Élő közvetítés
Franciaország
ÉLŐ
Belgium

Móricz Zsigmond-mellszobrot avattak Kápolnásnyéken

Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója alkalmából felavatták az író mellszobrát a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában június 18-án, pénteken.

Forrás: MTI2024. 06. 29. 16:15
ERÕS Kinga Andrea; POGÁNY Gábor Benõ; MÓRICZ Zsigmond; SOMOGYI József; L. SIMON László; PODHORSZKI István; NAGY János
Móricz Zsigmond mellszobra a felavatás napján Kápolnásnyéken, a Halász-kastély parkjában 2024. június 28-án. Az író születésének 145. évfordulója alkalmából a bronzszobor Pogány Gábor Benő szobrászművész készítette Somogyi József szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola egykori rektorának korai, gipszből készült alkotása alapján. Fotó: Lakatos Péter/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetirodát (MK) vezető államtitkár a Pogány Gábor Benő szobrászművész által készített mellszobor avatóján arról beszélt: vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy puszta véletlenek döntenek arról, hogy kivé és mivé válunk életünk során. Hozzátette, hogy Móricz Zsigmond rendes kálvinistaként ennek pont az ellenkezőjét hitte. 

Ő azt látta, hogy a táj, a föld, a község és a közösség, amely körülölel bennünket, magában hordozza azt, kivé és mivé leszünk, szülőföldünktől kapjuk nyelvünket, első dalainkat, érzéseinket, ösztönvilágunkat

– fűzte hozzá az államtitkár.

POGÁNY Gábor Benõ; MÓRICZ Zsigmond; SOMOGYI József
Móricz Zsigmond-mellszobor. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Nagy János elmondta, hogy Móricz Zsigmond is azokhoz tartozott, akiket magával ragadott 1914-ben a háborús lelkesedés, haditudósítónak állt és a harcoló csapatok nyomában járta be a galíciai frontot. Hozzátette, hogy a lövészárkok közelében, a bakákkal beszélgetve hamar kiismerte a háború igazi arcát, a temérdek szenvedést, ami az emberekre zúdult, nemcsak a frontokon, hanem a hátországban is. 

Háborús novellái kijózanító olvasmányok, amelyeket ajánljuk előszeretettel azoknak, akik Európát újra háborúba akarják vinni

 – fűzte hozzá az MK államtitkára. L. Simon László író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja köszöntőjében elmondta, hogy a mellszobor esetében a gombhoz lett varrva a kabát, mert régebben, amikor az írószövetségben dolgozott, az elnöki szobában állandóan kerülgette a most felállított szobor gipsz eredetijét, amelyet Somogyi József szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola egykori rektora készített korai alkotói korszakában. 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.