Hol sörözzünk Brassóban? – II. rész

Ír kocsma a Kapu utcában: Deane’s Irish Pub.

Borbély Zsolt Attila
2022. 09. 27. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brassó történelmi központjában szinte megszámlálhatatlan vendéglátó egység működik, melyek nagyobb része tisztes színvonalú szolgáltatást nyújt, nem okoz csalódást a reális elvárásokkal beülő vendégnek. A zegzugos utcákban a kívülről, belülről egyaránt fantáziával megtervezett bárok, vendéglők, kávézók szinte mindegyike beülésre csábít. E városrészben működik gyalogszerrel megközelíthetően szinte valamennyi étterem, melyet a Gault Millau kalauz bemutatásra érdemesített. (Egyetlen kivétel a városra és a környékbeli hegyekre csodálatos kilátás nyújtó, a festői panorámára nevében is utaló Belvedere szálloda étterme.)

Fotó: A szerző felvétele

Ha egyetlen utcát kellene megnevezzek, mely a sétálóutcák közül a vendéglátás ütőerének tekinthető, akkor az a Kapu utca, mely jelenleg a „Republicii” névre hallgat, ami magyarul a Köztársaság utcának felel meg. Ez van, Románia (nem szoktam ezt a megjelölést használni a tágan értelmezett Erdély vonatkozásában, de most magáról az államalakulatról van szó, mely történetesen Trianon óta a történelmi jog szerint a magyarokat megillető területeket is integrál) sem tudta elkerülni a sorsát, a román politikai elit sem restaurálta az alkotmányos monarchia államformáját, pedig a rendszerváltás idején még élt az ország törvényes uralkodója, Mihály király (2017-ben hunyt el emigrációban, 96 évesen). A kommunizmus öröksége ez is, a köztársaság meg nem érdemelt kultusza.

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

Visszatérve a sétálónegyed leghosszabb és leglátványosabb utcájához, itt működik többek között az Albert bistro, a magyar tulajdonban levő, e rovatban már bemutatott Massimo, több burgerező, kávézó, cukrászda, pizzéria és a brassói sörtúra következő állomása, a Deane’s Irish Pub. Utóbbi egy hangulatos, tágas, többszintes ír kocsma. A bejárat baloldalán fekete táblán fehér krétával írt felirat: „Soup of the Day: Whisky”, a másik oldalon „Incoming Call – Beer” alatta a két opciót megjelenítő gomb: Answer és Answer. Két jó poén indításnak.

Fotó: A szerző felvétele

A berendezés remek, az ír pubok ezt a rendkívül vendégmarasztaló, tetszetős, meghitt, otthonos hangulatot árasztják Budapesttől Bécsen, Firenzén, Brüsszelen át Dublinig. Pácolt fa, berámázott képek, fából készült feketére festett székek és asztalok. A háttérzene első, 2019-es látogatásom idején egységben volt a hely nevével és atmoszférájával, evés-ivás közben közismert ír dalokat hallgathattunk autentikus feldolgozásban. A nemrégiben visszatérve már egyenpopzene szólt, ami levett az élményből úgy 30 százalékot. Ráadásul déltájban nem volt még nyitva az igényesebben kiképezett alsó rész.

Fotó: A szerző felvétele

Tíz sört csapolnak, ezek több mint fele a Tuborg termékcsaládhoz tartozik (kétféle Carlsberg, Kronenbourg, Grimbergen, Tuborg és Bucur, utóbbit sokan kézművesnek hiszik, de ez is Carlsrom tulajdon). Kapható még csapon Weihenstephaner alapbúzasör, ami ugye a legmegbízhatóbb német sörmárkák egyike, Holsten, Guinness és Kilkenny. Palackban főként a Tuborg-vonalat kínálják, de kapható a Weihenstephaner Vitus is, mely a főzde Weiss Bock söre, aromásabb, tartalmasabb, sötétebb árnyalatú főzet. Végül, de nem utolsósorban a Mustata de Bere nevű, az előző részben már szóba került helyi mikrofőzde két sörét is tartják.

Fotó: A szerző felvétele

Ritka impozáns, minőségi whiskyválasztékuk van, skót single maltból – ami talán a legizgalmasabb irányzat a whiskyuniverzumban – több mint harmincfélét kóstolhatunk. A bortémát sem hanyagolják el, bő harminc bort tartanak a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, élvonalbeli pincészetektől. Öt tételt kimérnek pohárra is.

A reggelik mellett pub food kategóriájába tartozó ételeket kínálnak elsősorban, klubszendvicseket, wrapeket, burgereket, rántott hagymakarikát, sajtkrokettet, fish and chipszet, csirkeszárnyakat, pizzákat. Kifejezetten az angolszász konyhát idézik a piték (pie). A sertésszüzet Guinness-szósszal és ratatouille-val körítik.

Fotó: A szerző felvételei

A járvány előtti látogatásunk alkalmával teszteltük a konyhát. Kértünk pulled pork (tépett sertéshús) szendvicset, ami jó volt, adtak hozzá sajátosan elkészített steak krumplit is, valamint majonézalapú mártogatót. A klasszikus steak krumplihoz jellemzően nagyobb cikkekre vágják a héjában főtt burgonyát, ez esetben vékony szeleteket sütöttek meg bő zsiradékban. Az eredmény átlag feletti, ami érthető: e módszer hangsúlyosabbá teszi sült karaktert, a ropogósságot. Rendeltünk továbbá egy cheese cake-et, ami átlagosra sikeredett.

A kiszolgálás kedves, udvarias, segítőkész volt mindkét alkalommal, az árak nem haladják meg a megszokott szintet, sőt, nem kevés sörkorcsolya kapható 2000 forintnak megfelelő lej alatt, a jóllakásra alkalmas fogások zöme 3000 és 3500 forint között kapható, ami 2022 szeptemberében kedvezőnek mondható határon innen és túl egyaránt.

A Deane’s Irish Pub hozza azt, amit Temesvártól Aradon és Nagyváradon át Kolozsvárig az ír pubok nyújtanak: hangulatos beltér, impozáns italválaszték, csúcsokat nem ostromló, de csalódást sem okozó konyha.

Deane’s Irish Pub

Brassó, Kapu (jelenlegi román nevén Republicii) utca 19.

Telefonszám: + 40 734 010 203 

Honlap: http://deanes-pub.ro/ 

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Deane’s Irish Pub (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.