Hol sörözzünk Brassóban? – III. rész

A Czell sörgyár nyomdokain – az Aftar Stube söröző.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 09. 29. 19:34
Forrás: BORBÉLY ZSOLT ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román fennhatóság alatt álló területek kézműves söreinek világában van két világklasszis műhely, amelyek bármikor összemérhetők Európa csúcsfőzdéivel mind söreik minősége, mind sokszínűsége szempontjából.

Az egyik a temesvári Bereta, a másik a bukaresti Hop Hooligans. Nem véletlen, hogy több prémium tételt dobtak már eddig piacra különböző, hasonló szellemű, magasan jegyzett főzdékkel, a Bereta legutóbb a spanyol Gross-sal, a lett Arpusszal, a szerb Dogmával vagy a görög Strange Brew-val, a Hop Hooligans az angol Pomona Island brew-val, a lengyel Pintával és a már említett Arpusszal.

Szüntelen kísérletezésben vannak, majdhogynem havonta jelentkeznek újabb és újabb, izgalmas, szinte kivétel nélkül csúcsminőségű főzetekkel. Belső-magyarországi viszonylatban a Brew Your Minddal és a Mad Scientisttel tudnám őket rokonítani. Előbbivel elsősorban a perfekcionizmusuk és a New England India Pale Ale irányzat iránti elkötelezettségük, utóbbival az inventivitás és permanens megújulás rokonítja őket. A Bereta és a Hop Hooligans iskolateremtő vállalkozások: minőségorientált mikrofőzdék haladnak a nyomukban, amelyek egyelőre bérfőzésben készítik söreiket, esetenként épp náluk, ilyen a OneTwo, az Owl, a Wicked Barrel vagy a Blackout.

A második vonalat azok a kiváló főzdék képviselik, amelyeknek sörei hibátlanok, magas minőségűek, viszont márkáik stabilak, a szortiment ritkán bővül. Ide tartozik a kolozsvári Hophead és a bukaresti Gound Zero.

Az általuk képviselt üzleti mintát követi, pár fokkal kevésbé átütő főzetekkel a nagyváradi Addictive brewing és a borsi Bers Nova, amelyeket a harmadik vonalba sorolnék. Ezek alapvetően jó söröket készítenek, de akadnak kevésbé meggyőző söreik is. Ide sorolnám a két bihari főzde mellett a kolozsvári Kutumát, a Bere a la Clujt, a Klausenburgert, a bukaresti Zaganut, a Clandestint és a Grivitát, a jászvásári Capra noastrát (A mi kecskénk), a zimándújfalusi Zimandot.

Végül vannak olyan főzdék is, amelyek iránykeresőknek nevezhetők, ezeknek sörei nem különösebben kiugrók, s a szortimentben mellélövések is akadnak. Ilyen a Sara, a Mustata de Bere vagy a Cibis. A felsorolás nyilván nem teljes, azokra a főzdékre vonatkozik, amelyeknek főzeteit alkalmam volt rendszeresen fogyasztani az utóbbi években.

Ebben az értelmezési keretben nem egyszerű elhelyezni a Tiltott Csíki Sörmanufaktúrát vagy a sajnos nemrég csődbement, Temesvár melletti Clinica de bere (Sörklinika) kisüzemeket, amelyek azt célozták meg, hogy hozzáférhető áron, az előbbieknél olcsóbban kínálják termékeiket. A Tiltott Csíki állja is a versenyt a nagyokkal, azoknál valamivel magasabb árat kér, de jobb minőséget, ötletesebb marketinget, továbbá életérzést nyújt az értékrendi azonosulás lehetősége mellett. A Harcos márkával rokonítható ez a sörcsalád, amit előbbi képvisel a pólók, melegítők világában, azt adja a Csíki a sörök között.

Az illetékesek hallgatásba burkolóznak, de tőlük független helyi forrásom szerint itt főzik az első részben említett legendás brassói sört, a Czellt, amely hasonló szintet képvisel.

