Ők kapják idén a Tolnay Klári-díjat

Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészeknek ítélték oda a Tolnay Klári művészeti díjat. Az elismerést pénteken a Nógrád vármegyei Mohorán működő Tolnay Klári Emlékházban adják át.

Forrás: MTI2024. 10. 02. 20:13
Tolnay Klári-díj
Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért adományozza a Tolnay Klári Díj Kuratóriuma. Az ünnepségen megemlékeznek Tolnay Klári születésének 110. évfordulójáról, valamint felavatják az emlékház felújított kápolnáját és kemencéjét.

Tolnay Klári-díj
Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező Tolnay Klári-díjat kap Fotó: Teknős Miklós

A Tolnay Klári-díjat 2015 óta adják át

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház tagja színházi szerepei mellett játszott A Viszkis című akciófilmben, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Csinibaba című vígjátékokban és a Jadviga párnája című filmdrámában.

Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész – aki 2022–2023 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt – színházi szerepei mellett rendezett is, például Oscar Wilde Bunbury című darabját, játszott a Linda, az Életképek és a Szomszédok című tévéfilmekben, számos szinkronszerepe között a Nagy durranásban Charlie Sheen, a Nevem: Senkiben Terence Hill magyarhangja volt.

Balla István, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-Emlékház elnöke elmondta, Tolnay Klári születésének 110. évfordulója alkalmából indult el a kezdeményezés, hogy felújítsák az emlékház kápolnáját és százéves palóc kemencéjét. Az értékmentés Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Schmittné Makray Katalin támogatásával jött létre.

A művészeti díj adományozásáról 2014-ben, a legendás színésznő születésének 100. évfordulóján döntöttek.

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, a következő évben Kubik Anna és Venczel Vera, 2017-ben Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás kapta, majd Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor vehette át.

Az utóbbi években Nagy Anna, Szegedi Erika, Cserhalmi György, Tóth Enikő, Blaskó Péter, Szersén Gyula, Haumann Péter és Lukács Sándor színművészek, valamint Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Nagy Viktor rendező kapta meg a Tolnay Klári-díjat. Az elismerést tavaly Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán színművészeknek ítélték oda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.