Idén is csatlakozik a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz

A fővárosi Salgótarjáni utcai zsidó temetőben szervezendő ingyenes sétákkal, valamint Lajta Béla építész Kozma utcai temetőben lévő felújított sírjának átadásával csatlakozik idén a Nemzeti Örökség Intézete a Zsidó Kultúra Európai Napja programjaihoz vasárnap.

Forrás: MTI2019. 08. 29. 21:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint a luxemburgi székhelyű European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) elnevezésű szervezet minden év szeptember első vasárnapján tartja a Zsidó Kultúra Európai Napját, amelyhez a NÖRI idén is csatlakozik.

Mint írják, Lajta Béla nemcsak a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt, hanem a Salgótarjáni utcai zsidó temető építészeti arculatát is jelentősen meghatározta az általa tervezett tizenegy síremlék, valamint a bejárati épületegyüttes révén. Lajta Béla egy évtizeden keresztül irányította a sírkert műszaki munkálatait is.

A NÖRI Lajta Béla síremlékének felújításával emlékezik meg a kiemelkedő építészről. A Kozma utcai zsidó temetőben 10 órakor tartandó ünnepélyes átadó mellett vasárnap a munkásságát is bemutató tematikus sétákkal várják az érdeklődőket a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben.

A tájékoztató idézi Radnainé Fogarasi Katalint, a NÖRI főigazgatóját, aki az emléknap kapcsán elmondta, hogy az intézet immár hagyományosan csatlakozik a Zsidó Kultúra Európai Napjához. „Ezen a napon Lajta Bélára emlékezünk. Arra a Lajta Bélára, aki nélkül a Salgótarjáni utcai zsidó temető nem lenne ugyanez, akinek a keze nyomán kialakult építészeti és műemléki szempontból is kiemelkedő sírkert joggal lehet várományosa a világörökségi elismerésnek” – hangsúlyozta a főigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.