Hamarosan Budapestre érkezik Wim Wenders

Elindult a jegyelővétel a szeptember 17-én kezdődő 7. Budapesti klasszikusfilm-maratonra, amely szeptember 22-ig több mint száz filmklasszikust és ritkán látható alkotást kínál a közönségnek, 500 forintos mozijegyekkel és ingyenes vetítésekkel – tájékoztatott a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Forrás: MTI2024. 08. 28. 16:05
Wim Wenders az idei fesztivál díszvendége Fotó: BKFM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei program fókuszában a 110 éves magyar animáció áll. 

Andie MacDowell Az erőszak vége című filmben. Fotó: Wim Wenders Stiftung

A közönség hosszú idő után először láthatja ismét a vásznon a Hugó, a víziló (1975) című magyar–amerikai animációs musicalt, valamint Az idő urai című francia kultfilmet – olvasható az NFI tájékoztatójában. Eredeti szerepének megfelelően, kísérőfilmekként is szerepelnek majd animációk a fesztiválon, felelevenítve a régi mozis hagyományt, de külön válogatás tiszteleg a ceglédi születésű, Oscar-díjas animátor, filmrendező és producer, George Pal előtt.

A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a kortárs filmművészet meghatározó alakja lesz, aki Budapesten veszi át a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) díját, amelyet a filmörökség megmentése iránt elkötelezett alkotóknak ítélnek oda. 

A seregszemlén a BAFTA-díjas német filmrendező tizenkét felújított alkotását láthatja a közönség nagyvásznon, köztük Az erőszak vége (1997) című filmet, amelynek teljeskörűen restaurált változata Budapesten mutatkozik be először. A technológia, kommunikáció és a tömegmédia hatásait vizsgáló 1997-es thriller a The New York Times szerint „mesteri módon fűzi össze a spekulációkat” – írja az NFI.

Külön szekcióban vetítik a tudományos-fantasztikus alkotásokat. A Múlt jövője című összeállítás futurisztikus némafilmekkel, látványos és rekordokat döntő kasszasikerekkel, valamint kultfilmekkel mutatja be, hogyan képzelték el a filmesek különböző generációi a jövőt. A Jérome Seydoux – Pathé Alapítvány némafilm-összeállítása és az Aelita, a Mars királynője (1924) című fekete-fehér szovjet sci-fi élő zenés filmkoncert formájában lesz látható. A közönség nagyvásznon élvezheti még az olyan ikonikus alkotásokat, mint a Terminator 2. – Az ítélet napja vagy a Vissza a jövőbe II.

Olyan ikonikus alkotásokat is megnézhetünk, mint a Terminator 2. – Az ítélet napja. Fotó: Port.hu

Dokumentumfilmeket is kínál a fesztivál, többek között a Martin Scorsese narrációjával készült Made in England: Powell és Pressburger filmjei című angol dokumentumfilmet, amely Michael Powell filmrendező és Pressburger Imre magyar származású Oscar-díjas angol forgatókönyvíró, filmrendező és producer emlékére készült. 

Szerepel a programban egy monumentális, személyes hangvételű esszéfilm Henry Fondáról (Henry Fonda for President, 2024). A fesztivál a holokauszt 80. évfordulója alkalmából olyan magyar filmekből is válogatást kínál, amelyek közös emlékezésre invitálnak, beszélgetésekkel kísérve. Gazdag Gyula Balázs Béla-díjas filmrendező válogatásában pedig a filmkészítés témáját feldolgozó közkedvelt klasszikusokat vetítenek.

A fesztivál teljes programja elérhető a BKFM honlapján. A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Francia Intézet, az Art+ Cinema és a BMC ad otthont. A jegyár minden helyszínen egységesen 500 forint – kivéve a BMC-ben rendezett filmkoncertet és a Szent István téri ingyenes szabadtéri vetítéseket. A fesztivál szervezői kétezer akkreditációs karszalagot biztosítanak az oktatás szereplőinek, diákoknak és tanároknak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.