Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hol sörözzünk Brassóban?

„Számos brassói éttermet is bemutattam már, de arról még nem ejtettem szót, hogy helyi sörkülönlegességeket merre találni.”

Borbély Zsolt Attila
2022. 09. 26. 13:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brassó a tágan értelmezett Erdély harmadik legszínesebb, legizgalmasabb városa a vendéglátás szempontjából, Kolozsvár és Temesvár után. Tegyük hozzá, hogy a maga közel háromszázezres lélekszámával, a szóban forgó történelmi régió harmadik legnagyobb városaként erre egyben predesztinált is. 

Mondhatni, bejött a papírforma. Eddig több brassói éttermet is bemutattam e rovatban (One Soul, Massimo, Pilvax, Dei Frati, Sub Tampa, Prato), de arról még nem ejtettem szót, hogy merre induljon az a sörbarát, aki nem nagyipari egyensört szeretne inni, hanem minőségi főzeteket, netán helyi különlegességeket.

Brassóban három sörfőző csapat is működik, ezek közül a legismertebb és legrégebbi a Mustata de bere (magyarul: sörbajusz) névre hallgat. 

A honlap bemutatkozó soraiból megtudhatjuk, hogy a főzde úgy jött létre, hogy néhány fiatal nem akart Nyugaton munkát keresni, hanem szülővárosukban szerettek volna maradni s itt dolgozni, egy olyan terméket megalkotva, amire büszkék lehetnek, amit a vevők is megjegyeznek. Naponta ötszáz sört palackoznak, IPA-t, világosat, francia stílusú borostyán (Amber) ale-t és búzasört.

A honlapjukon van egy kijelző, mely a felirat szerint az elégedett vevőket számlálja, vélhetően inkább az eladott sörök számát jelzi. E sorok írásakor 316 700-nál tartottak. Százötven üzleti partnerrel dolgoznak, ami igen szép szám, tény, hogy már hosszú ideje piacon vannak, legjobb emlékezetem szerint 2017-ben már volt szerencsém inni a söreiket, nem sikerült sem a honlapról, sem a Facebook-oldalról az alapítás évét megtudni.

A fotó a szerző felvétele

A számláló már azért sem vonatkozhat az elégedett vevőkre, mert nehezen hihető, hogy minden vevő elégedett lenne, annál is inkább, hogy jómagam például több hibás palackba belefutottam. Nem ittam elégszer a söreiket ahhoz, hogy választ merjek adni arra kérdésre, hogy az adott palackok savanyodtak meg, vagy az egész tétellel van valamilyen technológiai hiba.

Egy szó, mint száz, a sörökön van még mit tökéletesíteni, jómagam erjedési hibára gyanakszom, ezzel együtt örömteli, hogy léteznek és színesítik a palettát. Ahogy Alkonyi László írta a csángók boráról: legfőbb értéke az, hogy van.

A második sörmárka, ami említésre méltó, a Czell. 

Egy ambiciózus helyi magyar vállalkozó testvérpár úgy döntött, hogy a hetven éve megszűnt első brassói sörmárkát, a Czellt életre keltik, összeállítottak két saját receptet, a sört egyelőre bérfőzésben készítik, de egy saját sörfőzde megnyitását tervezik. E remek kezdeményezésre még visszatérünk az egyik tulajdonos által működtetett After Stube kapcsán.

A harmadik sörműhelynek egyetlen söre van forgalomban és annyit lehetett tudni az alkotóról, hogy Gabi a beceneve, ezt is egy söröző Facebook-oldaláról. 

Nevét – Bere Schei – alighanem Brassó egyetlen még megmaradt régi városkapuja, az Árvaház utcai kapu román neve ihlette (Poarta Schei). Egy sörük van jelenleg forgalomban, a Danila’s IPA. Dicséretes, hogy Brassó minőségközpontú sörözőiben szinte mindenütt megtaláljuk a helyi sörök valamelyikét, van, ahol valamennyit.

Brassói sörtúránkat kezdjük az Opus 9 nevű hellyel.

Mielőtt rátérnénk a kocsma kínálatára, érdemes egy vargabetűt tenni a multisörök irányában. A „sörforradalom” egyik jótékony hatása volt a sok között, hogy bizonyos mértékig a nagyokat is lépéskényszerbe hozta. Vitatkozhatunk azon, hogy mennyire volt elkerülhetetlen, hogy a stabil, érdektelen kommersz kínálat mellett a gigacégek kísérletezésbe fogjanak és elkészítsenek néhány izgalmasabb tételt, jómagam úgy vélem, hogy piaci pozícióikat enélkül is meg tudták volna őrizni.

