iránykeresőknek nevezhetők, ezeknek sörei nem különösebben kiugrók, s a szortimentben mellélövések is akadnak. Ilyen a Sara, a Mustata de Bere vagy a Cibis. A felsorolás nyilván nem teljes, azokra a főzdékre vonatkozik, amelyeknek főzeteit alkalmam volt rendszeresen fogyasztani az utóbbi években.

Ebben az értelmezési keretben nem egyszerű elhelyezni a Tiltott Csíki Sörmanufaktúrát vagy a sajnos nemrég csődbement, Temesvár melletti Clinica de bere (Sörklinika) kisüzemeket, amelyek azt célozták meg, hogy hozzáférhető áron, az előbbieknél olcsóbban kínálják termékeiket. A Tiltott Csíki állja is a versenyt a nagyokkal, azoknál valamivel magasabb árat kér, de jobb minőséget, ötletesebb marketinget, továbbá életérzést nyújt az értékrendi azonosulás lehetősége mellett. A Harcos márkával rokonítható ez a sörcsalád, amit előbbi képvisel a pólók, melegítők világában, azt adja a Csíki a sörök között.

Az illetékesek hallgatásba burkolóznak, de tőlük független helyi forrásom szerint itt főzik az első részben említett legendás brassói sört, a Czellt, amely hasonló szintet képvisel.

Czell Frigyes és fiai Brassó meghatározó gazdasági szereplői volt az Osztrák–Magyar Monarchia, majd Trianon után a királyi Románia idején. Gyáraikat 1948-ban államosították. A Czell testvérek Brassóban a századforduló táján három impozáns bérpalotát is építtettek, amelyek ma is meghatározó tényezői a városképnek. A helyiek elsősorban a sörgyártás kapcsán emlegetik őket, ami nem csoda, a brassói és Brassó környéki gyáraik mellett sörgyáruk volt Bukarestben, Kolozsváron és Csíkszeredában, de foglalkoztak szeszkészítéssel, kereskedelemmel, bányászattal, olajfinomítással, cukorgyártással, gyapjúszövéssel is.

Brassóban a legszélesebb minőségi sörkínálatot a Czell sörmárka életre keltőinek, Tóth Lórándnak és Edömérnek az Aftar Stube nevű sörözője mondhatja magáénak. A Tóth testvérek ideiglenes megoldásnak tekintik a bérfőzést, s egy saját sörüzem indítását tervezik. Kétféle sört hoztak eddig forgalomba, szűrt és szűretlen lágert, az eredeti recept rekonstrukcióját célzó sörüket a Facebook-oldaluk tanúsága szerint tegnap este dobták piacra.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Czell sör reklámbrosúrájának ismertető soraiban azt olvashatjuk erről, hogy Cascade komlót használnak hozzá, ami alighanem a „hagyomány és evolúció” jegyében történhetett, hiszen ez az Egyesült Államokból származó aromakomló a hetvenes években indult hódító útjára s vált mára a Citra mellett a legelterjedtebbé az illatos komlók közül. De végső soron ahogy a receptátiratok az ételek esetében is gyakran használnak az utóbbi időben elterjedt alapanyagokat, úgy, azt hiszem, ennyi szerzői szabadság megengedhető a sörfőzésben is.

A rendkívül hangulatos, ügyesen kialakított kerthelyiséggel rendelkező Aftar Stube sörbárba két év után visszatérve öröm látni a sör- és ételkínálat szélesedését. Sajnos ezúttal sem volt alkalmam a konyhát mélységében megismerni, múltkor pizzakenyeret ettünk mártogatóval, ami rendben találtatott, most még azt sem, mert ebédre voltunk hivatalosak a szomszédba. Kínálnak ez idő tájt népszerű reggeliket az omlettektől a guacamoléval, lazaccal és kecskesajttal kínált posírozott tojásig, szendvicseket, burgereket, pizzákat, pastákat, csirkeszárnyakat és olasz ihletésű desszerteket.

A sörkínálat impozáns. Ottjártam idején, e hónap közepén csapoltak kétféle Czell sört, tegnaptól bizonyára háromfélét, továbbá Tiltott Csíkit, Csíki (P)ipát és málnás sört, szűretlen Holsten búzát, Guinnesst és Kronenbourgot.

A palackos választék széles, mintegy félszáz izgalmas, kóstolásra méltó sört tartanak többek között a Hop Hooliganstől, a Hopheadtől, a Ground Zerótól, a Clandestintől, a Kutumától. Az import söreik közül figyelemre méltó a Primator, a Jever, a Weihenstephaner, az Augustiner és a Hobgoblin. 

Szép a whiskyválaszték, tucatnyi single malt skót whiskyjük van, a rumok, ginek és pálinkák között is akadnak prémiumtételek. Áraik kedvezőbbek a hasonló színvonalú egységek díjszabásánál, délután 4 és 6 között még ebből is engednek 20 százalékot.

Ha Brassóban a sör mellett döntök, első utam az Aftar Stube-ba vezet, és ezt javaslom mindenkinek, aki sörfogyasztásban nem elsősorban a megszokott ízeket, hanem a kalandot keresi.

Elérhetőségek:

Aftar Stube

Brassó, Fekete (jelenlegi román nevén Alecu Russo) utca 4.

Telefonszám: + 40-731-919-919

Honlap: https://www.aftar-stube.ro

E-mail-cím: [email protected]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.