Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Brassó történelmi központjában szinte megszámlálhatatlan vendéglátó egység működik, melyek nagyobb része tisztes színvonalú szolgáltatást nyújt, nem okoz csalódást a reális elvárásokkal beülő vendégnek. A zegzugos utcákban a kívülről, belülről egyaránt fantáziával megtervezett bárok, vendéglők, kávézók szinte mindegyike beülésre csábít. E városrészben működik gyalogszerrel megközelíthetően szinte valamennyi étterem, melyet a Gault Millau kalauz bemutatásra érdemesített. (Egyetlen kivétel a városra és a környékbeli hegyekre csodálatos kilátás nyújtó, a festői panorámára nevében is utaló Belvedere szálloda étterme.)
Ha egyetlen utcát kellene megnevezzek, mely a sétálóutcák közül a vendéglátás ütőerének tekinthető, akkor az a Kapu utca, mely jelenleg a „Republicii” névre hallgat, ami magyarul a Köztársaság utcának felel meg. Ez van, Románia (nem szoktam ezt a megjelölést használni a tágan értelmezett Erdély vonatkozásában, de most magáról az államalakulatról van szó, mely történetesen Trianon óta a történelmi jog szerint a magyarokat megillető területeket is integrál) sem tudta elkerülni a sorsát, a román politikai elit sem restaurálta az alkotmányos monarchia államformáját, pedig a rendszerváltás idején még élt az ország törvényes uralkodója, Mihály király (2017-ben hunyt el emigrációban, 96 évesen). A kommunizmus öröksége ez is, a köztársaság meg nem érdemelt kultusza.
Visszatérve a sétálónegyed leghosszabb és leglátványosabb utcájához, itt működik többek között az Albert bistro, a magyar tulajdonban levő, e rovatban már bemutatott Massimo, több burgerező, kávézó, cukrászda, pizzéria és a brassói sörtúra következő állomása, a Deane’s Irish Pub. Utóbbi egy hangulatos, tágas, többszintes ír kocsma. A bejárat baloldalán fekete táblán fehér krétával írt felirat: „Soup of the Day: Whisky”, a másik oldalon „Incoming Call – Beer” alatta a két opciót megjelenítő gomb: Answer és Answer. Két jó poén indításnak.
A berendezés remek, az ír pubok ezt a rendkívül vendégmarasztaló, tetszetős, meghitt, otthonos hangulatot árasztják Budapesttől Bécsen, Firenzén, Brüsszelen át Dublinig. Pácolt fa, berámázott képek, fából készült feketére festett székek és asztalok. A háttérzene első, 2019-es látogatásom idején egységben volt a hely nevével és atmoszférájával, evés-ivás közben közismert ír dalokat hallgathattunk autentikus feldolgozásban. A nemrégiben visszatérve már egyenpopzene szólt, ami levett az élményből úgy 30 százalékot. Ráadásul déltájban nem volt még nyitva az igényesebben kiképezett alsó rész.
Tíz sört csapolnak, ezek több mint fele a Tuborg termékcsaládhoz tartozik (kétféle Carlsberg, Kronenbourg, Grimbergen, Tuborg és Bucur, utóbbit sokan kézművesnek hiszik, de ez is Carlsrom tulajdon). Kapható még csapon Weihenstephaner alapbúzasör, ami ugye a legmegbízhatóbb német sörmárkák egyike, Holsten, Guinness és Kilkenny. Palackban főként a Tuborg-vonalat kínálják, de kapható a Weihenstephaner Vitus is, mely a főzde Weiss Bock söre, aromásabb, tartalmasabb, sötétebb árnyalatú főzet. Végül, de nem utolsósorban a Mustata de Bere nevű, az előző részben már szóba került helyi mikrofőzde két sörét is tartják.
Ritka impozáns, minőségi whiskyválasztékuk van, skót single maltból – ami talán a legizgalmasabb irányzat a whiskyuniverzumban – több mint harmincfélét kóstolhatunk. A bortémát sem hanyagolják el, bő harminc bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, élvonalbeli pincészetektől. Öt tételt kimérnek pohárra is.
A reggelik mellett pub food kategóriájába tartozó ételeket kínálnak elsősorban, klubszendvicseket, wrapeket, burgereket, rántott hagymakarikát, sajtkrokettet, fish and chipszet, csirkeszárnyakat, pizzákat. Kifejezetten az angolszász konyhát idézik a piték (pie). A sertésszüzet Guinness-szósszal és ratatouille-val körítik.
A járvány előtti látogatásunk alkalmával teszteltük a konyhát. Kértünk pulled pork (tépett sertéshús) szendvicset, ami jó volt, adtak hozzá sajátosan elkészített steak krumplit is, valamint majonézalapú mártogatót. A klasszikus steak krumplihoz jellemzően nagyobb cikkekre vágják a héjában főtt burgonyát, ez esetben vékony szeleteket sütöttek meg bő zsiradékban. Az eredmény átlag feletti, ami érthető: e módszer hangsúlyosabbá teszi sült karaktert, a ropogósságot. Rendeltünk továbbá egy cheese cake-et, ami átlagosra sikeredett.
A kiszolgálás kedves, udvarias, segítőkész volt mindkét alkalommal, az árak nem haladják meg a megszokott szintet, sőt, nem kevés sörkorcsolya kapható 2000 forintnak megfelelő lej alatt, a jóllakásra alkalmas fogások zöme 3000 és 3500 forint között kapható, ami 2022 szeptemberében kedvezőnek mondható határon innen és túl egyaránt.
A Deane’s Irish Pub hozza azt, amit Temesvártól Aradon és Nagyváradon át Kolozsvárig az ír pubok nyújtanak: hangulatos beltér, impozáns italválaszték, csúcsokat nem ostromló, de csalódást sem okozó konyha.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.