Magyar katonák 180 gyermeket mentettek ki a káosz közepéből, önfeláldozó hőstettükről most grandiózus akciófilm készül

Aki egy embert megment, az valójában egy egész világot ment meg. A hősies helytállásról most hiánypótló mozifilm készül, az afganisztáni harcszíntéren játszódó igaz történet forgatása augusztusban kezdődött. A Kabul hadművelet munkacímen futó háborús dráma hiánypótló alkotás lesz, korábban sosem készült még hasonló volumenű akciófilm. A rendező Dyga Zsombor, a nagy sikerű Aranyélet sorozat alkotója.

2024. 08. 29. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fikciós elemekkel átszőtt akciófilm a hősiesen helytálló magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség a NATO-erők kivonulása közepette menekített ki 540 embert, köztük 180 gyermeket Afganisztánból. Az egyelőre Kabuli művelet munkacímen futó mozifilm történetének középpontjában egy magyar orvosnő áll, a magyar katonák önfeláldozó küzdelme pedig vele együtt több ezer civil menekülésével fonódik össze, akik kiutat keresnek a háború sújtotta városból.

Aranyélet Afganisztán
Fotó: NFI

Aranyélet után háborús pokol

A hazai filmgyártás történetében eddig még soha nem készült ilyen volumenű katonai tematikájú filmdráma. A 47 napos forgatás augusztus elején kezdődött meg Dyga Zsombor vezényletével, akit a legtöbben a nagy sikerű Aranyélet egyik legfontosabb alkotójaként ismerhetnek, de ő rendezte a szintén jó kritikai elismerésnek örvendő Egynyári kaland több epizódját, és a kisebb kultusznak örvendő, a 2000-s évek panelrengetegében játszódó Tesót is.

Ez egy izgalmas és heroikus katonai hadművelet megrázó és felemelő története. Egy nagyszabású akciófilm látványos díszletek között, számos technikai kihívással, emberileg és színészileg is masszív pillanatokkal

– mondta a rendező, aki a készülő filmmel kapcsolatban elárulta, milyen óriási lelki kihívást jelent embernek maradni ilyen embertelen körülmények között. A Magyar Honvédség és a szolgálatot teljesítő magyar katonák elhivatottságát és hősiességét emelte ki Lajos Tamás (Blokád, Semmelweis) producer is, akik még ilyen extrém körülmények között is bátorságot gyakorolnak. – Ez a film tisztelgés a hazánkat szolgáló hősök előtt – mondta.

A kabuli reptéren tapasztalt áldatan állapotok akkor kezdődtek, amikor az amerikai, illetve a NATO-haderők távozásával párhuzamosan tálib harcosok rohamtempóban vették be az afgán tartományokat, és házról házra járva vadászták le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat, ami több tízezres tömegeket késztetett menekülésre. A kabuli reptérről készült képek és felvételek bejárták az egész világsajtót.

A film fináléjában, a káoszba süllyedő repülőtéren már nincs se törvény, se rend, csak a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége számít. 

A különleges katonai hadműveletről szóló alkotás a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával, valamint a Sárkányok Produkció Kft. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciós partnerségével készül.

A Kabul művelet előreláthatóan 2025 őszén kerül a magyar mozikba, azonban nem ez az egyetlen háborús tematikával foglalkozó mozgókép, amit nagy várakozások előznek meg. A Megafilm Service szintén az NFI-vel és a Magyar Honvédséggel szoros együttműködésben idén novemberben mutatja be a S.E.R.E.G. című fikciós sorozatát, melynek főszereplőjét egy rosszul sikerült mentőakció terhe nyomja, mikor váratlanul új esélyt kap. A hatrészes minisorozatot a TV2-n lehet majd nyomon követni.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.