Hamarosan nyílik a Magyar Ízek Utcája

Hamarosan finomságokkal, koncertekkel, gasztrobeszélgetésekkel telik meg a Várkert Bazár környéke, mert augusztus 18-tól 20-ig újra megrendezik hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválját, a Magyar Ízek Utcája rendezvényeit. Ez elsősorban magyar gasztrokulturális kiállítás és vásár, de a Kárpát-medence színes ízvilágát és gasztronómiai kultúráját is igyekszik bemutatni. Itt kóstolhatjuk meg először Magyarország tortáját, és bemutatják a Szent István-napi kenyeret is.

2024. 08. 08. 15:10
Magyar Ízek Utcája
A Szent István-napi kenyér bemutatása az egyik program a Magyar Ízek Utcáján. Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendezvény legfontosabb célja, hogy idén is bemutassa, milyen izgalmas a magyar gasztrokultúra, valamint hogy a Kárpát-medence tradicionális ételei mellett mennyire megférnek a magyar konyhában a modern, izgalmas fogások is – mondta el Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője. Idén is meghirdették  a kenyerek versenyét, amelyre majdnem száz terméket neveztek a három kategóriában. A sajtótájékoztatón  ma be is mutatták a Parlamentben már bejelentett nyertes pékségeket és cukrászatokat. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen.

Magyar Ízek Utcája
A Magyar Ízek Utcája egyik programja a Balmaz sütöde győztes kenyerének  bemutatása Forrás: Facebook

A Magyar Ízek Utcája 

 

A balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. lett a nyertes Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű kenyerével, de ez a sütöde nyerte meg az innovatív kenyerek mezőnyét is jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerével.

A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény-kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije, egy juhtúróval, sonkával, lila hagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant érdemelte ki az első helyet, de nagy sikert aratott a sétálómuffin és -perec is. 

A torták versenyén a jelentkezőknek szuperélelmiszereket kellett felhasználni, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet.

 Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke adta át az idei Magyarország tortája verseny győztesének, a váci Édes Vonal cukrászdából Kovács Alfréd cukrásznak a díjat a Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos tortáért. A második helyezett Fodor Sándor Rigófütty nevű tortája lett (budapesti Habcsók Cukrászda), a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett. 

Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehér csokoládés-rózsavizes alkotása lett.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a Fűszeres Vilmos elnevezésű kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) Intuíció elnevezésű alkotása végzett.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.


 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.