Kép/Test/Lét és Teljesítmény

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Miskolci Galéria által kiírt pályázatra beérkezett alkotások közül, a zsűri által kiválasztott több mint harminc alkotás január 23-ig tekinthető meg a Miskolci Galéria Műemléki szárnyában.

Magyar Nemzet
2020. 11. 01. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MANK a Kép/Test/Lét projekt keretében az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotások létrehozására, bemutatására hívta a művészeket. A beérkezett alkotásokból a Muladi Brigitta, Kishonthy Zsolt művészettörténészek és Bukta Imre, Erőss István, Kónya Ábel képzőművészek alkotta zsűri válogatta ki a Teljesítmény című tárlatra került munkákat.

A MANK kiemelt célkitűzése, hogy az alkotóművészet területén tevékenykedő jelentős vidéki művészközösségeknek megjelenési lehetőséget biztosítson, támogassa a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. Ennek szellemében a Kép/Test/Lét projekt keretében valósult meg a veszprémi, Test/Harmónia alcímű pályázat, amellyel az emberi test harmóniáját, az emberi mozdulat esztétikumát ábrázoló alkotásokat keresték. A veszprémi kiállításra a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát fókuszba helyező önálló műalkotással lehetett jelentkezni. A miskolcit megelőző szolnoki, Legyőzött határok alcímű pályázat és tárlat az emberi test teljesítőképességének határait mutatta be, középpontba helyezve az artista hagyományokat és a testi erőt igénybe vevő műfajokat.

– Minél többet és minél jobban tudunk elvégezni adott idő alatt valamit, annál jobb a teljesítményünk – fogalmazott az október 29-i Miskolci Galéria kiállításmegnyitóján Orosz Csaba képzőművész, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Nevelés és Művészetelméleti Tanszékének vezetője, hozzáfűzve: a művészetben a teljesítmény egyfajta versengés a valóság és a leképezése között. A művészet az elmúlt évszázadokban tökéletesítette ezt a fajta imitációt, arra törekedett, hogy megvalósítsa saját valóságát.

– A világ sohasem lehet olyan, mint egy festmény, de egy festmény lehet olyan, mint a valóság. A legnagyobb teljesítmény az lehet, hogy folyamatosan alkotott valóságunkról felismerjük, hogy illékony – fogalmazott Orosz Csaba.

A Miskolci Galáriában kiállító művészek: Bak Péter, Dombovári Ágnes, Dóró Zsolt, Drozsnyik Istvá, Fejér Ernő, Goschler Tamás, Gulyás Andrea, Hamerli Judit, Jámbor-Mihályi Mónika, Kavalecz Lajos, Kovács Gabriella, Kun Gergely, Láng Eszter, Lieb Roland Ferenc, Lőrincz Emőke, Lukács Róbert, Maros Lili, Nagy M. Hedvig, Osgyányi Sár, Rónaszéki Linda, Silye Júlia, Stark István, Szarka János, Szechy Beata, Székely Móri Márta, Szepessy Béla, Széri-Varga Géza, Szeszák Ádám, Szitás Bernadett, Varkoly László és Veress Zénó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.