Kortársak tavasza a Balatonon

Szilléry Éva
2020. 03. 07. 12:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tárlat is az északi partra szólítja a műkedvelőket tavasszal: fennállásának 10. évét ünnepli a Vaszary Galéria, ez alkalomból pedig nagyon izgalmas tárlattal áll elő. Beke László kurátor képzőművész-hallgatók által több éven át megszavazott legjobb tíz kortárs művész munkái közül válogatott. De áprilistól Badacsonyba is érdemes lesz elmenni, mert a Pintér Galéria eddig nem látott hagyományteremtő kiállítást és vásárt szervez a kikötőtől egy kőhajításnyira.

Tíz éve annak, hogy a balatonfüredi reformkori városrész rehabilitációja alatt új köntösbe öltözött Vaszary Kolos egykori bíboros-hercegprímás nyári lakja, a Vaszary-villa, közvetlenül Jókai Mór és Laborfalvi Róza kúriája alatt. A klasszicista műemlék azóta minden évben két új tárlattal áll elő, széles spektrumában kortárs és klasszikus képzőművészektől válogat, de nagy hangsúlyt kap a fotográfia is.

A galéria történetében nagyon népszerű volt a Rippl-Rónai József életműve köré szervezett átfogó kiállítás, amelyet a Szépművészeti Múzeummal közösen rendezett a képtár, de nagyon sokan szerették a múlt évben nyílott Folyók, tavak, tengerek – az éltető víz címmel rendezett tematikus tárlatot is, amely a víz ábrázolásait járta körül. A megnyitás után nem sokkal Forradalmár, próféta, melós címmel a huszadik század egyik legizgalmasabb alkotója, Kondor Béla grafikáit állították ki.

Emlékezetes tárlat volt az egykori tulajdonos emlékére rendezett, A festőművész és az egyházfő találkozása című kiállítás, amely Vaszary János és Vaszary Kolos életútját szemléltette. Maradandó élményt nyújtott Jean Cocteau fotográfus Pablo Picasso egy napját felidéző sorozata is, Találkozás Picassóval címmel, ugyanekkor Robert Capa mintegy félszáz képét vonultatta fel a balatoni villa. A galéria tízéves történetét szemlélve elmondható, hogy a klasszikusok szisztematikus bemutatása mellett a modern és a kortárs képzőművészet és fotográfia egyazon hangsúllyal kap helyet.

Most úgy döntöttek a szervezők, hogy több éven át készített toplista alapján válogatnak művészeket, a tárlatrendezést pedig Beke László kurátorra bízták.

Hogy készült ez a bizonyos top 10 lista? Beke László a Magyar Képzőművészeti Egyetemen négy éven keresztül listáztatta a képzőművészet-elmélet tanszék hallgatóival a tíz legfontosabb kortárs képzőművészt. A felgyülemlett mintegy 1500 szavazócédulából, megközelítőleg 600 névből állt össze a kortárs magyar képzőművészek vezető névsora.

A kurátor így emlékszik vissza a munkafolyamatra: „A toplista kialakulása közben szembetűnővé vált, hogy egy ilyen pici ország milyen sok tehetséget ad a világnak. A nagy meglepetés számomra pedig az volt, hogy szinte minden diák élmezőnyében ott volt Maurer Dóra. Egy zseniális művész, akinek jelenleg is látható önálló kiállítása a londoni Tate Modernben.” De ott van a névsorban Keserü Ilona, akinek a Vaszary Galéria korábban önálló tárlatot szentelt, Fehér László, Bak Imre, Lakner László, Bukta Imre (képünkön), Birkás Ákos, Szőlősi Géza, Szűcs Attila, Gálik András és Havas Bálint (Kis Varsó).

A csoportos kiállítás Top 10 címmel ma nyílik meg a villában.

De ha már elindultunk a Balaton-felvidéken kiállítást nézni, április elejétől menjünk tovább Badacsonyig, ahol egy helyi borászat, a Laposa Birtok és a Pintér Galéria fog össze, hogy tavasszal a tó közelébe vigyék a kortárs képzőművészetet. A Tavaszi tárlat Budapesten kezdődik a Falk Miksa utcai Pintér Galériában, majd Badacsonyba költözik a Hableány étterembe. A kiállítandó művészekről Pintér Péter galériavezető csupán annyit mondott: a jelenkori alkotók élmezőnyéből válogat a tárlat. Pintér egy évtizede szervez aukciót Balatonfüreden, és szándéka, hogy mindinkább elterjedjen a térségben a kortárs kiállításokkal, ráadásul nem csak az északi parton. Több mint egy hónapig tart a Tavaszi tárlat. A kiállítás egyben vásár is, de a galerista terve szerint a képek nem cserélődnek, május végéig egységében megtekinthetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.