Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az MBH Bank gyűjteményéből nyílt nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás június 14-én a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. Az MBH Bank célkitűzése, hogy társadalmi felelősségvállalása jegyében a műremekekből álló gyűjteményét a nagyközönség számára is bemutassa. A debreceni tárlat a mai kor egyik legfontosabb témáját, a természeti erőforrásokat, a természethez való sokoldalú viszonyt járja körbe Rockenbauer Zoltán kurátori munkája révén. A kiállítás július 21-ig várja az érdeklődőket.

2024. 06. 15. 14:00
100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből
A 100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás megnyitója. Forrás: Modem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel debütáló kiállítás az MBH Bank értékes műgyűjteményének válogatott alkotásait sorakoztatja fel a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, Rockenbauer Zoltán kurátor közreműködésével. A július 21-ig megtekinthető tárlatot Muladi Brigitta művészettörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese és Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója. A kiállítás tájképei és csendéletei nagyszabású, klasszikus és modernista kiállítási élményt biztosítanak, és emellett kortárs relevanciájú, a XXI. század egyik legfontosabb kérdéskörét vetik fel, nevezetesen a természeti erőforrásokhoz való viszonyulásunkat járják körbe. Így többek között Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor művei is megtalálhatók a tárlaton. 

A tájképek az MBH Bank gyűjteményét képezik. Forrás: Modem 

Fontos a társadalmi felelősségvállalás

Az MBH Bank elkötelezett amellett, hogy aktívan támogassa a hazai művészeti szcénát és a kulturális értékek megőrzését társadalmi felelősségvállalása jegyében. Szeretnénk, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen, ennek egyik fontos mérföldköve, hogy a főváros mellett országszerte megmutassuk a közönségnek gyűjteményünket. Büszkék vagyunk arra, hogy a MODEM-ben debütáló tárlatunkkal hozzájárulhatunk a magyar képzőművészet és a természeti erőforrások iránti tudatosabb gondolkodás előmozdításához

– mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese. 
Az MBH Bank vállalati gyűjteménye az egyik legjelentősebb gyűjtemény a hazai vállalati szférában, válogatott része körülbelül 260 műtárgyból áll, a teljes gyűjtemény pedig mintegy 1200 alkotást ölel fel a XIX. és a XX. századi magyar képzőművészet kiemelkedő művészeitől. A gyűjtemény építése eleinte klasszicista, akadémikus, romantikus művek, majd később korai modern alkotások megvásárlására koncentrálódott, majd az érett modern, illetve szignifikáns kortársak vásárlásával teljesedett ki, az MBH Bank Művészeti Alapítvány pedig ezen elv mentén bővíti tovább a gyűjteményt. 

Az MBH Bank filozófiájával párhuzamosan a gyűjtemény is a múltat hivatott összekapcsolni a jelennel és a jövővel, hidakat képezve a generációk között. A banki gyűjtemény olyan közintézményi színvonalú, emblematikus darabokat tartalmaz, amelyek révén a megnyílt tárlat a debreceni MODEM célkitűzéséhez is kiemelten illeszkedik, a művészeti központ ugyanis a modern festészeti remekművekre is igyekszik minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kortárs művészet mellett.  

 

Kultúrmisszió 

– A MODEM számára fontos kultúrmisszió különböző gyűjtemények bemutatása, ahogy ez az elmúlt években sok alkalommal kiállítások formájában meg is valósult. A gyűjtés, gyűjtemény építése amellett, hogy egyfajta kordokumentációs folyamat, értékmegőrzés is egyben, a gyűjtemények tehát az értékteremtési folyamat kiemelt részeként kezelendők. Mindez nagyon szerencsés, ha olyan gyűjtői attitűddel, gondolkodással találkozik, melynek része a művek közkincsként kezelése és ennek megfelelően a közönség számára a láthatóságuk biztosítása ahelyett, hogy raktárak mélyén találjanak otthonra – ezen a közös gondolatiságon osztozik a MODEM és az MBH Bank. Jelen gyűjtemény anyaga igen gazdag, jellemzően a magyar művészettörténet fontos csomópontjainak kiemelkedő alakjait vonultatja fel. 

A MODEM szellemiségét hűen tükrözi, hogy harmonikusan elfér kiállítótereiben a tárlat színes, figuratív formanyelve, egy másik terében a monokróm festészet minimalista világa vagy a múzeum saját gyűjteményét prezentáló kortárs kiállítás változatos médiumai, melyek mentén a látogatók széles körű igényeit tudjuk kiszolgálni

– tette hozzá Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója. 

Az MBH Bank további tervei között szerepel, hogy a gyűjteményében szereplő alkotásokat a jövőben még több helyszínen mutassa meg, ezáltal hozva közelebb a nyilvánossághoz a hazai művészeti örökség műremekeit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.