Az európai történelem egyik legvakmerőbb csalása

Egy valós történet megdöbbentően szövevényes képkockái peregnek le a CANAL+ új sorozatában, ugyanis Az évszázad csalása című 12 részes sorozat megmutatja, mi történik, amikor a kaszinókapitalizmus frontálisan ütközik a politikával, és amikor az emberi szenvedélyek messze túlmutatnak az egyszerű kapzsiságon. A produkció nálunk a Direct Now alkalmazásában és a Direct One TV-csatornán lesz elérhető.

2024. 05. 07. 17:30
Forrás: Canal+
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai történelem egyik legmegdöbbentőbb gazdasági csalásának igaz történetét dolgozza fel a széria, amely végigvezet azon az időszakon, amikor két nehéz sorsú, kisstílű bűnöző (Fitous és Bouli) és egy gazdag, az apósának megfelelni akaró kereskedő (Jerome Attias) szövetkezett 2008-2009 környékén azért, hogy pénzt játsszon ki az Európai Unió Overgreen nevű új szén-dioxid-kvótapiacáról.

Az évszázad csalása
Az évszázad csalása, jelenetfotó. Fotó: Canal+

Fedőcégek és offshore számlák bonyolult hálózatát hozták létre, hogy szén-dioxid-kibocsátási kvótákat adjanak-vegyenek külföldön és az európai piacon, óvatos becslések szerint is legalább egymilliárd eurót keresve. Miután a francia hatóságok rájöttek a Párizstól Tel-Avivig nyúló csalásra, az egész világot átszelve üldözték a bandát, míg végül 2009 júniusában sikerült felgöngyölíteniük az ügyet, ami 2016 májusában összesen tizenkét ember bíróság elé állításához vezetett. 

A banda két tagját nyolc év börtönbüntetésre ítélték, és 283 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezték. Harmadik társukat a gyanú szerint ők ölték meg 2010-ben. 

A nyomozás még mindig nem zárult le, és a példátlan eset után Franciaországban és az EU-ban is úgy módosították a jogszabályokat, hogy hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő. A szén-dioxid-kvótakereskedelem mára az európai klímapolitika sikertörténetévé vált, amely elérte, hogy az EU ipari és energetikai kibocsátásai a felére csökkenjenek 2005 óta.

Bart István klímapolitikai szakértő szerint ez azonban nem volt mindig így, a rendszernek számos gyermekbetegsége volt. Az egyik legsúlyosabb hiba, amit a rendszer megalkotói elkövettek, az az volt, hogy nem figyeltek a kvótakereskedelem adójogi szabályozására. 

Ez oda vezetett, hogy akaratlanul, de létrehozták egy régóta ismert áfacsalási trükk ideális alanyát: a virtuális terméket, amelyet könnyedén – egy gombnyomással – lehetett egyik tagállamból a másikba szállítani és ezáltal több milliárdos kárt okozni.

Műfaji sokszínűség volt a rendezői vízió

Az évszázad csalása a több mint tíz mozifilmet és kisfilmet jegyző rendező első televíziós alkotása. Xavier Giannoli úgy véli, 

a sorozat egyszerre krimi, pénzügyi nyomozás, környezetvédelmi vita, spirituális útkeresés, olyan egymásba átvezető jelenetekkel, amelyek egyik helyszínről a másikra repítenek át: elegáns párizsi negyedekből a New York-i tőzsdére, a manilai kaszinókba, kormányzati hivatalokba és lepukkant maffiabárokba.

– A dekadencia, a csalás és a szerencse mind kiváló téma egy rendező számára, de úgy gondoltam, egy ilyen történet még érdekesebb, ha megjelennek a jó és a rossz kérdésein töprengő, elhivatottan a bűnt üldöző karakterek. 

Ezt a feszültséget abban a különleges, már-már megszállott kapcsolatban jelenítem meg, amely a nyomozó, Simon Weynachter és a banda egyik tagja, Jérôme Attias között alakul ki. 

Tulajdonképpen egy helyzetjelentést akartam forgatni a mai világról és a benne rejlő ellentmondásokról – nyilatkozta az alkotó a Direct One kínálatában is megjelenő alkotásról. 

Milliárdok tűnnek el a környezetszennyezés elleni harc támogatására megalkotott karbonkvóta piacán. Forrás: Canal+

Elismert színészek a szereplők között

A fehérgalléros bűnözés elleni küzdelemre szakosodott nyomozót a kétszeres César-díjas Vincent Lindon alakítja, míg a gazdag aranyifjút a szintén César-díjas Niels Schneider. Kettejük kapcsolata különbözőségeiktől és hasonlóságaiktól válik drámaivá és képes megjeleníteni a rendező által is említett feszültséget. 

A szériában jól kirajzolódik a tisztességes és lelkiismeretes nyomozó, a szén-dioxid-kibocsátásért felelős osztály alapítója – aki hányattatott magánélete elől menekül mániákusan a munkájába – és az adrenalinfüggő, gazdag kereskedő macska-egér harca, amelyben a gyerekeik iránti szeretet az egyetlen közös nyugvópont. 

A két színész kiváló alakításának köszönhetően a sorozat minden epizódja izgalmas és magával ragadó, amellett, hogy sajátos, eredeti színt ad az egészhez a tény, hogy megtörtént eseményekről szól.

Az évszázad csalása május 13-tól a Direct Now alkalmazásban bárhol és bármikor streamelhető, míg a hagyományos televíziózás szerelmesei számára a Direct One TV-csatornán május 16-tól is megtekinthető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.