Vámpírok érkeznek az Eiffel Műhelyházba

Marschner A vámpír és Bizet Gyöngyhalászok című operái mellett gálakoncerttel mutatkozik be a Szentpétervári Kamaraopera 2024. október 18. és 20. között a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. A vendégjáték viszonzása a budapesti dalszínház 2019-es szentpétervári meghívásának.

2024. 10. 14. 12:55
Marschner: A vámpír Fotó: Szentpétervári Kamaraopera
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentpétervári Kamaraoperát 1987-ben alapította Yuri Alexandrov, az orosz nép művésze címmel kitüntetett rendező és színházigazgató, akinek műhelye kezdettől kiemelt helyet foglalt el az orosz város zenés színházi életében, idővel pedig nemcsak hazájában, hanem annak határain kívül is ismertségre tett szert. A kezdetben mindössze társulattal rendelkező színház 1998 óta a Szentpétervár szívében található, díszes von Derviz-palotában talált saját otthonra. 

Kétszáz fős színháztermének műsorán a klasszikus operarepertoár és ritkán hallott gyöngyszemek egyaránt megtalálhatók, előadásaik az elmúlt harminc évben több mint egy tucat rangos oroszországi színházi elismerésben részesültek. 

A társulati műhelymunkából számos fiatal operaénekes nőtte ki magát a szentpétervári operaélet prominens alakjává.

Bizet: Gyöngyhalászok. Fotó: Szentpétervári Kamaraopera

A Magyar Állami Operaház 2019 őszén A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticciooperával kapott meghívást Szentpétervárra. A meghívás viszonzására a világjárvány és más hátráltató körülmények leküzdése után 2024, október 18. és 20. között kerül sor az Eiffel Műhelyházban, ahol a klasszikus, korhű előadások és a kuriózumok kedvelői számára is izgalmas produkciókat mutat be a szentpétervári társulat.

Heinrich Marschner október 18-án látható A vámpír című operájának címszereplője Lord Ruthven, aki három évig tovább élhet, ha egy napon belül három lányt áldoz a sötétség urainak. A vámpír egyik kiszemeltje az ifjú Edgar Aubry menyasszonya, Emmy. A vőlegény azonban hiába ismeri fel a Ruthven szándékait, mivel a Lord korábban megmentette az életét, hallgatásra kötelezi, máskülönben a fiút is vámpírrá változtatja. 

Marschner korai romantikus operája, ami korábban 2018-ban koncertszerű formában volt hallgató az Erkel Színházban, nagy hatással volt a fiatal Wagnerre, aki a gótikus, drámai hangvételből és a vezérmotívum használatából is merített ihletet A bolygó hollandi megkomponálásakor.

A 2023-ban bemutatott szentpétervári produkció főbb szerepeit Alekszej Paijev (Ruthven), Szoszlan Gagijev (Aubry), Valerij Kaula (Davenaut), Gregorij Szologub (Berley) és Jevgenyija Kravcsenko (Malwina) alakítják.

Másnap, 

október 19-én Georges Bizet Gyöngyhalászok című operája szerepel a műsoron, ami 1888-as magyarországi bemutatója óta nem szerepel a Dalszínház repertoárján. 

A Ceylon szigetén játszódó szerelmi háromszög története, amelyben a szerelmi riválisok „Au fond du temple saint” kezdetű barátságduettje önálló koncertszámként is igen népszerű, hangszerelésében és dallamszerkesztésében már előrevetíti a tíz évvel későbbi főmű, a Carmen egyes motívumait. Az 2015-ben bemutatott rendezés főszerepeit Szergej Alesenko (Nadír), Jurij Borsev (Zurga) és Marija Bosmanova (Leïla) formálják meg.

A szentpétervári együttes vendégszereplését 

október 20-án gálakoncerttel zárja, ahol a társulat tagjai a romantikus olasz, francia és orosz operairodalom legszebb darabjaiból válogatnak. 

A műsoron többek közt Rossini-, Bellini-, Donizetti-, Glinka-, Verdi-, Gounod-, Bizet-, Offenbach-, Delibes-, Csajkovszkij-, Mascagni-, Rimszkij-Korszakov-, Cilea- és Puccini-áriák és duettek szerepelnek olyan darabokból, mint A sevillai borbély, a Norma, A puritánok, a Szerelmi bájital, a Ruszlán és Ludmilla, a Rigoletto, a Don Carlos, a Rómeó és Júlia, a Gyöngyhalászok, a Hoffmann meséi, a Lakmé, Az orléans-i szűz, A pikk dáma, a Parasztbecsület, a Cári menyasszony, a Tosca vagy a Turandot. A gálaesten fellép Szergej Alesenko, Jelizaveta Alexandrovna, Marija Bosmanova, Szozslan Gagijev, Oleszia Gordejeva, Valerij Kaula, Jevgenyija Kravcsenko, Viktorija Martemianova, Vladiszlav Mazankin, Alekszej Pasijev, Larisza Pominova, Artem Szavcsenko, Karolina Sapovalova és Gregorij Szologub. Az előadásokban és a koncerteken a Szentpétervári Kamaraopera együtteseit Maxim Valkov, a színház karmestere vezényli, míg a gálaesten ugyancsak a pulpitusra áll Dejan Szavics, a belgrádi Nemzeti Opera és Balettszínház vezető dirigense.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.