Szokatlan eszközzel gondoskodnak Pompeji biztonságáról

Az olaszországi Pompei városa nem bízta a véletlenre régészeti kincseinek megvédését. Egy mindenre elszánt robotkutyával kell szembenéznie a betolakodóknak – számolt be a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 31. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pompeji egy ókori római romváros Nápoly közelében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a világörökség része. A város szokatlan dolgot talált ki ősi „értékeinek” megóvására.

Pompeji városának egy őrző-védő robotkutya segít, amely az illegális ereklyevadászoktól védi meg az ősi város utcáit és ellenőrzi alagútjait.

A Pompeji Régészeti Park hatvanezer font értékű Boston Dynamics Spot nevű robotkutyája végzi ezt a feladatot, amely kamerák és érzékelők segítségével a nehezen megközelíthető részeket is eléri. A Spot nevű négylábú éjszaka járőrözik, illetve amikor épp a turisták elől le van zárva a terület.

A robotkutyának többek között az a feladata, hogy megvizsgálja az illegális betolakodók által ásott alagutakat, amelyek komoly biztonsági és szerkezeti problémákat okozhatnak. Az alagutak veszélyesek, illetve túl szűkek ahhoz, hogy más módon biztonságosan hozzá lehessen férni. Spot képes a „legkisebb terek” elérésére, valamint adatok gyűjtésére és rögzítésére – ismerteti a Híradó.hu

Ezeket a robotokat, azokban a föld alatti alagutakban szeretnénk tesztelni, amelyeket illegálisan ástak ki és Pompeii környékén tártunk fel

– mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója.

A beltéri és kültéri használatra alkalmas robotkutya képes feltérképezni környezetét, érzékelni és elkerülni az akadályokat, valamint lépcsőzni és ajtókat nyitni. Veszélyes feladatokra is képes, extrém környezetben, mint például atomerőművekben, tengeri olajmezőkön és építkezéseken. A négylábú robot nem az egyetlen élvonalbeli technológia, amelyet Pompejiben használnak.

Spot kizárólag üzleti célból készült, egyelőre háztartásokban nem alkalmazható. Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója azonban azt ígérte, hogy a Spot nevű robotkutya hamarosan otthoni használatra is elérhető lesz – írja a Daily Mail.

Azt hiszem, mindenkinek tetszeni fog az az ötlet, ha majd a robotot a szobában is használhatjuk és észreveszi a gyerekek ruháit, amelyek szanaszét hevernek.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Spot, a robotkutya (Fotó: Twitter/NewsfeedsMedia)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.