Fiumétől Temesváron és Újvidéken át Veszprémig

Fiume 2020-ban, Temesvár és Újvidék 2021-ben, Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Ezek a városok lehetőséget kapnak kulturális és turisztikai értékeik bemutatására. A Trianon előtti építészeti örökség csak tavaly vált újra kutathatóvá, egy éve ez még lehetetlen küldetésnek tűnt. Dr. Kőszegi Géza irányításával új fejezet kezdődött a magyar műemlékvédelem 150 éves történetében.

Magyar Nemzet
2020. 02. 03. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogász végzettségű szakember nagy kihívásként élte meg a megbízást, amíg a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ intézményvezetője volt. Az építészeti örökségünk ápolására, hagyományainak megőrzésére és bemutatására szakosodott intézmény egy éve még meglehetősen kaotikus körülmények között működött. A szervezetátalakítás sikerét igazolják az új helyszín, az összehangolt feladatvégzés, a szakmai jövőkép, a kedvezőbb munkakörülmények, valamint az új arculat kialakítása. A pótolhatatlan műemléki gyűjteményeket (tervtár, fotótár, könyvtár és tudományos irattár) Budapest négy különböző pontjáról kellett kimenteni poros raktárakból, szűk padlásokról és dohos pincékből. Az archívum kicsomagolása és rendezett körülmények közötti rendszerezése tette lehetővé 4 év után a kutató szolgálat megnyitását, amit már nagyon várt a szakma itthon és az elcsatolt területeken egyaránt.

Az intézmény művészettörténészei és régészei tavaly számtalan kiemelt jelentőségű várnál és kastélynál végeztek épületkutatói munkát. A múzeum méltóképpen emlékezett meg a Bauhaus alapításának 100 éves évfordulójáról, de nagy érdeklődést keltett a Kőrössy Albert Kálmán születésének 150. évfordulója, valamint a szecesszió világnapja és a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett kiállítássorozat is.

Tavaly dr. Kőszegi Géza vezetésével első alkalommal vett részt az intézmény Erdélyben a „Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, Tusnádfürdő” rendezvényein, ahol népszerű kiállításon emlékeztek meg olyan ismert, egykori magyar építészek munkásságáról, mint Medgyaszay István, Róth Miksa, Foerk Ernő és Sándy Gyula.

Tavaly decemberben, a kutatószolgálat mellett, a „Barokk freskófestészet Magyarországon” c. négykötetesre tervezett sorozat első kötetének bemutatója tette fel a koronát a határokon átívelő építészeti örökségünket ápolni hivatott eseménysorozatra.

Dr. Kőszegi Géza interim menedzser, akit húsz éve még válságkezelő vezetőnek hívtak volna. Már ügyvédként otthonosan mozgott az ingatlan- és építésügyi, valamint sportjogi szakterületen, majd sikeresen debütált államigazgatási vezetőként is, megfelelve a válságos állapotban lévő földhivatali informatikai- és intézményrendszer kihívásainak. Később tagja lett a Birtokpolitikai Tanácsnak, részt vett a Nemzeti Vagyontörvény és a devizahitelesek megsegítésére létrejött Nemzeti Eszközkezelő jogalkotói munkájában, sikeres válságmenedzselés fűződik a nevéhez a TIG Tartalékgazdálkodás Nonprofit Kft. vezérigazgatójaként.

Dr. Kőszegi Géza szerint az interim menedzser munkája sikerélményekkel jár, de magányos műfaj, mert meghatározott időre szól, és mindig át kell adni az irányítást másnak, miután felépítette a rendszert. Pozitív jelenségnek tartja, hogy az üzleti élet vezetési praktikái lassan beszivárognak a közszférába is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.