Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

Magyar vonatkozású film a Karlovy Vary-i filmfesztiválon

A nyugat-csehországi Karlovy Varyban péntek este ünnepélyes keretek között megnyílt az 58. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A kategóriás nemzetközi filmszemléje.

Forrás: MTI2024. 06. 29. 17:03
Forrás: Karlovy Vary International Film Festival
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 6-ig tartó, ünnepélyes díjkiosztással végződő szemlén idén is csaknem kétszáz filmet vetítenek le különböző szekciókban. Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező a nyitónap gáláján átvette Jirí Bartoska fesztiválelnök díját. Ezt követően az ünnepség résztvevői megtekintették az Egészen a világ végére című alkotást, amelynek forgatókönyvét Viggo Mortensen írta, ő a rendezője, és a főszerepet is ő játssza. A dán származású amerikai színész legismertebb alakítása Aragorn megszemélyesítése volt a Peter Jackson rendezte Gyűrűk ura filmekben. Viggo Mortensent, aki egyébként festő és több verseskötet szerzője is, korábban Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.
 

Az Ez a mi világunk című amerikai film, amelyben Viggo Mortensen játszotta az egyik főszerepet, 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte a nézők díját. A jövő szombati gálán Clive Owen Golden Globe-díjas brit színész is megkapja Jirí Bartoska cseh fesztiválelnök díját.

Rajtuk kívül ezt az elismerést megkapja még Daniel Brühl német színész, aki a Wolfgang Becker rendezte Good bye, Lenin! című alkotásban eljátszott szerepével vívott ki magának népszerűséget. A csehek közül Ivan Trojan színészt fogja díjazni a fesztivál szervezőbizottsága.

A versenyfilmek kategóriájában idén 12 alkotás szerepel. Magyar filmet a rendezők nem válogattak be a versenybe, amelynek azonban mégis lesznek magyar vonatkozásai.

A fesztivál programja szerint a fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák–cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet a Nyitrán született és a városhoz közeli Nagycétényben felnőtt Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja.

A fesztivál fődíja a Kristályglóbusz, amely mellé 15 ezer dollár (5,5 millió forint) is jár. Külön díjazzák egyebek mellett a legjobb női és férfialakításokat vagy a legjobb rendezést is.

A versenyfilmeket elbíráló zsűri elnöke Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztráliai színész lesz. A művész két éve kapott életműdíjas Kristályglóbuszt Karlovy Varyban. 

Sajtóhírek szerint zsűritag lesz még többek között Patricia Clarkson amerikai színésznő és Reisz Gábor magyar rendező is.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.