Pálinka, sült malac, spicces füge – megnyílt a Magyar ízek utcája + galéria

Ki ne szeretne a Duna-parton, árnyékot nyújtó fák alatt különleges pálinkát inni, helyben sült malacot, ízes pörköltet vagy roston készült halat enni, mindehhez az ország kenyerét kóstolni, majd a spicces fügetortával mindezt megkoronázni? A Magyar ízek utcáján sok minden más mellett erre is van lehetőség. A háromnapos rendezvénysorozat része a Mesterségek ünnepe is, melynek kiemelt témája idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 16:47
Magyar Ízek Utcája augusztus 20. ünnepi rendezvények
20230818 budapest varkert bazar izek utcaja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész hétvégén finomabbnál finomabb, a különlegesnél is különlegesebb ételekkel várja az érdeklődőket a Magyar ízek utcája, ami idén a Várkert bazár előtti sétálóutcán, a Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig húzódik. A megszámlálhatatlan ételkülönlegesség közül az első, ami a Lánchíd lábánál lenyűgözi az embert, két süldő malac, melyek békés összhangban, komótosan forognak az izzó parázs fölé helyezett nyársakon.

Az állatok látványát talán csak az illatuk múlja felül, és bár ez még csak az első hely, ahol ehetünk, az ember szíve szerint nem is menne tovább. Pedig érdemes, mert a sétányon egymással szemben, hosszan sorakozó standok mindegyike egy-egy ékszerdoboz.

Magyar Ízek Utcája augusztus 20. ünnepi rendezvények
Fotó: Havran Zoltán

Míg az egyik helyen hatalmas, különböző érlelésű, állagú és ízesítésű sajtokkal találkozhatunk, pár méterrel odébb már a „disznóságok” ejtik rabul az érdeklődőt. Máshol pisztrángból, harcsából, süllőből készített ételeket árulnak, de meg lehet kóstolni a birkapörköltet is. 

Természetesen a gyerekek érdeklődését sem hagyják figyelmen kívül a Magyar ízek utcájában, a kenyérlángostól a kürtős kalácson át a tengernyi színben és formában pompázó mézeskalácsokig vezet az út.

A péntektől vasárnapig látogatható rendezvény az egyik legnagyobb vonzereje természetesen, hogy

 itt megkóstolhatjuk az ország kenyerét, illetve a spicces füge névre keresztelt ország tortáját is, mely idén olyan különleges összetevőkből készült, mint a füge, a karamella, valamint a tokaji aszú.

A fantasztikus ételeket ráadásul gyönyörű környezetben, a felső rakpartra kihelyezett asztaloknál fogyaszthatjuk el, ahonnan pazar látvány terül elénk a Dunára, Budapest hídjaira, a Parlamentre.

Magyar Ízek Utcája augusztus 20. ünnepi rendezvények
Fotó: Havran Zoltán

A programkavalkád nem érhet véget a hatalmas üstökben főtt pörköltek, a helyben sütött halak, finom borok és pálinkák kóstolásával, ugyanis egy kellemes sétával máris a budai Várban lehetünk, ahol a hagyománynak megfelelően a Mesterségek ünnepe, a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei rendezvénye több száz érdekességgel várja az érdeklődőket.

A Várban kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, amelyek olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az UNESCO nemzeti és reprezentatív listájára. 

Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés. A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei vannak középpontban.

Az egész hétvégére számtalan érdekességet nyújtó rendezvény fénypontja minden bizonnyal a Szent István ünnepét köszöntő kenyéráldás lesz, melyet 20-án tartanak, a mesterek felvonulásával együtt.

Borítókép: Magyar ízek utcája (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.