Hihetetlen, de Sandra Bullock ma ünnepli hatvanadik születésnapját

Színészi munkái mellett másfél tucat filmet jegyez producerként, és a Minyonok című animációhoz hangját is adta. Sandra Bullock azon kevés színésznők egyike, akik ugyanabban az évben az Oscart és az Arany Málnát is elnyerte.

2024. 07. 26. 9:02
Sandra Bullock egyik legutóbbi szerepe, Az elveszett város című romantikus kalandfilm
Sandra Bullock egyik legutóbbi szerepe, Az elveszett város című romantikus kalandfilm Forrás: Northfoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sandra Bullock a Virginia állambeli Arlingtonban született Helga Meyer német operaénekes és John Bullock amerikai énektanár idősebbik lányaként. A balettozni és énekelni tanuló lány ifjúsága egy részét Németországban töltötte, anyja bajorországi turnéin kisebb statisztaszerepeket osztottak rá, és rendszeresen fellépett a nürnbergi gyerekkórussal, így a nyelvet is kiválóan beszéli. 

A film, ami meghozta Sandra Bullock áttörését: a Féktelenül.
A film, ami meghozta Sandra Bullock áttörését: a Féktelenül (Forrás: Northfoto)

Tizenévesen költöztek vissza Amerikába, ahol az East Carolina University dráma szakára iratkozott be. 

Mindössze három vizsgája volt hátra, amikor 1986-ban hátat fordított az egyetemnek és New Yorkba költözött, ahol bárpultosként, pincérként, ruhatárosként dolgozott, meghallgatásokra járt és off-Broadway színházakban is fellépett.

1989-ben egy este meglátta őt Alan J. Levi rendező, aki kis szerepet adott neki a Bionic Woman című tévéfilmben. Bullock évekig küszködött Hollywoodban, zavarba ejtően gyenge filmekben játszott, még filmdalokat is írt és énekelt. 

1993-ban az utolsó pillanatban beugorhatott Sylvester Stallone A Pusztító című akciófilmjébe, s bár a szerep nem követelt különösebb színészi képességeket, felfigyelt rá Jan de Bont.

A rendező rá osztotta a Féktelenül című akciófilm női főszerepét, jóllehet a producerek szőke és telt idomú hölgyet akartak Keanu Reeves partnerének. A siker láttán aztán megenyhültek, Bullock pedig később így nyilatkozott: 

soha nem gondoltam volna, hogy egy akciófilm fogja megnyitni előttem azokat az ajtókat, amelyeken annyira szerettem volna bejutni

A következő években egyik romantikus szerep követte a másikat. 1995-ben az Aludj csak, én álmodom című filmben egy magányos lányt alakított, akire furcsa körülmények között talál rá a szerelem. 

A mozi óriási siker volt, a színésznőt első alkalommal jelölték Golden Globe-díjra. 

Ezt követte a John Grisham regényéből készült Ha ölni kell című dráma, melyben Samuel L. Jackson és Matthew McConaughey voltak partnerei, majd olyan nem túl sikeres filmekben is szerepet vállalt, mint a Képtelen képrablás, a Szerelemben, háborúban és a Féktelenül második része. 

Rajongói azonban nem hagyták cserben, a Majd elválik című újabb romantikus darab – saját alapítású filmcégének első produkciója – már jól szerepelt a mozipénztáraknál. Ezután Nicole Kidman oldalán az Átkozott boszorkák című vígjátékban szórakoztatta a közönséget, majd Ben Affleck partnere volt a Mint a hurrikánban.

Pályafutása egyik legnagyobb sikere a 2000-ben forgatott Beépített szépség című krimi-vígjáték, amelynek öt évvel később folytatása is született.

Bullock egy kemény FBI-ügynököt alakított, akinek el kell indulnia egy szépségversenyen, hogy leleplezhessen egy terroristát. A Két hét múlva örökké című komédiában Hugh Grant oldalán ismét a tőle megszokott szerepkörben jelent meg a vásznon, de ekkor már szerette volna drámai oldalát is megmutatni.

Sandra Bullock drámai szerepei

2005-ben az Ütközések című filmben egy államügyész rasszista feleségét keltette életre, és már az Oscar-esélyesek között emlegették. 2006-ban ismét Keanu Reevesszel dolgozott együtt a Ház a tónál című drámában, majd a 2007-ben készült Megérzés után két év szünetet tartott. 

2009-ben az év egyik legnagyobb kasszasikerében, a Nász-ajánlat című komédiában tért vissza Ryan Reynolds oldalán, és újabb Golden Globe-jelölést kapott.

Még abban az évben a valós eseményeket feldolgozó A szív bajnokai című drámában egy fekete fiút örökbe fogadó anyát játszott el, alakításáért előbb Golden Globe-, majd Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában. Bullock azon kevés színésznők egyike, aki ugyanabban az évben – az Ő a megoldás című filmért – a legrosszabb színésznőnek „járó” Arany Málna-díjat, sőt Bradley Cooperrel közösen a legrosszabb páros díját is „elnyerte”.

A színésznő nem kis humorérzékről tanúságot téve átvette a citromdíjat, sőt köszönő beszédet is mondott.

Sikersorozata 2013-ban folytatódott: előbb a Női szervek című akció-vígjátékban egy FBI-ügynököt formált meg, majd Alfonso Cuarón látványos Gravitáció című sci-fijében az űrben magányosan sodródó űrhajóst játszott, amiért újra Oscar-díjra jelölték.

Az elmúlt évtizedben előbb egy politikai tanácsadót formált meg A válságstábban, majd a nagysikerű Ocean’s trilógia folytatásaként mozikba került Ocean’s 8 – Az évszázad átverése című krimiben a George Clooney által megformált mestertolvaj húgát játszotta. 

Legutóbbi filmjei közt van a Megbocsáthatatlan című filmdráma, Az elveszett város című romantikus kalandfilm, amelyben Channing Tatum és Daniel Radcliffe volt a partnere, valamint A gyilkos járat című akciófilm, amelyben Brad Pitt-tel szerepelt együtt.

 Színészi munkái mellett másfél tucat filmet jegyez producerként, és a Minyonok című animációhoz hangját is adta.

A népszerű színésznő számtalan jótékonysági kezdeményezéshez adta a nevét.

2005 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát. 2010-ben és 2014-ben ő volt a legjobban kereső színésznő, 2010-ben szerepelt a Time magazin legbefolyásosabb személyiségeinek listáján, a People magazin 2015-ben a világ legszebb nőjének választotta, és több alkalommal is a nézők kedvencének bizonyult a People’s Choice Awards kiosztásakor. 

A férfiak szerint szépségén nem fog az idő, magánélete hosszú ideig mégsem alakult szerencsésen, több kapcsolata is zátonyra futott. Bullock két afroamerikai gyermeket fogadott örökbe, akiket 2015-től a tavaly elhunyt, modellből lett fotográfus Bryan Randall-lel neveltek együtt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.