Izgalmak a virtuális vásznon

Az első hét kínálatában igazi filmkülönlegességek, illetve fesztiváldíjas alkotások is szerepelnek.

Izsó Zita
2020. 04. 24. 20:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Film mozijai március ­12-én az elsők között állították le működésüket a nézők és a munkatársak védelmében. Most viszont egy újfajta összefogásnak köszönhetően (mint szerdán beszámoltunk róla) online újra kinyitnak, így a karantén idején sem kell lemaradnunk a vetítésekről: a Távmoziba ­online megváltott jegyeknek köszönhetően egészen különleges filmélményeknek lehetünk részesei.

A Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe kínálatából délelőtt fél tizenegytől este kilencig naponta tíz vetítés közül választhatunk. A jegy megvásárlása után beengednek minket a virtuális vetítőterembe, a film után pedig röviden megoszthatjuk a gondolatainkat a fórumon.

Az első hét kínálatában igazi filmkülönlegességek, illetve fesztiváldíjas alkotások is szerepelnek. A Művész mozinak köszönhetően több időpontban is megtekinthetjük például Marco Bellocchio Az első áruló című filmjét, amely a cannes-i nemzetközi filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is szerepelt. Az izgalmas szicíliai maffiatörténet azt a kérdést járja körül, hogy mi vezethette rá a bérgyilkosként ismertté vált Tommaso Buscettát, hogy tanúskodjon a szicíliai maffia, a Cosa ­Nostra ellen, annak ellenére, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia a bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki.

A vetítések között a kétszeres Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi két alkotása is szerepel: az egyik a Mindenki tudja Penélope Cruzzal és Javier Bardemmel a főszerepben, a másik Az ügyfél a Toldi mozi kínálatában, amely az Oscar-díj mellett a ­cannes-i filmfesztiválon a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte. A lebilincselő, gyakran thrillerszerű dráma főszereplői, Rana és Emad házasok, emellett a munkájuk is összeköti őket, ugyanis színészek, és épp Az ügynök halála című darabot próbálják. Egyik nap el kell menekülniük közös otthonukból, mert az a szomszédban zajló építkezés miatt majdnem rájuk omlik. Új albérletükben pedig szerencsétlenségek sorozata történik velük: a feleséget például megtámadják zuhanyozás közben. Ennek hatására a férj megfogadja, hogy bosszút áll az őket ért sérelmekért.

A választható filmek között magyar alkotások is megtalálhatók: többek között az Oscar-díjas Nemes Jeles László két filmje, a Saul fia és a Napszállta, valamint Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című alkotása. Emellett a Kino Cafénak köszönhe­tően Bagota Béla első, Valan – Az angyalok völgye című filmjét is vetítik. Az izgalmas lélektani krimi főszereplője egy Brassóban élő rendőr, Péter, aki eltűnt lányok után nyomoz, és minden áldozatban a saját húgát, Julit látja, aki több mint húsz évvel azelőtt tűnt el szülővárosukból, Valanból. Péter egy telefonhívás ­miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is.

A hetente változó kínálatban számos további kiemelkedő alkotást tekinthetünk meg, többek között Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz; Nadine Labaki Kafarnaum – A remény útja, valamint Michael Dudok de Wit A vörös teknős című animációs filmjét. A kezdeményezés nagyon sokat segíthet a sokszor összefolyó, egyforma napok átvészelésében, hiszen egy hétre előre beleírhatjuk a naptárunkba, mikor milyen programon veszünk részt, várhatjuk az alkalmat, ehhez igazíthatjuk a nap többi részét: mintha nem is kellene a négy fal között maradnunk, hanem tényleg lehetőségünk lenne elmenni a moziba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.