A King Crimson muzsikájának érvényes előadása sok munkát igényel

A Budapest tőszomszédságában fekvő, az M0-s lehajtója melletti kistelepülés vélhetőleg még nem biztosított otthont King Crimson-próbának. A közelmúltig, amikor is Level Six elnevezésű tribute zenekar muzsikusai adták elő a legendás csapat első legendás szerzeményét, a 21st Century Schizoid Mant.

2020. 10. 28. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem napra pontosan két esztendeje kezdték a közös felkészülést egy – a koronavírus-járvány miatt elhalasztott – kétórás koncertre. A ház kívülről az organikus stílus jegyeit viseli magán, bent pedig – nem gondolná az ember – ideális próbaterem. Hatalmas ablakai a fényt ugyan beengedik, azonban a zene nem szűrődik ki, így nem veri fel vasárnap délutáni szendergéséből a szomszédságot.

Fejes-Tóth Gábor, aki sticken, elektromos nagybőgőn és mellotronon játszik, a Level Six alapítója. Évek óta dédelgette vágyát, hogy létrehozzon egy King Crimson tribute zenekart. – De sosem volt hozzá bátorságom, egészen a 2018. június 29-i Crimson Müpa-koncertig, ami után több hirdetést adtam fel különféle zenészkereső fórumokon – elevenítette fel a kezdeteket.

Meglepetésére két héten belül jelentkeztek annyian, ahány ember megszólaltathatta a legendás muzsikát.

Ha King Crimson, akkor a gitárfenomén, zenekarvezető, zeneszerző Robert Fripp. Az ő szólamát Gyűrű Géza szólaltatja meg. Amúgy fő hangszere a hegedű, amellyel szimfonikus zenekarokban játszik.

– Idősen kezdtem gitározni, szerencsémre bekerültem Szekeres Tamás gitárakadémiájára – árulta el Gyűrű Géza, aki kiemelte: a mester az egyetlen rockgitáros, aki Zeneakadémiát végzett, így a megszokottól eltérő nézőpontból közelít a műfajhoz.

Hiszik vagy sem, de véletlenül a csapat másik gitárosa, Tarnóczai Gábor szintén Szekeres Tamás növendéke.

– Tavaly szeptemberben találkoztam Fejes-Tóth Gáborral, apróhirdetés útján – vette át a szót a másik gitáros, aki eleddig thrash metal bandákban nyűtte a húrokat.

Fotó: Magyar László

A basszusgitáros Terényi László sem a progresszív rockzenéből érkezett.

– Puhább műfajból közelítettem.

– Ezen mit értsünk?

– Nosztalgikus zenéket játszottam, magyarán bulizenekarokban táncoltattam a közönséget – mondta el.

Avar György így mutatkozott be:

– Én vagyok az egyik hátulütő, vagyis dobos. Harminc éve mindenféle zenekarban megfordultam, de olyanban, amelyikben két dobos játszott együtt, még nem – mondta, majd megjegyezte: érdekes, ugyanakkor kemény kihívás, mert mint a progresszív zenék, úgy a Crimson sem a négynegyedes metrumról szól.

– Gyurival közös a dobtanárunk, aki egyértelműnek tartotta, hogy én legyek a másik a zenekarban – osztotta meg velem, megjegyezve: sose muzsikált még olyan felállásban, ahol osztoznia kellett a szólamán – így Haás Lóránt, a másik hátulütő.

Herr János szaxofonos a dzsessz világából érkezett, a Vienna Konservatorium Budapest növendékeként Borbély Mihály, Lakatos Szoszó Sándor tanítványa volt, a klasszikus zenét pedig Puskás Levente oktatta neki.

– Ez a második próba, amin részt vettem – vallotta be.

Fotó: Magyar László

A munkácsi születésű Kiovics Okszána Lvivben végzett hegedűművész, aki komolyzenész létére nagyon élvezi a rockot.

– Világéletemben klasszikus zenét játszottam, persze ismerem a rockot, fiatal koromban szerettem meg, ráadásul az egyik első kedvencem a King Crimson volt.

Gyűrű Gézával egy szimfonikus zenekarban ismerkedett össze, ahol mindketten hegedültek, s amint hallott a Level Six projektről, azt mondta: ha lehet benne hegedülni, ő szívesen jön.

Rátkai Mihály énekes nem hivatásos zenész, hanem hivatásos biztonságtechnikai mérnök, aki szabadidejében énekel.

– Gyerekkorunk óta ismerjük egymást Fejes-Tóth Gáborral, akivel egy bulin énekeltünk, s akkor mondta, hogy próbáljuk meg a csapatában – így az énekes, aki nagyon profin hozta Greg Lake szólamát, s mert komolyan veszi feladatát, énektanárhoz jár.

Noha a próbán mindössze a 21st Century Schizoid Mant hallgattam (igaz, azt többször), bátran kijelentem:

a megrögzött Crimson-rajongóknak sem fog csalódást okozni a Level Six, ha a járvány végre megengedi, hogy színpadra lépjenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.