A Vujicsics Együttes hidat képez a magyar és a délszláv népzene között

A Vujicsics Együttes a magyarországi délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok népzenei hagyományait ápoló zenekar, amely ötven éve alakult Pomázon. Az együttes névadója Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató, a zenekar egyik legfontosabb segítője volt, akinek halála után vették fel a nevét. A Kossuth-, eMeRTON-, Magyar Örökség-, Prima- és Dohnányi Ernő-díjas Vujicsics Együttes ötvenedik születésnapját egész éves koncertsorozattal ünnepli. Ezen a héten megkapták a Pomáz díszpolgára címet is.

Forrás: MTVA2024. 10. 26. 20:00
Vujicsics
A Vujicsics Együttes ötven éve alakult. Fotó: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vujicsics Együttes megtisztelő elismeréssel gazdagodott: tagjai díszpolgári címet kaptak, méltó elismerésként Pomáz város kulturális örökségében betöltött szerepükért. A zenekar vezetője, Eredics Gábor, a Tőkéczki László-díjas Dankó Rádió csatornaigazgatója az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában mesélt a díj jelentőségéről. Az ismert népzenész, zenetanár szerint az elismerés nemcsak a városhoz fűződő kapcsolatukat szimbolizálja, hanem a magyarországi és balkáni zenei hagyományok megőrzéséért végzett fél évszázados munkájukat is és azt, hogy az együttes tagjai máig hűek maradtak ahhoz a küldetésükhöz, hogy hidat képezzenek a magyar és a délszláv népzene között.

Vujicsics
A Müpában rendezik meg a Vujicsics Együttes koncertjét.

A Vujicsics Együttes koncertje a Müpában

 

Hatalmas megtiszteltetést jelent számunkra a Pomáz díszpolgára cím, továbbá nagy örömmel fogadtuk, hogy szinte ezzel egy időben a közbenjárásunkkal a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe nyert felvételt a magyarországi tamburamuzsika, amely a horvát és a szerb mellett a magyar közösséghez is erősen kötődik. További tervünk, hogy a tamburazene hagyományát az UNESCO Világörökség Programba is felterjesszük

– fogalmazott a Vujicsics együttes vezetője. Az együttes ötven évvel ezelőtti megalakulása óta szinte változatlan felállásban muzsikál. A mára az európai folkzene élvonalába tartozó zenekar célkitűzése változatlan: Bartók Béla, Vujicsics Tihamér és Martin György nyomdokain járva olyan formában megőrizni a szerb és horvát népzenei hagyományokat, hogy az nemzetiségtől függetlenül élvezhető legyen. 

Az együttes ötvenedik születésnapját egész éves koncertsorozattal ünneplik, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben nagyszabású esten teljesedik ki október 29-én, a Müpában. A Söndörgő, valamint több neves hazai muzsikus mellett külföldi vendégfellépőként a világhírű izraeli mandolinművész, a Grammy-jelölt Avi Avital is a Vujicsiccsal ünnepel.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.