Czell Frigyes és fiai Brassó meghatározó gazdasági szereplői volt az Osztrák–Magyar Monarchia, majd Trianon után a királyi Románia idején. Gyáraikat 1948-ban államosították. A Czell testvérek Brassóban a századforduló táján három impozáns bérpalotát is építtettek, amelyek ma is meghatározó tényezői a városképnek. A helyiek elsősorban a sörgyártás kapcsán emlegetik őket, ami nem csoda, a brassói és Brassó környéki gyáraik mellett sörgyáruk volt Bukarestben, Kolozsváron és Csíkszeredában, de foglalkoztak szeszkészítéssel, kereskedelemmel, bányászattal, olajfinomítással, cukorgyártással, gyapjúszövéssel is.

Brassóban a legszélesebb minőségi sörkínálatot a Czell sörmárka életre keltőinek, Tóth Lórándnak és Edömérnek az Aftar Stube nevű sörözője mondhatja magáénak. A Tóth testvérek ideiglenes megoldásnak tekintik a bérfőzést, s egy saját sörüzem indítását tervezik. Kétféle sört hoztak eddig forgalomba, szűrt és szűretlen lágert, az eredeti recept rekonstrukcióját célzó sörüket a Facebook-oldaluk tanúsága szerint tegnap este dobták piacra.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Czell sör reklámbrosúrájának ismertető soraiban azt olvashatjuk erről, hogy Cascade komlót használnak hozzá, ami alighanem a „hagyomány és evolúció” jegyében történhetett, hiszen ez az Egyesült Államokból származó aromakomló a hetvenes években indult hódító útjára s vált mára a Citra mellett a legelterjedtebbé az illatos komlók közül. De végső soron ahogy a receptátiratok az ételek esetében is gyakran használnak az utóbbi időben elterjedt alapanyagokat, úgy, azt hiszem, ennyi szerzői szabadság megengedhető a sörfőzésben is.

A rendkívül hangulatos, ügyesen kialakított kerthelyiséggel rendelkező Aftar Stube sörbárba két év után visszatérve öröm látni a sör- és ételkínálat szélesedését. Sajnos ezúttal sem volt alkalmam a konyhát mélységében megismerni, múltkor pizzakenyeret ettünk mártogatóval, ami rendben találtatott, most még azt sem, mert ebédre voltunk hivatalosak a szomszédba. Kínálnak ez idő tájt népszerű reggeliket az omlettektől a guacamoléval, lazaccal és kecskesajttal kínált posírozott tojásig, szendvicseket, burgereket, pizzákat, pastákat, csirkeszárnyakat és olasz ihletésű desszerteket.

A sörkínálat impozáns. Ottjártam idején, e hónap közepén csapoltak kétféle Czell sört, tegnaptól bizonyára háromfélét, továbbá Tiltott Csíkit, Csíki (P)ipát és málnás sört, szűretlen Holsten búzát, Guinnesst és Kronenbourgot.

A palackos választék széles, mintegy félszáz izgalmas, kóstolásra méltó sört tartanak többek között a Hop Hooliganstől, a Hopheadtől, a Ground Zerótól, a Clandestintől, a Kutumától. Az import söreik közül figyelemre méltó a Primator, a Jever, a Weihenstephaner, az Augustiner és a Hobgoblin. 

Szép a whiskyválaszték, tucatnyi single malt skót whiskyjük van, a rumok, ginek és pálinkák között is akadnak prémiumtételek. Áraik kedvezőbbek a hasonló színvonalú egységek díjszabásánál, délután 4 és 6 között még ebből is engednek 20 százalékot.

Ha Brassóban a sör mellett döntök, első utam az Aftar Stube-ba vezet, és ezt javaslom mindenkinek, aki sörfogyasztásban nem elsősorban a megszokott ízeket, hanem a kalandot keresi.

Elérhetőségek:

Aftar Stube

Brassó, Fekete (jelenlegi román nevén Alecu Russo) utca 4.

Telefonszám: + 40-731-919-919

Honlap: https://www.aftar-stube.ro

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.