Jelmezekbe kódolt információk

Különleges kiállítás nyílt meg Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastélyban. Július elejéig nemcsak a csodaszépen berendezett szobákban gyönyörködhetnek a látogatók, hanem a Vörösmarty Színház jelmezeiben is.

Magyar Nemzet
2021. 06. 18. 10:30
null
Jelmezkiállítás Fehérvárcsurgón Forrás: Vörösmarty Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 26-án 11 órától A Vörösmarty Színház jelmez- és kelléktár vezetője tart izgalmas tárlatvezetést. A tárlatot Budainé Hajdú Mónika, a jelmez- és kelléktár vezetője és csapata állította össze, gondosan ügyelve arra, hogy kosztümök belesimuljanak a környezetbe. A Régimódi történet, a Hamlet, a Három nővér, A rajongók és a Koronázási szertartásjátékban „szereplő” ruhák egy része is látható, valamint Kovács Yvette Alida festményei is méltó helyükre kerültek.

Jelmezkiállítás Fehérvárcsurgón
Fotó: Vörösmarty Színház

A kiállítást Szikora János és gróf Károlyi György nyitotta meg, aki örömének adott hangot, hogy végre élőben is megtekinthető a tárlat, újra találkozhat a művészet és közönség. A Vörösmarty Színház igazgatója arról beszélt, mennyi rejtett információt tud közölni az adott karakterről a kosztüm, amit visel: „Végtelenül nagy a jelmeztervező felelőssége, amikor például Hamlet anyjának karakterében megfogalmazza ezt a nagyon sötét tónust, ugyanakkor a kis finom berakásokkal közvetít egyfajta csillogást. Ez azért érdekes, mert ezt a kosztümöt a színdarabban Hamlet anyja akkor viseli, amikor a férjének a temetése van. Annak a férjnek a temetése, akit egyébként ő tett el láb alól. És néhány perc múlva ezt a ruhát a szeretője le fogja tépni róla, hogy bemenjenek az ágyba. Ez a ruha tehát a gyászt jelképezi, mégis ezeknek a berakásoknak a finom játékával jelez valami különös izgalmat, vibrációt, ami ebből az asszonyból árad. Órákat lehetne mesélni még minden egyes kosztümbe rejtett információhalmazról. Ez a nonverbális kommunikációnak az eszköze.”

A jelmezek sorsa az előadások után általában az, hogy a raktárban, egy fogason lógva várják újabb feladatukat. Most azonban néhányukkal találkozhatnak a kiállításon a látogatók, a tárlat július elejéig látogatható a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.