Új szerzeményeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum

Nyolc kortárs hazai és külföldi művész alkotását mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végéig megtekinthető Kitalált világok című kiállítása. A tárlat műalkotásai az intézmény támogatói körének köszönhetően kerültek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe – közölte a múzeum szerdán.

2024. 09. 25. 17:02
Csató József: Padlás, részlet Forrás: Szépművészeti Múzeum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden megnyílt kiállítás már a harmadik olyan tárlat, amely a támogatók segítségével vásárolt új műveket tárja a közönség elé. 

A csoport 2021-ben, hat kortárs műgyűjtő kezdeményezésére jött létre, az egyre bővülő csoport évi donációja a magyar művek mellett már jelentős külföldi alkotások vásárlását is lehetővé tette. A támogatói kör tagjai évenkénti rendszeres adománnyal járulnak hozzá a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének, az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteménynek, valamint a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének gyarapításához – áll a közleményben.

Felidézték, hogy a megvásárlandó alkotások listájáról a támogatók minden évvel szavazással döntenek a műveket befogadó gyűjtemények kurátorainak javaslatai alapján. Az új művek kiválasztásakor fontos cél, hogy a jövőbeli, közös időszaki, illetve állandó kiállításokon egymás mellett, dialógust folytatva mutatkozzanak be a nemzetközi és a hazai művészet közelmúltbeli és jelenkori tendenciái. A kiállított művekben korunk kettőssége rajzolódik ki. Egyszerre fedezhető fel bennük törekvés a valóság látható és láthatatlan rétegeinek a megragadására, illetve a reális világból való elvágyódás igénye – írták a közleményben. 

A tárlaton Csató József Padlás című képe, Keresztesi Botond Iker kapu című képe, Szinyova Gergő cím nélküli képe, Kristóf Gábor Untitleist 2 című képe, Markus Muntean és Adi Rosenblum Cím nélkül („A táj egyszerre tűnt…”) elnevezésű festménye, Iris Schomaker Kád-Zöld padló című képe, Katharina Grosse cím nélküli alkotása, valamint Franz Gertsch Nyár II című alkotása látható. 

 

A Kitalált világok című tárlaton bemutatott művekről és az alkotókról a Szépművészeti Múzeum honlapján található további információ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.