Tény az, hogy minden nagyobb cég nekiállt IPA-t, APA-t, hoplagert s különféle ale-eket főzni, nem ritkán gyümölcsösöket is, a példák hosszan sorolhatók a Heineken kezében levő Soproni Óvatos Duhaj sorozatától az Asahi tulajdonát képező Dreher sörein át (IPA, Amber Ale, Bitter Lager, Hidegkomlós, a legsikerültebb talán ő idén piacra dobott NEIPA-juk a nagyipari „prémium” sörök sorában), egészen az amerikai–kanadai multi, a Molson Coors Brewing Company által jegyzett Borsodi sörgyár új söreinek csokráig (Hoppy, IPA, Tropical Ale stb.). Ezek a főzetek fél literes kiszerelésben, az alapsörtől különböző címkével kerülnek forgalomba, de a gyártó jó nagy betűkkel jelzi kilétét.

Több mint fél évtized telt az el azóta, hogy a japán Asahi megvette az Ursust, Erdély egyik legjelentősebb, Kolozsváron, 1878-ban alapított sörgyárát, mely az utóbbi években 0,33-as palackokban hozta forgalomba teljesen egyedi dizájnnal a maga különleges sörsorozatát. Aki nem nézni meg az apró betűvel feltüntetett gyártót, nem is tudhatja, hogy kinek a sörét issza.

A címkéken a „román” történelem ismert személyiségei láthatók. Az idézőjelet az indokolja, hogy Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, s mások mellett Mátyás királyt is bevették a sorba. 

E jól álcázott multisörök képezik Brassó egyik legkisebb, legmeghittebb terén, a Rózsapiac téren, a város szívében, a régi Városháza impozáns épületétől néhány lépésre működő Opus 9 sörválasztékának nagy részét. Mi több, ezeket nemcsak palackban, hanem csapon is tartják. 

Kínálnak még néhány sört a prahovai Azugától, amit kisüzemként emlegetnek vendéglátói körökben, de a többségi tulajdonos már itt is az Asahi. Van viszont Danila’s IPA-juk is, továbbá néhány jó boruk, valamint kávé, limonádék, koktélok, s kevéssé izgalmas tömények.

A bejárat melletti fehér falra számtalan nyelven írták fel a legnépszerűbb üdvözlést, magyarul azt, hogy „szia”. (Még ennek is örülhetünk, Aradon működik olyan, egyébként színvonalas bár, a Methexis, ahol a mosdó fémajtaján több mint egy tucat nyelven olvasható, hogy nők és férfiak, de pont a magyart hagyták ki. Miközben azt az egész városrészt, ahol a hely működik, magyarok építették fel.) 

A fotó a szerző felvétele

A jobbra eső belső terem végében ötletes mohaformációk láthatók, a falon jobbra és balra kortárs festmények. Azokra is gondolnak, akiknek állandóan merül a telefonjuk, nemcsak több konnektort biztosítanak, hanem töltőt és powerbanket is.

A borok mellé kínálnak egyszerűbb ételeket, bruschettákat, grillezett csirkeszárnyakat, rablóhúst csirkemellből, serpenyős apróhús ugyanebből az alapanyagból, kétféle pasta-t, burgereket.

Jómagam egy vegyes bruschettát kértem, a pestos paradicsomos korrekt volt, akárcsak a lazacos, a gombás sem volt élvezhetetlen, de kissé „szimplistára” sikeredett. A kenyér nem

kiugró, de élvezhető. Mindezt 1800 forintnak megfelelő lejért jó vételnek mondanám. A söreik közül a pilsnert kóstoltam, ahhoz addig nem volt szerencsém, rendben volt a maga nemében, akárcsak az IPA meg a NEIPA. A búzasör receptúráján jó lenne még dolgozni.

A kiszolgálás nagyon kedves.

Az Opus 9 nem csúcshely, de alkalmas arra, hogy a teraszra kiülve átadjuk magunkat a város középkori hangulatának egy jobbacska sör mellett.

 

Elérhetőségek:

Opus 9 söröző

Brassó Rózsapiac (jelenlegi román nevén George Enescu) tér

Telefonszám: 0744 290 115 

Honlap: https://www.facebook.com/opusnoua/

Online kapcsolatfelvétel Messengeren lehetséges.

Borítókép: A szerző felvétele

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.