A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A hűség fogalmát jelenítik meg a művészek a SopronFest egyik kiállításán

A hűség fogalmát jeleníti meg hét művész a SopronFest részeként vasárnap délután megnyitott A hűség városa című csoportos tárlaton a Liszt-központ Munkácsy termében. A kiállításon Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter mutatják be közel hetven alkotásukat.

Forrás: MTI2024. 05. 13. 9:00
ZÁMBÓ István; SOÓS Nóra; LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; WEILER Péter; BUKTA Imre; BERECZKI Kata
Lévai Anikó A hűség városa című csoportos kiállítás megnyitóján. Fotó: MTI/Filep István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége megnyitó beszédében azt mondta, hogy a tárlat egyik vezérfonala a hűség, Sopronra mint a leghűségesebb városra utalva. Ugyanakkor a kiállításon felvetődik a kérdés, hogy mit is jelent a hűség. Állhatatos kitartást valaki vagy valami mellett, hűség Istenhez, emberhez, a hazához, a közösséghez, értékekhez, eszmékhez, vagy önmagunkhoz. Az egyre radikálisabb felfogásban értelmezett szabadság korában ma már nem magától értetendő érték a hűség – mondta.

Sopronfest
A SopronFest alkalmából több alkotó is szív alakú installációt készít Fotó: MTI/Filep István

Minden műalkotás, különösen a kortárs, tükröt tart elénk, reflektálnak a világra, korra, a környezetre és saját magunkra. Mindez tanulságosabb és kifejezőbb, mint bármilyen újságcikk vagy művészeti elemzés 

– fogalmazott. 

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere felidézte, hogy Sopron azért kapta meg a leghűségesebb város (Civitas fidelissima) címet, mert az 1921. évi népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntöttek az emberek. Ez akkor azt jelentette, hogy az emberek szerint van remény, van holnap. Ez egy világraszóló pillanat volt és meghatározó Sopron identitására azóta is, a város kultúrájának részévé vált – hangsúlyozta a városvezető, aki a megnyitón elismerő oklevelet adott át Ef Zámbó István Munkácsy-díjas művésznek, akinek szobor székei a város utcáin, terein és éttermek teraszain emlékeztetik a látogatókat arra, hogy korábban milyen zenei világsztárok fordultak meg Sopronban.

Fülöp Zoltán, a SopronFest egyik alapítója elmondta, hogy 

a tárlat valamennyi kiállítója vállalta, hogy május 16. és 19. között a Várkerületen a Mária-szobornál egy-egy nagyméretű, szív formájú installációt készít, ami szintén a hűség fogalmát dolgozza fel.

Bukta Imre és Soós Nóra alkotásai elkészültek, a kiállítás megnyitóján már láthatók voltak.

Az alkotások a SopronFest alapítóinak szándéka szerint Sopronban maradnak, a cél az, hogy helyi vállalkozók, művészetet kedvelők megvásárolják, az értékesítésből származó bevételt pedig jótékony célra fordítják a művészek.

Lobenwein Norbert, a SopronFest másik alapítója arról beszélt, hogy a programsorozat szombaton elkezdődött és május 19-ig tart. Városszerte 75 helyszínen mintegy 300 program várja a látogatókat, köztük harminc kiállítás.

A hűség városa című csoportos tárlat május 20-ig ingyenesen látogatható, a művészek több alkalommal tárlatvezetést is tartanak.         

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.