Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szívmelengető dolog történt a MOZ.GO-n, erre kevesen voltak felkészülve

Múlt héten számos izgalmas filmmel, kerekasztal-beszélgetéssel, koncertekkel és egyéb kapcsolódó programokkal zajlott le a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén egyszerűen csak MOZ.GO. A fesztivál keretén belül most először tartották meg a tizedik születésnapját ünneplő Speciális Filmfesztivált is, amiről az esemény elnöke, Fábián Gábor mesélt a Svenk stábjának.

2024. 06. 22. 16:00
Magyar Speciális Filmfesztivál
A Hír TV filmes háttérműsorában ezúttal a Magyar Speciális Filmfesztivál kerül a reflektorfénybe. Forrás: Svenk/Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Mozgókép Fesztivál (MOZ.GO) idén Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várta a filmek szerelmeseit, akik nemcsak régi és új magyar filmeket tekinthettek meg a programban, hanem számos kapcsolódó eseményen is részt vehettek. Ezeknek egy részéről mi magunk is tudósítottunk, első nap a Tündérkertet volt alkalmunk moziban látni, ahol a vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésből kiderült, hogy Móricz Zsigmond volt az első történelemhamisító, este pedig megnézhettünk Kern András új krimi-vígjátékát, mely az esemény nyitófilmjeként hónapokkal a mozipremier előtt volt látható. A második nap legérdekesebb programja a veszprémi várbörtönhöz kötődött, harmadik nap részt vettünk a S.E.R.E.G. című televíziós sorozat sajtóeseményén, ahol megtekinthettük a produkció első előzetesét, ezt követően pedig az életműdíj-átadó gálán.

A Svenk minden életműdíjjal jutalmazott filmessel készített rövid videókat, ezekről az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk, itt lehet őket megtekinteni

A zárónapon sor került a Magyar Mozgókép Díjak kiosztására, ahol a Semmelweis nyerte a legjobb játékfilm díját, a Tündérkert lett a legjobb sorozat. Sajnos számos olyan program akadt, amire sajnos nem tudtunk kilátogatni, ilyen volt például a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm bemutatója, a Tompos Kátya emlékére vetített Köntörfalak, vagy a Majdnem feleség című újabb Herceg Ferenc-adaptáció premierje. És ilyen volt a Magyar Speciális Filmfesztivál is, amit idén első alkalommal szerveztek meg a MOZ.GO keretén belül.

Magyar Speciális Filmfesztivál a Svenkben

Ez egy nagy lehetőség, hogy a Magyar Speciális Filmfesztivál, ami idén ünnepli a 10. évfordulóját is meghívást kapott, és gyakorlatilag biztosítják számunkra a megmutatkozás lehetőségét, ami azért nagyon fontos, mert egy ilyen színvonalas és nívós filmfesztiválon meg tud mutatkozni az a fajta munka meg az a fajta érték, amit most már hosszú évek során folytatunk és csinálunk

– fejezi ki örömét Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke a Svenk stábjának. A Speciális Filmfesztiválon a fogyatékossággal élő emberek filmjeit mutatják be, akiknek a tevékenységét egész évben igyekeznek követni, így segíteni őket a filmkészítésben.

Ez egy nemzetközi filmfesztivál, 30-40 országból fogadunk általában professzionális filmeket a fogyatékossággal élők tematikájában, és van egy másik része is ennek, amikor a fogyatékossággal élő emberek által készített filmeket mutatjuk be.

Fábián Gábor a számos jótékony hatás mellett elsősorban azt emelte ki, hogy fesztivál legfontosabb eredménye, hogy eredményesen képes ráirányítani a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek életére, gondolataira. – Ráadásul egy olyan belső és tiszta forrásból, hogy ha azt vesszük, ők maguk csinálják a filmeket, azokat a filmeket, azokat az alkotásokat tárjuk így a nagyközönség elé. Egyfajta hungarikumnak is fel lehet fogni azt, amit a speciális film jelent az esetünkben, mert a nemzetközi színtérre kitekintve nem találtunk ehhez hasonló kezdeményezést – mondta Fábián Gábor.

A Hír TV filmes háttérműsorának legújabb adását szombaton 23.30-kor láthatják a televíziónézők, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.