Progresszív képzőművészeti alkotások a Budapest Contemporaryn

Huszonkilenc hazai és tizenkét nemzetközi galéria várja az érdeklődőket szeptember 26. és 29. között a Budapest Contemporary képzőművészeti vásáron a Bálna rendezvényközpontban. A szervezők különleges tárlatvezetésekkel és edukációs programokkal is várják a látogatókat.

Forrás: MTI2024. 09. 26. 9:05
Budapest Contemporary
A Resident Art kiállító művészeinek alkotásait is láthatjuk a Budapest Comtemporary képzőművészeti vásáron Forrás: Budapest Comtemporary Facebook-oldala
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális eseményt bemutató sajtótájékoztatón Tausz Ádám, a Budapest Contemporary képzőművészeti vásár főszervezője kiemelte: az esemény szintet tudott lépni idén, ugyanis a tavalyihoz képest még komplexebb lesz, még átfogóbb képet tud nyújtani a kortárs európai képzőművészetről. A legjobb magyar galériák mellett a vásáron részt vesz hat ország tizenkét galériája is negyvenkét alkotással. Ezek a galériák nagyon komoly részt képviselnek Nyugat-Európa kortárs képzőművészeti életében és bemutatják a legjobb művészeiket.

Budapest Contemporary
A Várfok Galéria egyik kiállító művésze, Szirtes János War/só (1987, akril, vászon, 145×135 cm) című alkotása is helyet kapott a Budapest Contemporary anyagában. Fotó: Budapestcontemporary.com

A Budapest Contemporaryn kiállított művek összértéke több millió euró

A Budapest Contemporary képzőművészeti vásár részeként kétnapos konferenciát is szerveznek, melynek témája a művészet és az üzlet összekapcsolódása. Ezen kívül naponta két-három alkalommal különleges tárlatvezetésekkel és edukációs programokkal is várják az érdeklődőket a vásár területén. Összesen mintegy ezer műtárgyat láthatunk.

Egy művészeti vásárnak mindig fontos szerepe van a kortárs művészeti színtéren, hiszen a gyűjtők és a nagyközönség számára is egy olyan alkalmat nyújt, amelynek köszönhetően teljes képet kaphatnak a magyar kortárs képzőművészetről, annak legfontosabb irányzatairól, ezen kívül pedig találkozhatnak a művészek mellett a galeristákkal is

– mondta Spengler Katalin műgyűjtő, az esemény fővédnöke.

Mint kiemelte, a magyar közönség abszolút megérett arra, hogy a vásár egy nemzetközi hátteret, nemzetközi kontextust is kapjon. A magyar kortárs képzőművészet iránti érdeklődés egyre növekszik Magyarországon, a műtárgypiac bővül, a vásárlók száma is növekszik, ez pedig indokolja a nemzetközi nyitást.

Spengler Katalin a nemzetközi standról elmondta: nem abban gondolkodtak, hogy galériákat hívnak meg a vásárra, hanem hogy egy kurált kiállítást hoznak létre, melynek részeként olyan művészeket válogattak össze, akiket fontosnak látnak az európai képzőművészeti színtéren, és akiknek a múzeumi jelenléte és szakmai súlya is egyre nagyobb.

A kurátori válogatásban olyan neves külföldi alkotók szerepelnek, mint Amélie Bertrand, Jonny Niesche vagy Gerold Miller.

Nemes Márton, a 60. Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállító művésze, a nemzetközi stand kurátora kiemelte, hogy a Budapest Contemporary képzőművészeti vásáron nemzetközi minőségű, progresszív anyagot állítanak ki. Számos értékes, muzeális alkotás lesz megtekinthető a helyszínen.

A képzőművészeti vásár célja, hogy platformot biztosítson a magasan jegyzett kortárs galériáknak és alkotóknak, valamint népszerűsítse a hazai képzőművészet legjavát idehaza és külföldön is.

A kiállított művek összértéke több millió euró, azonban a látogatók pár tízezer forint értékben is találnak jó minőségű műtárgyakat. A legértékesebb kortárs alkotások értéke ötven-százmillió forint.

A Budapest Contemporary kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek teljes bevételét az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.