A trójai háború Pompejiben

A trójai háború ihlette, pazar freskókkal díszített, tágas rendezvényteremre bukkantak régészek a dél-olaszországi Pompejiben végzett ásatásokon – közölte csütörtökön az olasz kulturális minisztérium.

Forrás: MTI2024. 04. 12. 10:00
Pompeji városát a tragédia ironikus módon meg is őrizte
Pompeji városát a tragédia ironikus módon meg is őrizte. Fotó: Xinhua / eyevine
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Pompeji városában most feltárt kilencven négyzetméteres terem fekete alapú falait mitológiai témájú, kifinomult festmények, mozaikok díszítik. A képek fő motívuma a hősiesség: számos freskón a trójai háború hősei és isteni szereplői láthatók, köztük Helené, Meneláosz spártai király felesége és Párisz, Trója hercege. Feltűnik még a freskókon Kasszandra és Apollón alakja is.

Pompeji freskói a vulkánkitörésnek hála elképesztően jó állapotban maradtak fenn
Pompeji freskói a vulkánkitörésnek hála elképesztően jó állapotban maradtak fenn (Fotó: Alessandro Pone)

A pompeji ásatásokat végző régészek szerint a freskók azt a célt szolgálhatták az ókori római városban, hogy szórakoztassák a vendégeket és témát szolgáltassanak az összegyűlt társaság beszélgetéseihez, az élet értelméről folytatott eszmecserékhez. A falakat azért festették feketére, hogy ne látszódjon meg rajtuk a lámpások füstje.

Pompeji városa a Vezúv vulkán 79-ben történt kitörése következtében pusztult el. A hamutenger, a sár és láva megóvta az ókori várost.

Romjait a XVIII. században fedezték fel, és napjainkban Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, és kulcsfontosságú helyszín az ókorkutató régészeknek is.

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter úgy fogalmazott csütörtökön, hogy Pompeji mindig tud újabb meglepetésekkel szolgálni: a régészek ahányszor csak ásni kezdenek, mindig találnak valami csodálatos és nagy jelentőségű leletet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.