A Nemzet Művésze lett Bodor Ádám és Czakó Gábor

Bodor Ádám és Czakó Gábor írók nyerték el a Nemzet Művésze díjat – jelentették be tegnap a Pesti Vigadóban. A magyar művészeti élet legmagasabb rangú elismerését hatodik alkalommal adták át.

Magyar Nemzet
2019. 11. 06. 10:39
BODOR Ádám; CZAKÓ Gábor; KÁSLER Miklós
Többek között a szépírói életművet és a nyelvrégészeti tevékenységet is elismerték Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átadóünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a magyar nemzet fennmaradásának záloga az volt, hogy táplálkozni tudott ősei hagyományaiból, a kereszténységből és Európa kultúrájából. A miniszter a magyar irodalom rendkívüli szerepét a magyar nemzet történetében abban látja, hogy az irodalom mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki. A díjazottak méltatásában Kásler Miklós kiemelte, hogy a Nemzet Művésze díj nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi.

Bodor Ádám Kossuth-díjas író az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a Nemzet Művésze díjat az emberi erőforrások miniszterétől és az MMA elnökétől.

Többek között a szépírói életművet és a nyelvrégészeti tevékenységet is elismerték
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bodor Ádám kiemelte, hogy az életútja vége felé kapott az elismerésre egy boltív záróköveként tekint.

Czakó Gábor Kossuth-díjas író a magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként nyerte el a Nemzet Művésze díjat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elismerést a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a magyar Országgyűlés alapította 2013-ban. A csúcsdíjat – amelyet minden évben november 5-én, az MMA alapításának évfordulója alkalmából adnak át – azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik kiemelkedő értéket hoztak létre. Az elismerés odaítéléséről a tizenegy Kossuth-díjas művész alkotta Nemzet Művésze Díj Bizottság dönt, a cél pedig az elismert művészek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb hetven személy viselheti, és tizenegy kategóriában ítélhető oda: az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a nép-, az ipar-, a fotó-, a tánc- és a cirkuszművészet (az ő esetükben a korhatár a betöltött 50. életév) alkotóinak adományozható.

A díjban minden személy csak egy alkalommal részesülhet, kizárólag egyéni teljesítményt ismernek el vele, megosztva vagy posztumusz nem adományozható, viszont érdemtelenség miatt visszavonható. Amennyiben a Nemzet Művésze címet egyidejűleg viselők száma hetven fő alá csökken, az MMA elnöksége határozza meg, hogy a megüresedett helyen a díj mely művészeti területen adományozható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.