Decode: kortárs építészet, kortárs gondolkodás

Mint majd minden kulturális eseményt, úgy a Decode-díj átadóját szintén a virtuális térbe kényszerítette a világjárvány. Leszámítva, hogy az alkotók nem élvezhették szeretteik s az értő, érdeklődő közönség jelenlétét, a műfajnak tökéletesen jól áll az online megjelenés.

2020. 11. 24. 6:24
null
Fotó: Nagy Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Persze az imént leírtak akkor válnak világossá, ha tudjuk, mi is a Decode. Egy kortárs építészeti és művészeti alapítvány, amelynek célja, hogy az építészetben és az alkalmazott vizuá­lis művészetekben felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásokra. Ha még így is ködösnek tetszik, kiemelem az én kedvencemet, a Plexiplay című, Spotlight-díjjal kitüntetett munkát.

E pár perces videóetűd mottója: hogyan köthet össze, ami elválaszt? Az alkotók a társasjátékokra tekintenek másként, illetve az alapanyagra, a plexire. Érintve, miként választott el eddig ez az anyag, s megmutatják, miként köt össze a legkülönfélébb közösségi terekben, mint függőleges malom, dáma vagy sakktábla. Nagy ötlet. Frappáns filmecske.

Ha már filmecske, pályázni maximum háromperces videóval lehetett, amely bemutatja a 18–35 éves alkotók ötleteit az isteni szikrától a megvalósult álomig. Jelzem, ahány pályamű, annyi stílusú videó. Volt, ahol nem is pontosan értettem, mi az ötlet s mit mutat be az etűd, ami ellenben önálló alkotásként például megállta a helyét.

 

A megnyitót követő egy évben a tárlat már csak a virtuális térben látogatható
Fotó: Decode/Nagy Márton

A kiírás megfelel a kiíró, Bord Építész Stúdió alapvető szándékának, amely szerint bemutatják az egyes alkotások mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot. A stúdió legismertebb munkái a Nagyerdei Stadion épülete, illetve az azt körülölelő park rehabilitációja, a Korda Filmpark látogatóközpontja, a Vágóhíd utcai, most épülő Allure ­Residence lakópark vagy a rátkai Sauska Borászat. Pém Ildikó és Bordás Péter, a Bord alapítói, vezetői 2018-ban hívták életre a ­Decode kiállítással egybekötött pályázatot. A házaspár így vall a talányos elnevezésről: „A név: Decode, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótár­sainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!”

Az idei elismeréseket november 10-én a Faur Zsófi Galériában adták át. A szakmai zsűri 62 pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottakat. Az alapítvány a két kategóriában összesen nettó 1 200 000 forintot, egy-egy fődíjat és két-két Ígéretes projekt díjat adott át. Idén először osztották ki a a Decode Spotlight különdíjat a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként.

Építészeti fődíj: Hajlék – Fehér Anna Ditta, művészeti fődíj: Genius Loci – Nagy Eszter, építészeti Ígéretes projekt díjak: Kintsugi-ház – Offra Flóra, ­X-Ray – Komáromi Dóra, Magyar Nikolett. Művészeti Ígéretes projekt díjak: Lines – Boruzs Ádám, Phase in Phase Out – Kárpáti Judit Eszter, Decode Spotlight-díj: Plexiplay – Bata Balázs, Ludányi Nóra, Máté Manda, Molnár Tamás, Szigetvári Balázs.

A kiállítás idén kizárólag virtuálisan látogatható, a megnyitót követő egy évben a Decode honlapján. Ha belépünk, interaktív térkép fogad, amely kisvártatva 3D-s virtuális térré változik. Ebben, azaz a Faur Zsófi Galériá­ban bolyonghatunk kedvünkre. De tényleg, amerre csak tetszik, lévén az alkotók gondoskodtak róla, hogy mindenütt ráakadjunk a díjazottak munkáira. Leginkább a falakon. Oda húzva az egérmutatót kicsiben megjelenik minden lényegi információ s az indítható videó.

Jó barangolást, kellemes időtöltést ebben a valóban XXI. századi gondolatvilágban!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.