A Magyar Nemzeti Múzeum Az év múzeuma

A rangos Az év múzeuma 2021 díjat a nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeumnak ítélték oda június 26-án a Ludwig Múzeumban. A zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 12:30
null
Magyar Nemzeti Múzeum Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Nemzeti Múzeum az elmúlt években köztudottan kimagasló gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította” – áll az indoklásban. Az idén 30 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította Az év múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza.

Mivel az elmúlt másfél év a Magyar Nemzeti Múzeum számára is hónapokig tartó zárvatartást és váratlan kihívások sorát jelentette, különösen fontos visszajelzés az intézmény munkatársai számára Az év múzeuma 2021 kitüntető cím.

A 2020-as év első hetei a nemzeti múzeum számára minden korábbinál nagyobb népszerűségről tanúskodtak: kiállításai naponta ezreket vonzottak és rangos események várták a közönséget, miközben a munkatársak nemzetközi kiállításokat és konferenciákat szerveztek. Amikor a múzeum a koronavírus-járvány miatt bezárta a kapuit, a már korábban elindult online és digitális fejlesztéseknek köszönhetően egyik napról a másikra képes volt az internetre terelni a meglévő érdeklődést. Néhány nap alatt átalakult a múzeum honlapja, előtérbe helyezve az interneten is elérhető anyagokat, és elkezdődött a „Non stop nemzeti múzeum” kampány: új videók készültek, régi filmek váltak elérhetővé, ismeretterjesztő blogsorozatok indultak havonta változó tematikával, online tárlatvezetések, szakmai beszélgetések, kiállításmegnyitók, játékok nyújtottak kikapcsolódást az otthon maradni kényszerült embereknek.

A közoktatás szereplőivel konzultálva több mint kétszáz digitális múzeumpedagógiai anyag készült; az ezekhez kapcsolódó foglalkozásokon több ezer diák vett részt. Új online és virtuális tárlatok nyíltak különböző témákban és nyelveken, a Seuso-kincs – Pannónia fénye kiállítás virtuálisan bejárható tereiben pedig a kincsek eddig sosem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg. Trianon 100. évfordulója alkalmából készült az Összetartozás éve virtuális fotógaléria, majd a múzeum kerítésén egy szabadtéri kiállítás, valamint a Szenvedő szerkezet – hétköznapi Trianon tárlat, amely ősszel a Múzeumkertben, Tatán és Mosonmagyaróváron, az újranyitás után Hajdúböszörményben is megnyílt.

A nyitvatartást is lehetővé tévő nyári és ősz eleji hibrid időszakban a múzeum kedvezményekkel (Páros péntek; NagyiKULTúra) és gyermektáborokkal is várta a látogatókat, a programoknál pedig arra törekedett, hogy azok online is elérhetők legyenek.

A szakmai programok közül is több megvalósult: a Múzeumok majálisa helyett hibrid formában megrendezett Múzeumi Restart és a nemzetközi MuseumDigit 2020 konferencia kiugróan sikeres volt. A múzeum az AVICOM egyik díjával kitüntetett Magic Wall (Sisi és Magyarország kiállítás) projektnek köszönhetően szerepelt a The Best in Heritage konferencián; az online térben kifejtett hálózatszerű munkáját összefogó weboldal pedig kultúra kategóriában elnyerte az Év honlapja kitüntető címet.

Fotó: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.