Keddtől látogatható a Ráth György-villa

Az Iparművészeti Múzeum örömmel tájékoztatja közönségét, hogy kiállítóhelye, a budapesti Ráth György-villa május 4-én kedden délelőtt 10 órától újra fogadja a látogatókat.

Magyar Nemzet
2021. 05. 01. 17:00
null
Fotó: S.HARANGHY Agnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A villában A mi szecessziónk című állandó kiállítás mellett egy teljesen új időszaki tárlat is látogatható lesz: a Körforgásban című sorozatban ez alkalommal a prágai Dechem Stúdió mutatkozik be. A kortárs cseh üvegművészet kiválóságai az Iparművészeti Múzeum művészi könyvgyűjteményéből választott, 1930-as Madame Bovary-kötetre reflektálnak, s közben beavatnak egy varázslatos alapanyag, a lithyalin üveg féldrágakövekre emlékeztető, márványos mintázatú titkaiba.

Michaela Tomišková és Jakub Janďourek a munkában és az életben is párt alkotnak. 2012-ben alapították meg a Dechem Studiót. Széles körű tervezői és gyártói tapasztalattal rendelkeznek.

Michaela és Jakub
Fotó: Iparművészeti Múzeum

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum kortárs dizájn főosztálya indította útjára.

A múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciója idején különösen fontos, hogy mozgásban tartsuk a gyűjteményt. A Körforgásban című sorozattal arra kérünk kortárs dizájnereket, hogy miután megismerkedtek a múzeum nemzetközi színtéren is páratlanul gazdag gyűjteményével, válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot, amely munkájukat inspirálja, és azokra reflektálva hozzanak létre saját dizájnt. Az ily módon megszületett műtárgy maga is a gyűjtemény részévé válik, mely további kiállítási relációkra nyújt lehetőséget.

A kiállításnak legalább olyan fontos része a dizájnt mint gondolkodási folyamatot bemutató film, melyen keresztül a látogatók végigkövethetik, hogyan született meg a mára már a múzeum műtárgyállományának részét képező darab.

Madame Bovary-kötet továbbgondolása
Fotó: Kristina Hrabetovau

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.