A Nemzeti összetartozás éve előtt tiszteleg a Hozzád sóhajtunk

Ez a kisfilm idén készült el. Valójában hálaadás a hűségnek – mondja Bicskei Zoltán vajdasági filmrendező.

Magyar Nemzet
2020. 05. 30. 17:24
null
Fotó: Bicskei Zoltan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében, Trianon 100. évfordulóján a témában megemlékezéseket szervez és támogat. A Forrás Galériához kötődően – a Nemzeti összetartozás éve előtt tisztelegve – Összetartozunk! címmel reprezentatív kiállítás-sorozatot is tervezett. A kiállításra száz jeles kortárs magyar alkotót – köztük Bicskei Zoltán vajdasági filmrendezőt, grafikust – kértek fel, hogy egy-egy mű formájában fogalmazza meg és küldje útjára művészi üzenetét, hirdetve az emlékezést, az összetartozást és a magyarság közös jövőjét a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Bicskei Zoltán erről így nyilatkozik: „Az év elején Tóth Norbert a budapesti Forrás Művészeti Intézet igazgatója hívott fel, hogy vegyek részt Nemzeti összetartozás évének (Trianon 100 éve) alkalmából a Forrás Galériában június 4-ére tervezett kiállításon. Mivel tudta, hogy rajzolóként nem szokásom kiállítani, ezért egy filmetűd alkotására kért fel. Meglepett vele, időt kértem és a »véletlen« segített. Mivel éppen egy öreg kubikusról forgatunk kisfilmet, ennek mentén elkezdett bennem formálódni egy filmvers. Ez a kisfilm idén március elején elkészült. Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.”

A járvány miatt a kiállítás későbbre tolódik, viszont a közelgő gyászos dátumhoz kapcsolódóan a kisfilmet a megrendelő engedélyével az alkotó közzé teszi, így önök is láthatják, június 4.-én, illetve a dátumhoz közeli napokban többször is sugározza majd a Duna Televízió és az MTVA csatornái, de megtekinthetik számítógépükön vagy okostelefonjukon is. A mindössze négy és fél perces, ám parányiságában is megrendítő Hozzád sóhajtunk című kisfilm nemcsak, hogy szabadon terjeszthető, de ez az alkotók kifejezett kérése is.

TRIANON100 összeállításunkat ide kattintva érheti el!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.