A kenyér jelentése, értelmezése rendkívül sokrétű. Népmeséinkben gyakran megjelenő elem – gondolhatunk akár az útravalóul adott, szimbolikus jelentésű hamuban sült pogácsára –, de számtalan szólás, közmondás, szokás is kapcsolódik hozzá. Egy kenyéren élnek, bor és kenyér nélkül meghűl a szerelem, kenyerének javát megette – minden élethelyzetre jut egy kenyérrel kapcsolatos szólásunk. Az ezzel kapcsolatos szokásaink is belénk ivódnak. Nem tudok felvágni egy kenyeret anélkül, hogy keresztet rajzolnék rá. Így láttam a szüleimtől, nagyszüleimtől. Ezek a gondolatok járnak a fejemben, ahogy belépek a solymári pékség kapuján. A mintaboltban türelmesen várakoznak az emberek, természetes, hogy itt szerzik be mindennapi kenyerüket. Nem foglalkoznak a legújabb mindenmentes divattal, a többségi társadalom számára a kenyér jelenléte otthonukban olyan természetes, mint hogy levegőt vesznek. Horváth Zoltán kereskedelmi igazgató fogad, kicsit megállunk, hogy jobban beszívhassam a sülő kenyér illatát és belássak a pékség üzemi területére: a hatalmas dagasztókádra, a modern gépekre, a fehér ruhában és sapkában sürgő-forgó emberekre, akik nyújtják, dagasztják, ízesítik a finomabbnál finomabb pékárut. Az irodában Szász Krisztián ügyvezető fogad, aki feleségével, László Ildikóval tulajdonosa a pékségnek, melynek tavalyi, innovatív kenyér sikere után idén a Solymár gyöngye nevű kenyere nyerte a rangos versenyt. Az ügyvezető elmondta, hogy évtizedek óta vezeti az apósa, László Ádám által 1979-ben alapított László pékséget, a 2010-ben alapított Hel pékséget csak tavaly vásárolták meg a szakmában nagy újítóként ismert Hantos Lászlótól, miután ő nyugdíjba vonult. A Hel Pékség tavaly indult először a Szent István-napi kenyérversenyen, akkor az innovatív kategória első helyét szerezték meg. Szász Krisztián elárulta, hogy akkor az apósa által megálmodott, legalább harmincéves receptet gondolták újra, turbózták fel.

– Mindent a lehető legtermészetesebb formájában állítunk össze. Helyben hámozzuk és főzzük a burgonyát, a friss rozmaringleveleket pedig apróra vágva adjuk az alapanyagokhoz. Fontos, hogy ne sajnáljuk az időt. A rozmaringos kenyeret 48 óra alatt készítjük el, a kovászt több lépcsőben adjuk a többi hozzávalóhoz. Amikor pedig felvágja az ember, erőteljesen érvényesül a rozmaring illata, és különleges az íze – magyarázta Szász Krisztián.